Energetska efikasnost

EU sa 4,5 miliona evra pomaže realizaciju 37 projekata na lokalu, sastavni deo i mere za povećanje energetske efikasnosti

Slika: Delegacija EU u Srbiji

Objavljeno

09.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija (EU) će preko razvojnog programa EU PRO sa 4,5 miliona evra u 37 lokalnih samouprava finansirati realizaciju projekata, koji za cilj imaju poboljašanje kvaliteta života ljudi kroz, između ostalog, povećanje energetske efikasnosti objekata i modernizaciju vodovoda, kanalizacije i javne rasvete.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 26. aprila do 29. juna ove godine, stiglo je ukupno 46 predloga, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15% od vrednosti projekta, saopštila je Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Opštine u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije iz sopstvenih sredstava uložiće 1,6 miliona evra, pa će ukupna ulaganja u 37 projekata (spisak) dostići 6,1 milion evra.

Projekti, koje je na osnovu administrativne, programske i tehničke evaluacije, odobrio Upravni odbor EU PRO programa, prvenstveno će poboljšati uslove u kulturnim i sportskim ustanovama, školama i vrtićima, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, a unaprediće se i komunalna infrastruktura koja će posebno doprineti boljim uslovima života pripadnika i pripadnica ranjivih grupa, saopštila je Delegacija EU.

U Leskovcu, Merošini, Prokuplju, Sjenici i Smederevu biće unapređeni uslovi za boravak, učenje i rad u školama i vrtićima, sa posebnom pažnjom usmerenom na energetsku efikasnost i bezbednost ovih objekata.

Energetska efikasnost biće povećana rekonstrukcijom sistema grejanja, zamenom stolarije, termoizolacijom fasade.

Komunalna infrastruktura, odnosno sistemi za vodosnabdevanje, kanalizacione mreže i javna rasveta biće unapređeni u deset opština i to u Aleksincu, Boljevcu, Bosilegradu, Bujanovcu, Doljevcu, Kučevu, Kuršumliji, Raški, Trgovištu i Valjevu, dok će uz podršku Evropske unije u Žabarima biti rekonstruisan Centar za socijalni rad, a u Žagubici Dom zdravlja.

Stanovništvo, a posebno deca i mladi, u Beloj Palanci, Babušnici, Batočini, Čajetini, Dimitrovgradu, Golupcu, Kragujevcu, Kraljevu, Knjaževcu, Ljuboviji, Priboju, Prijepolju, Požegi, Rekovcu, Surdulici, Svilajncu, Šapcu, Užicu, Velikoj Plani i Vladičinom Hanu posle renoviranja ili izgradnje sportskih i kulturnih objekata dobiti adekvantne uslove za bavljenje sportom, dok će kulturni sadržaj na lokalnom nivou biti unapređen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

9. oktobar 2018. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

9. oktobar 2018. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

9. oktobar 2018. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

9. oktobar 2018. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja