x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EU sa 4,5 miliona evra pomaže realizaciju 37 projekata na lokalu, sastavni deo i mere za povećanje energetske efikasnosti

09.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Delegacija EU u Srbiji
EU sa 4,5 miliona evra pomaže realizaciju 37 projekata na lokalu, sastavni deo i mere za povećanje energetske efikasnosti

Evropska unija (EU) će preko razvojnog programa EU PRO sa 4,5 miliona evra u 37 lokalnih samouprava finansirati realizaciju projekata, koji za cilj imaju poboljašanje kvaliteta života ljudi kroz, između ostalog, povećanje energetske efikasnosti objekata i modernizaciju vodovoda, kanalizacije i javne rasvete.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 26. aprila do 29. juna ove godine, stiglo je ukupno 46 predloga, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15% od vrednosti projekta, saopštila je Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Opštine u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije iz sopstvenih sredstava uložiće 1,6 miliona evra, pa će ukupna ulaganja u 37 projekata (spisak) dostići 6,1 milion evra.

Projekti, koje je na osnovu administrativne, programske i tehničke evaluacije, odobrio Upravni odbor EU PRO programa, prvenstveno će poboljšati uslove u kulturnim i sportskim ustanovama, školama i vrtićima, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, a unaprediće se i komunalna infrastruktura koja će posebno doprineti boljim uslovima života pripadnika i pripadnica ranjivih grupa, saopštila je Delegacija EU.

U Leskovcu, Merošini, Prokuplju, Sjenici i Smederevu biće unapređeni uslovi za boravak, učenje i rad u školama i vrtićima, sa posebnom pažnjom usmerenom na energetsku efikasnost i bezbednost ovih objekata.

Energetska efikasnost biće povećana rekonstrukcijom sistema grejanja, zamenom stolarije, termoizolacijom fasade.

Komunalna infrastruktura, odnosno sistemi za vodosnabdevanje, kanalizacione mreže i javna rasveta biće unapređeni u deset opština i to u Aleksincu, Boljevcu, Bosilegradu, Bujanovcu, Doljevcu, Kučevu, Kuršumliji, Raški, Trgovištu i Valjevu, dok će uz podršku Evropske unije u Žabarima biti rekonstruisan Centar za socijalni rad, a u Žagubici Dom zdravlja.

Stanovništvo, a posebno deca i mladi, u Beloj Palanci, Babušnici, Batočini, Čajetini, Dimitrovgradu, Golupcu, Kragujevcu, Kraljevu, Knjaževcu, Ljuboviji, Priboju, Prijepolju, Požegi, Rekovcu, Surdulici, Svilajncu, Šapcu, Užicu, Velikoj Plani i Vladičinom Hanu posle renoviranja ili izgradnje sportskih i kulturnih objekata dobiti adekvantne uslove za bavljenje sportom, dok će kulturni sadržaj na lokalnom nivou biti unapređen.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.