Energetska efikasnost

Buduća pribojska toplana na biomasu dobila izvođača

Pribojska toplana na biomasu

Slika: TV Priboj

Objavljeno

16.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grupa firmi na čijem je čelu Energotehnika Južna Bačka zameniće zastarelu opremu u gradiću u jugozapadnoj Srbiji, a početak radova je zakazan za jesen. Oni će trajati godinu dana. Pribojska opština jedna je od šest samouprava u Srbiji gde se instaliranje toplana na biomasu sprovodi u okviru projekta koji vodi nemački KfW.

Novo postrojenje će profunkcionisati pre početka grejne sezone sledeće godine, kaže zamenik predsednika opštine Saša Vasilić. Buduća pribojska toplana na biomasu deo je poduhvata koji država sprovodi uz pomoć nemačke razvojne banke KfW i Švajcarskog sekretarijata za privredne poslove (SECO), a obuhvata još pet opština i gradova. Energotehnika Južna Bačka doo iz Novog Sada i njen konzorcijum izabrani su za izgradnju tog pogona.

Kada se projekat završi, gradski sistem više neće koristiti fosilna goriva, isto kao i Mali Zvornik. Pribojska javna nabavka vredna je 5,25 miliona evra, u poređenju sa 26,75 miliona za konstruisanje toplana na biomasu u okviru cele “Promocije obnovljivih izvora energije – Razvoja tržišta biomase u Srbiji” uz finansiranje koje je obezbedio KfW.

Tender vodi Ministarstvo rudarstva i energetike u Beogradu, a Vasilić je rekao da je ono obavestilo lokalnu vlast o odabiru izvođača. Toplana će biti kapaciteta osam megavata, a za rezervu će imati dva kotla na lož-ulje od ukupno 15 megavata.

Projektom se potrošnja energenata prepolovljava, a korisnici će moći da se greju 24 sata dnevno, naveo je ovaj zvaničnik. On je podsetio da se, po uslovima iz ugovora, grejanje plaća po potrošnji, a da može da se prilagodi pojedinačnim potrebama ili da se isključi. Prelazak na pomenuti obnovljivi izvor energije dovodi do znatne uštede u opštinskom budžetu, kazao je.

Potencijalni korisnici treba da iskažu interesovanje u sledećih nedelju dana tako da može da se isplanira postavljanje podstanica, u okviru tekuće nabavke, podvukao je Vasilić. U suprotnom, skupštine stanara će same morati da plate priključenje. On je izjavio da jedna takva naprava košta do dva miliona dinara, što je 17.000 evra.

Pribojska toplana na biomasu od osam megavata koja će biti izgrađena u projektu koji finansira KfW biće četvrta takva stanica u opštini, nakon što su postavljeni pogoni od ukupno tri megavata

Početak radova je zakazan za jesen. Zastarela oprema preostala nakon instalacije tri kotla za grejanje na biomasu potiče iz 1977. godine, istakao je zamenik predsednika opštine. Novi kapaciteti, u koje ulazi sistem za grejanje od 250 kilovata postavljen u osnovnoj školi u Pribojskoj Banji, iznose tri megavata.

Vasilić je izjavio da će uskoro biti izabran izvođač za obnovu grejne mreže. On tvrdi da će opštinska vlada takođe subvencionisati zamenu individualnih ložišta sa 80 odsto, uz pomoć sredstava iz državnog budžeta, paralelno sa uvođenjem mera energetske efikasnosti u stambene zgrade.

Lokalni zvaničnik je kazao da ova sandžačka opština namerava da proširi daljinsko grejanje na desnu obalu Lima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. april 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

16. april 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

16. april 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

16. april 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike