OIE

Ugovor o vetroelektrani od 54,6 MW u Kupresu dobio zeleno svetlo

ugovor-o-koncesiji-vetroelektrana-kupres

Foto: Pexels

Objavljeno

03.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona 10 Federacije Bosne i Hercegovine dala je saglasnost za ugovor o koncesiji za izgradnju vetroelektrane instalisane snage 54,6 MW na teritoriji opštine Kupres.

Ugovor o koncesiji na 30 godina je zaključen sa firmom Koncig iz Posušja, a lokacije vetroparka su Debelo brdo i Turska mala.

Koncesija se daje na 30 godina, uz naknadu od 1,5% od prihoda

Jednokratna koncesiona naknada iznosi oko 24.000 konvertibilnih maraka (12.300 evra), a godišnja naknada će se obračunavati u iznosu od 1,5% ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade Kantona 10.

Investicija će iznositi oko 150 miliona konvertibilnih maraka

Prema ranijim najavama, ovo će biti jedan od najvećih vetroparkova u Bosni i Hercegovini, čija izgradnja bi trebalo da košta 150 miliona konvertibilnih maraka (77 miliona evra).

Vetroelektrana bi trebalo da proizvodi 150 GWh godišnje

Planirana godišnja proizvodnja električne energije u vetroelektrani u Kupresu je 150 gigavat-sati.

Prvobitno je planirano da izgradnja ovog postrojenja počne već 2016. godine, a da bude puštena u rad najkasnije 2017. godine, ali se sa projektom zakasnilo zbog administrativnih procedura, navodi se u ranijim izveštajima.

Inače, područje oko Kupresa, Livna i Tomislavgrada u Kantonu 10 je zbog značajnog potencijala energije vetra pogodno za izgradnju vetroelektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. avgust 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. avgust 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. avgust 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji