OIE

Kombinacija zajma i granta da toplane u Srbiji pređu sa fosilnih goriva na biomasu

Slika: Ministarstvo rudarastva i energetike

Objavljeno

21.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija će od nemačke razvojne banke KfW i vlade Švajcarske dobiti sredstva da izvrši konverziju 10 toplana sa fosilnih goriva na biomasu. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i nemački i švajcarski predstavnici potpisali su 5 sporazuma o zajmovima i grantovima za prelazak na obnovljive izvore energije.

Projekat, vredan 27 miliona evra, finansiraće se iz zajma KfW banke, a u okviru tog iznosa, nemačka Vlada obezbedila je i grant od 2 miliona evra, dok je Vlada Švajcarske obezbedila grant od čak 5 miliona za ovaj posao.

Sporazumi o finansiranju projekta konverzije sistema daljinskog grejanja u 10 gradova  Srbije, sa fosilnih goriva na biomasu su deo projekta Stimulisanje obnovljive energije – razvoj tržišta biomasu u Srbiji, poznatog i kao DKTI projekat. Projekat je inače vredan 108 miliona evra, od čega 8 miliona evra ide na tehničku pomoć koju realizuje GIZ, a započeo je 2012. godine kada je realizovana prva studija izvodljivosti za toplanu u Subotici. Potpisivanje tih pet sporazuma označava početak prve nove faze implementacije tog projekta.

U izjavi medijima posle potpisivanja sporazuma, ministar Antić je rekao da je zajam dat pod veoma povoljnim uslovima, odnosno da je dat po niskoj kamatnoj stopi od 1.1 odsto, sa grejs periodom od pet godina i rokom otplate od 10 godina. On je precizirao da će novac vraćati one opštine koje dobiju sredstva iz zajma.

Antić je rekao da je cilj projekta konverzija što više toplana na biomasu i druge obnovljive izvore energije. Prva faza će obuhvatiti toplane u opštinama Mali Zvornik, Nova Varoš, Novi Pazar, Prijepolje, Bajina Bašta, Valjevo, Priboj, Kladovo i Majdanpek, rekao je Antić, dodajući da opština Bečej već sprovodi dva projekta – jedan da bi se izvršila konverzija dela postojeće toplane na biomasu a drugi koji je usmeren na upotrebu geotermalne energije za grejanje.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je izjavio da je projekt važan za Srbiju zbog Poglavlja 27 u predpristupnim pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Ambasador Ditman je dodao da prelazak toplana na obnovljive izvore energije znači da će se smanjiti emisija karbon dioksida što će pomoći u ispunjavanju standarda za zaštitu životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

21. jun 2017. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

21. jun 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

21. jun 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

21. jun 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače