OIE

Zaboravljeni projekat vetroelektrane u Glamoču vraćen u život

Zaboravljeni projekat vetroelektrane u Glamoču vraćen u zivot

Foto: oto: Typical Albanian / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

14.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Wild Wind iz Livna namerava da postavi 12 vetroturbina kod obližnjeg Glamoča, na Bundinoj kosi. Projekat je star više od jedne decenije, a predviđena priključna snaga iznosi 80 megavata.

Deset godina nakon što je sa Kantonom 10 potpisao koncesioni ugovor za svoj projekat vetroparka, Wild Wind je podneo zahtev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu. Planirana priključna snaga je 80 megavata, a postrojenje bi činilo 12 generatora, stoji u dokumentu predatom na javni uvid.

Firma je otkrila da bi verovatno od kompanije Siemens Gamesa naručila turbine SG 6.6-155 od po 6,6 megavata. Lokacija je na Bundinoj kosi, planini severozapadno od Glamoča. Wild Wind je registrovan u obližnjem Livnu, sedištu kantonalne vlade.

Da bi se sačuvala šuma, predviđeno je da turbine budu izgrađene na kamenjaru

Projektanti su u idejnom rešenju vodili računa da izbegnu šumovit predeo, pa bi sve vetroturbine bile postavljene na kamenjaru, piše u zahtevu. Udaljenost do najbližeg naselja je 4,5 kilometra. Wild Wind je osnovan 2011, a registrovan je kao proizvođač električne energije.

U Glamoču, koji se nalazi na zapadu BiH, takođe su lokacije planiranih vetroparkova Slovinj, od 138 megavata, i Dževa, čiji bi kapacitet trebalo da bude 48 megavata. Nemačka kompanija wpd je u julu od kantonalnih vlasti dobila koncesiju za projekat vetroelektrane Čadilj u Glamoču, takođe od 138 megavata.

U Kantonu 10 je i Tomislavgrad, koji je postao glavna destinacija za ulaganja u iskorišćavanje energije vetra. Na teritoriji te opštine su postavljene prve dve vetroelektrane u zemlji, još jedna je u izgradnji, a u razvoju je još nekoliko projekata.

Kanton 10 se lokalno naziva i Hercegbosanska županija, iako je to ime još krajem prošlog veka proglašeno neustavnim. Koristi se i ime Livanjski kanton.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. februar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. februar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. februar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

14. februar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu