Energetska efikasnost

Priboj platio 80 odsto rekonstrukcije pet stambenih zgrada

Foto: Ppmedia.rs

Objavljeno

27.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Zamenik predsednika Opštine Priboj Saša Vasilić izjavio je danas da je lokalna samouprava ove godine dala 10 miliona dinara (EUR 85,000) za mere energetske efikasnosti za stambene objekte. Trenutno se obnavlja pet zgrada u starom delu grada, gde subvencije pokrivaju čak 80 procenata, napomenuo je.

Ovaj zvaničnik je istakao da se ovakvim programima, koji obuhvataju i javne institucije, obara potrošnja energije na grejanje i hlađenje kao i takozvani ugljenični otisak.

On je ranije zahvalio projektu Razvoja održivog tržišta bioenergije u Srbiji (GIZ DKTI) za organizovanje posete oblasne radne grupe za bio-masu i energetsku efikasnost Hrvatskoj. Vasilić je prisustvovao potpisivanju memoranduma o saradnji Regionalne razvojne agencije Zlatibor sa Regionalnom energetskom agencijom Sjever iz Koprivnice i Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske – Regea. On je rekao da postoji inicijativa da se takva institucija osnuje u jugozapadnoj Srbiji.

Za obnovu dve škole izdvojeno je 4,6 miliona evra

Ovog meseca je u Priboju završena rekonstrukcija Mašinsko-elektrotehničke škole u Priboju. U tu ustanovu i osnovnu školu “Desanka Maksimović”, koja je ponovo otvorena na početku školske godine, uloženo je 541,5 miliona dinara ili 4,6 miliona evra. Zamenik predsednika opštine je zahvalio Vladi Srbije i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima.

U poslednje četiri godine zamenjeni su kotlovi od ukupno tri megavata

Pre toga, kotao na ugalj u OŠ “Nikola Tesla” u Pribojskoj Banji zamenjen je sistemom od 250 kilovata koji troši pelet. Vasilić je rekao da je opština od 2016. godine uvela grejanje na drvnu bio-masu ukupne jačine tri megavata u javne zgrade umesto starih postrojenja na fosilna goriva. Ove godine je ispuštanje ugljen-dioksida smanjeno za 1.500 tona, po njegovim rečima.

BGEN je u oktobru preneo vest o otvaranju toplane na bio-masu kapaciteta 1,8 megavata u ovom gradiću. Ona je izgrađena uz pomoć Vlade Srbije i GIZ-a i greje četiri škole i dečji dispanzer. Radovi su koštali 126 miliona dinara odnosno skoro 1.1 milion evra.

Grad dobija novu toplanu i grejnu mrežu

Predsednik opštine Lazar Rvović je krajem septembra potpisao ugovor s Ministarstvom rudarstva i energetike i Nemačkom razvojnom bankom KfW o izgradnji kombinovane gradske toplane na drvnu bio-masu i lož-ulje snage osam odnosno 15 megavata. Predviđeno je da radovi obuhvate i potpunu rekonstrukciju toplovoda i podstanica u Priboju.

Visina investicije je šest miliona evra, a čelnici lokalne vlasti su rekli da očekuju uštedu od pola miliona evra godišnje. Nemačka i švajcarska vlada su pokrile 16,5 procenata, a KfW je odobrio dugoročnu pozajmicu s kamatom od 1,1 odsto i grejs periodom od dve godine.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni-paneli-prozjumeri-Severna Makedonija

Severna Makedonija spremila za 2021. skoro milion evra za građane da unaprede energetsku efikasnost

22 January 2021 - Vlada Severne Makedonije izdvojila je oko 130.000 evra za subvencije prozjumerima za 2021. godinu.

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

Energetska tranzicija ubrzati univerzitetski profesori

Profesori iz regiona: Ugalj ni sada nije konkurentan, potrebno ubrzati energetsku tranziciju

21 December 2020 - Prelazak na obnovljive izvore je nužan i isplativiji čak i od održavanja kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja, poručuje akademska zajednica

Srbija 2021 1 5 milijardu evra energetsku efikasnost smanjenje zagadenja

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

16 December 2020 - Srbija će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja, kaže vicepremijerka Zorana Mihajlović