OIE

Solarna elektrana od 3,5 megavata na Visu skoro završena

Vis solarna Cres Solarna elektrana od 3,5 megavata na Visu skoro završena

Photo: Adolfo Cj, Pixabay

Objavljeno

12.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Ivo Radica, prvi čovek Grada Visa, izjavio je da će solarna centrala za proizvodnju struje koja je u izgradnji na 5,7 hektara imati veliku vrednost. Istoimeno ostrvo biće prepoznatljivo na turističkoj mapi po sopstvenom izvoru električne energije, a jedinica od 3,5 megavata biće za Končar – obnovljivi izvori Doo odlična referenca u portfelju, tvrdi opštinski čelnik.

Neintegrisani sistem bi trebalo da se dovrši pre kraja godine. Nalazi se na lokalitetu Griževa glavica blizu sela Žena Glava 3,6 kilometara jugozapadno od grada i 4,8 istočno od Komiže, koja je malo manja nego Vis i nalazi se na obali.

Izvođač, kojeg je osnovala matična firma Končar – Elektroindustrija DD, razvio je i prodao projekat Hrvatskoj elektroprivredi DD pre godinu dana. Ona je glavni proizvođač struje i pod kontrolom je vlade, dok je inženjerski gigant samo delom u vlasništvu Hrvatske. Transakcija je bila 20 miliona kuna odnosno 2,7 miliona evra za poduhvat koji je prvobitno zamišljen sa maksimalnom snagom od 2,2 megavata, dok poslednje brojke vrednost dižu na 25 miliona kuna.

Gradonačelnik Visa tvrdi da će solarni pogon biti najveći među svim ostrvima Sredozemlja

Radica je izrazio uverenje da pejzaž uopšte neće biti narušen. Po njegovim rečima, solarna elektrana Vis će biti najveća među svim takvim pogonima na mediteranskim ostrvima. Konstruisana je da izdrži vetar brzine do 150 kilometara na sat. Zauzima površinu dovoljnu za više od devet fudbalskih terena. Končar upravo doprema invertore na Vis.

Solarno postrojenje ima rok trajanja 25 godina od početka rada na najudaljenijem naseljenom otoku u zemlji. Povezivanje na mrežu je zakazano za januar.

Postojeći solarni projekti na Cresu predviđeni su da donesu deset megavata kapaciteta za proizvodnju struje

U međuvremenu, lokalne vlasti na Cresu se još pripremaju za početak radova na instalaciji solarne elektrane od 6,5 megavata. Ovo severno ostrvo dobija 13 celina po 500 kilovata na ukupno 17 hektara, po planovima koje su usvojili pomenuta HEP grupa, Primorsko-goranska županija i crkva, čija je zemlja. Ona će biti data u najam.

Investicija je zvanično 45 miliona kuna. Orlec Trinket istok je dva kilometra severno od sela Orlec. Zamišljeno je da mu učinak bude 8,5 gigavat-sati godišnje. Planirani Orlec Trinket zapad dodao bi 4,14 megavata.

HEP je nedavno otkrio nameru da izgradi solarno postrojenje za proizvodnju struje snage 75 megavata u Korlatu u Dalmaciji. Procenio je da mu za to treba 480 miliona kuna.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

12. decembar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

12. decembar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. decembar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. decembar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.