OIE

Srbija objavila poziv za podstanice za toplane koje prelaze na biomasu – u Priboju i Malom Zvorniku

poziv za podstanice toplana biomasa

Slika: Akiragiulia, Pixabay

Objavljeno

06.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije prima ponude zaključno sa 8. majem za deo radova pri prebacivanju dve toplane sa fosilnih goriva na biomasu. Nemački KfW i Švajcarska su opredelili sredstva potrebna da šest lokalnih samouprava sprovede takvu rekonstrukciju sistema daljinskog grejanja.

U okviru finansijske saradnje u kojoj Srbija koristi kreditna i bespovratna sredstva, Nemačka i Švajcarska su omogućile da toplotne mreže u Priboju i Malom Zvorniku dobiju nove podstanice, dok tamošnje toplane uvode biomasu umesto fosilnih goriva. Program pod nazivom „Promocija obnovljivih izvora energije – Razvoj tržišta biomase u Srbiji“ vredan je 26,75 miliona evra. Pokriva pet opština i Grad Novi Pazar.

Javni poziv za obe celine uključuje SCADA hardver i softver, prateću opremu, instalaciju i podešavanje parametara. U najavi stoji da je ugovor za svu opremu do zaptivnih ventila na cevima unutar zgrada sa podstanicama. Obaveštenje o nabavci se može preuzeti ovde.

Projekat od 26,75 miliona evra obuhvata donacije Nemačke i Švajcarske od ukupno 6,75 miliona evra

Očekuje se da će ugovor biti potpisan u avgustu, a da će sve jedinice biti priključene do januara 2022. godine, navelo je ugovaračko telo. Ministarstvo rudarstva i energetike je izvršna institucija i ono prima ponude.

Za krajnji rok za podnošenje prijava u postupku od dve faze određen je 8. maj. Ponude slede posle pretkvalifikacija odnosno određivanja da li ponuđači ispunjavaju uslove.

Nemačka razvojna banka KfW odobrila je zajam od 20 miliona evra. Ona je dodala grant od dva miliona evra, a Švajcarski sekretarijat za privredne poslove (SECO) izdvojio je 4,75 miliona evra.

Ugovor za Priboj i Mali Zvornik pokriva, kako je prvobitno procenjeno, stotinu kompaktnih podstanica indirektnog tipa i prateći pribor

Odabrani izvođač će preuzeti obavezu da izradi detaljan projekat, dobavi materijal i instalira, po proceni, sto kompaktnih podstanica indirektnog tipa i dodatke. Takođe će da demontira staru opremu i obezbedi neophodne dozvole, pokazuju odredbe postupka.

Prihvatljivi učesnici, uključujući konzorcijume od najviše dva entiteta, moraju imati godišnji promet od najmanje dva miliona evra i iskustvo u projektovanju, isporuci i instaliranju u ovoj oblasti. U datu opremu ulaze regulacioni i sigurnosni ventili, senzori za temperaturu i pritisak, izmenjivači toplote, pumpe, manometri, termometri i merila toplotne energije.

Konzorcijumi koji se prijavljuju mogu se sastojati od najviše dva člana

Rok za prijave u odvojenoj nabavci usluga obnove i proširenja cevovodne mreže i prateće opreme u Malom Zvorniku i Priboju istekao je 27. februara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. april 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. april 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

6. april 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

6. april 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike