OIE

Sprema se konkurs za koncesiju za veliku solarnu elektranu u Tomislavgradu

konkurs koncesiju veliku solarnu elektranu Tomislavgradu

Photo: Brokerx from Pixabay

Objavljeno

16.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona 10 je inicirala sprovođenje javnog nadmetanja za dodelu koncesije za projekat solarne elektrane Seline, nominalne snage 100 megavata. Za investiciju je zainteresovana lokalna firma Insolar.

Područje oko Kupresa, Tomislavgrada i Livna u Kantonu 10 je zbog značajnog potencijala energije vetra pogodno za izgradnju vetroparkova, ali je sve više i fotonaponskih projekata. Vlada Kantona 10 na jugozapadu Bosne i Hercegovine utvrdila je javni interes za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Seline u opštini Tomislavgrad.

Takođe je donela odluku o pokretanju postupka dodele koncesije za taj projekat. Predviđena nazivna snaga je sto megavata. Nadmetanje može da se održi po izdavanju javnog poziva.

Insolar iz Tomislavgrada je za projekat FNE Seline u februaru dobio načelnu saglasnost za priključenje, pokazuje izveštaj državnog Elektroprijenosa-Elektroprenosa BiH iz avgusta. U tom dokumentu piše da je povezivanje predviđeno za sledeću godinu, ali ovom potencijalnom investitoru preostaju tri koraka do konačnog odobrenja.

Firmu su osnovali Janko Šupih Kvaternik i Krešimir Supek, sa učešćem od po pedeset odsto.

Tomislavgrad želi da bude glavna destinacija za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Na teritoriji Tomislavgrada su instalirane prve dve vetroelektrane u Bosni i Hercegovini, a još jedna je u izgradnji. Preduzeće MET Consulting iz Širokog Brijega je nedavno od federalne vlade dobilo energetsku dozvolu za svoj fotonaponski projekat Zvizdan u istom kraju. Predviđena je maksimalna snaga (pik) od 28,5 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 46,7 gigavat-sati.

Elektroprijenos-Elektroprenos BiH je u februaru izdao prvo od četiri odobrenja za projekat FNE Seline

Kod Eminovog Sela u opštini Tomislavgrad predviđeno je postavljanje solarne elektrane Orlovac, maksimalne snage 102,5 megavata i s priključkom od 92,5 megavata. Za nju je zainteresovan Earth Finance iz Bihaća.

Kanton 10 se lokalno naziva i Hercegbosanska županija, iako je to ime još krajem prošlog veka proglašeno neustavnim. Koristi se i ime Livanjski kanton.

Hercegovina prednjači po solarnim projektima, ali realizacija je slaba

U Grudama je u septembru u probni rad pušteno postrojenje Petnjik, nominalnog kapaciteta 45 megavata, prva velika solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski Deling Invest je početkom avgusta u poslovnoj zoni na obodu Tuzle krenuo s pripremnim radovima na lokaciji svoje buduće solarne elektrane maksimalnog odnosno nominalnog kapaciteta (za jednosmernu struju) 36,9 megavata.

Državna Elektroprivreda BiH (EPBiH) u okviru svog plana dekarbonizacije namerava da instalira fotonaponski pogon od 56 megavata na lokaciji deponije šljake i pepela svoje termoelektrane na ugalj u Tuzli.

Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, ova zemlja je na kraju 2022. imala 107 megavata instalirane snage u segmentu solara, dva puta više nego godinu dana pre. Veliki projekti se uglavnom razvijaju u Hercegovini, i do 500 megavata, ali su skoro svi tek u ranoj fazi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

16. novembar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

16. novembar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

16. novembar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

16. novembar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme