Energetska efikasnost

Novi Pazar dobio 5,8 miliona evra za prebacivanje toplane sa mazuta na biomasu

Objavljeno

11.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Novi Pazar i JKP Gradska toplana Novi Pazar dobili su 5,8 miliona evra za prelazak sistema daljinskog grejanja sa mazuta na biomasu.

Novi Pazar je treća opština koja je dobila sredstva u okviru projekta za prelazak toplana sa fosilnih goriva na biomasu, vrednog 26,7 miliona evra, koji je započet sredinom 2017. godine. Priboj i Mali Zvornik su novac dobili u oktobru prošle godine.

Ukupno će, u okviru projekta, šest gradova i opština u Srbiji dobiti sredstva za prelazak sa fosilnih goriva – uglja i mazuta, na biomasu.

Ugovorom je predviđena ugradnja novog kotla na biomasu od 8,5 MW i obnova sistema daljinskog grejanja

Ugovor o dodeli sredstava za ugradnju novog kotla na biomasu snage 8,5 MW i obnovi sistema daljinskog grejanja potpisali su Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, Vladimir Marinković, direktor JKP Gradska Toplana Novi Pazar, i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da sistem daljinskog grejanja trenutno koristi lož ulje koje je veliki zagađivač vazduha. Zbog toga je, kako je naveo, ugašena toplana u centru grada.

Novo postrojenje za grejanje na biomasu sniziće cenu grejanja

Nova toplana na biomasu imaće ekološku proizvodnju, a cena toplotne energije biće znatno niža, dok će kapacitet za povezivanje novih potrošača biti povećan, rekao je Biševac.

KfW je obezbedio zajam od 20 miliona evra i donaciju od dva miliona evra, dok je vlada Švajcarske donirala 4,7 miliona evra

Projekat vredan 26,7 miliona evra sprovodi Vlada Srbije u saradnji sa vladom Savezne Republike Nemačke, nemačkom razvojnom bankom KfW, kao i Švajcarskom kancelarijom za saradnju u Beogradu.

KfW je obezbedio zajam od 20 miliona evra i donaciju od dva miliona evra, dok je vlada Švajcarske donirala još 4,7 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. mart 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

11. mart 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

11. mart 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

11. mart 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike