OIE

Odobrena energetska dozvola za projekat vetroelektrane Dževa u Glamoču

energetska dozvola projekat vetroelektrane Dzeva Glamocu

Foto: Tim Foster on Unsplash

Objavljeno

14.10.2022.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

14.10.2022.

Komentari

1

Podeli

Vlada Federacije BiH je nadležnom ministarstvu dala prethodnu saglasnost za izdavanje energetske dozvole firmi Vjetroelektrane iz Glamoča za projekat Dževa od 46 megavata.

Vjetroelektrane, registrovane u Glamoču, razvijaju projekte Slovinj, od 138 megavata, i Dževa, zamišljen sa 46 megavata. U firmi 84 odsto kapitala drži Nova energija, čiji je vlasnik Laguna Trade iz Rogoznice u Hrvatskoj, prenosi BiznisInfo.ba. Opština Glamoč kontroliše ostatak.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u junu dala takozvanu prethodnu saglasnost za energetsku dozvolu za Slovinj, a upravo je isto učinila i za projekat Dževa. Planiranje oba poduhvata u ovoj opštini u Kantonu 10, na zapadu zemlje, počelo je još krajem prve decenije 21. veka.

Godišnja proizvodnja budućeg vetroparka Dževa procenjena je na 160 gigavat-sati

Lokacija Dževa se nalazi pet kilometara od Glamoča. Vetroelektrana bi se sastojala od osam turbina, a godišnja proizvodnja je procenjena na 160 gigavat-sati.

Vlada je svoj zaključak uputila entitetskom parlamentu na usvajanje, posle čega postupak treba da sprovede Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Projektnu firmu kontroliše Laguna Trade iz Hrvatske

Slovinj, nazvan po brdu na kojem je lokacija, trebalo bi da ima 23 agregata i učinak od 506 gigavat-sati godišnje. Po podacima iz prošle godine, ta dva projekta zajedno vrede 263 miliona evra.

Nemački wpd je u julu od kantonalne vlade dobio koncesiju za vetroelektranu Čadilj u Glamoču, predviđenog kapaciteta takođe 138 megavata.

Komentara: (1)
Zdravko Matić / 20.12.2022.

Čista energija,to je ono pravo.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

14. oktobar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

14. oktobar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

14. oktobar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

14. oktobar 2022. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu