OIE

Ugovor o vetroelektrani od 54,6 MW u Kupresu dobio zeleno svetlo

ugovor-o-koncesiji-vetroelektrana-kupres

Foto: Pexels

Objavljeno

03.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona 10 Federacije Bosne i Hercegovine dala je saglasnost za ugovor o koncesiji za izgradnju vetroelektrane instalisane snage 54,6 MW na teritoriji opštine Kupres.

Ugovor o koncesiji na 30 godina je zaključen sa firmom Koncig iz Posušja, a lokacije vetroparka su Debelo brdo i Turska mala.

Koncesija se daje na 30 godina, uz naknadu od 1,5% od prihoda

Jednokratna koncesiona naknada iznosi oko 24.000 konvertibilnih maraka (12.300 evra), a godišnja naknada će se obračunavati u iznosu od 1,5% ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade Kantona 10.

Investicija će iznositi oko 150 miliona konvertibilnih maraka

Prema ranijim najavama, ovo će biti jedan od najvećih vetroparkova u Bosni i Hercegovini, čija izgradnja bi trebalo da košta 150 miliona konvertibilnih maraka (77 miliona evra).

Vetroelektrana bi trebalo da proizvodi 150 GWh godišnje

Planirana godišnja proizvodnja električne energije u vetroelektrani u Kupresu je 150 gigavat-sati.

Prvobitno je planirano da izgradnja ovog postrojenja počne već 2016. godine, a da bude puštena u rad najkasnije 2017. godine, ali se sa projektom zakasnilo zbog administrativnih procedura, navodi se u ranijim izveštajima.

Inače, područje oko Kupresa, Livna i Tomislavgrada u Kantonu 10 je zbog značajnog potencijala energije vetra pogodno za izgradnju vetroelektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

3. avgust 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

3. avgust 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

3. avgust 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

3. avgust 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom