Energetska efikasnost

Novi Pazar dobio 5,8 miliona evra za prebacivanje toplane sa mazuta na biomasu

Objavljeno

11.03.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grad Novi Pazar i JKP Gradska toplana Novi Pazar dobili su 5,8 miliona evra za prelazak sistema daljinskog grejanja sa mazuta na biomasu.

Novi Pazar je treća opština koja je dobila sredstva u okviru projekta za prelazak toplana sa fosilnih goriva na biomasu, vrednog 26,7 miliona evra, koji je započet sredinom 2017. godine. Priboj i Mali Zvornik su novac dobili u oktobru prošle godine.

Ukupno će, u okviru projekta, šest gradova i opština u Srbiji dobiti sredstva za prelazak sa fosilnih goriva – uglja i mazuta, na biomasu.

Ugovorom je predviđena ugradnja novog kotla na biomasu od 8,5 MW i obnova sistema daljinskog grejanja

Ugovor o dodeli sredstava za ugradnju novog kotla na biomasu snage 8,5 MW i obnovi sistema daljinskog grejanja potpisali su Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, Vladimir Marinković, direktor JKP Gradska Toplana Novi Pazar, i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da sistem daljinskog grejanja trenutno koristi lož ulje koje je veliki zagađivač vazduha. Zbog toga je, kako je naveo, ugašena toplana u centru grada.

Novo postrojenje za grejanje na biomasu sniziće cenu grejanja

Nova toplana na biomasu imaće ekološku proizvodnju, a cena toplotne energije biće znatno niža, dok će kapacitet za povezivanje novih potrošača biti povećan, rekao je Biševac.

KfW je obezbedio zajam od 20 miliona evra i donaciju od dva miliona evra, dok je vlada Švajcarske donirala 4,7 miliona evra

Projekat vredan 26,7 miliona evra sprovodi Vlada Srbije u saradnji sa vladom Savezne Republike Nemačke, nemačkom razvojnom bankom KfW, kao i Švajcarskom kancelarijom za saradnju u Beogradu.

KfW je obezbedio zajam od 20 miliona evra i donaciju od dva miliona evra, dok je vlada Švajcarske donirala još 4,7 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih strategija obnove zgrada 2050

Usvojena Strategija obnove zgrada u Federaciji BiH za period do 2050.

11. mart 2020. - Energetska obnova će smanjiti potrebe za energijom, doneti uštede, ali i pokrenuti građevinski sektor i uvećati komfor

eles otpadna toplota grejanje trafostanica bericevo

ELES će koristiti otpadnu toplotu iz trafostanica za grejanje

11. mart 2020. - Slovenačka kompanija je pripremila nekoliko studija i dokumentaciju za ulaganje u inovativno korišćenje otpadne toplote na pet lokacija

Kucna lozista dominantan uzrocnik zagadenosti zagadjenosti zraka

Kućna ložišta su dominantan uzročnik zagađenosti zraka

11. mart 2020. - Tamo gdje nema daljinskog grijanja ili ono pokriva mali dio područja, a domaćinstva koriste pretežno čvrsta goriva, ona su najveći uzročnik zagađenosti zraka, kaže profesor Azrudin Husika sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

11. mart 2020. - Za glavne funkcije u energetici u sledećoj Evropskoj komisiji imenovani su španska vicepremijerka Teresa Ribera i Dan Jergensen iz Danske