OIE

Hrvatska će na Cresu graditi solarnu elektranu snage 6,5 MW

Hrvatska ce na Cresu graditi solarnu elektranu snage 6,5 MW

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Na cresko-lošinjskom području u Hrvatskoj uskoro će se graditi solarna elektrana, koja će se prostirati na 17 hektara, imati snagu 6,5 MW i proizvoditi oko 8,5 miliona kWh. Energija će biti namenjena domaćinstvima u toj regiji, ali neće biti jevtinija.

Projekat buduće solarne elektrane Orlec – Trinket – Istok predstavljen je u Orlecu, najvećem naselju unutar Cresa, izvestio je riječki Novi list.

Koncept su ostrvljanima pojasnili predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije koji ga je uradio skupa sa Regionalnom energetskom agencijom Kvarnera.

Maksimalna visina modula predviđena je na 3 metra, kako bi se solarna elektrana uklopila u okolinu. Ono što je meštanima bilo još važnije, to je da će njihove ovce moći i dalje na ispašu na teren gde će biti građena elektrana, pošto im sunčani kolektori neće blokirati put.

Nova elektrana međutim neće doneti finansijske beneficije okolnom stanovništvu jer, prema propisima Hrvatske, proizvedena struja će biti isporučivana Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) a odatle isporučivana po standardnoj ceni.

Lokacija ove solarne elektrane definisana je Prostornim planom Županije 2013, a, kako je najavljeno, lokacijska dozvola se očekuje 2018, nakon čega bi trebalo da se počne i sa radovima na ovoj tri metara visokoj elektrani.

Sunčana energija se ne koristi dovoljno

U Hrvatskoj, koja obiluje sunčanim danima, sunčana energija se ne koristi dovoljno, na šta je nedavno skrenuta pažnja na konferenciji „Uloga turizma u energetskoj tranziciji“, u organizaciji organizaciji Greenpeace Hrvatska.

Uz podsećanje da svet ulazi u fazu energetske tranzicije kako bi se do 2050. godine prešlo u potpunosti na čistu energiju i energiju iz obnovljivih izvora, učesnici konferencije, među kojima je bilo predstavnika organiizacija civilnog društva, državnih institucija, proizvođača energije, zaključili su da Hrvatska, sa 300 sunčanih dana godišnje ne koristi svoj ogromni prirodni resurs.

I ne samo to – Hrvatska se nalazi na začelju liste evropskih zemalja kada je u pitanju korišćenje energije sunca, rekao je direktor Greenpeace Hrvatska, Zoran Tomić.

Prema izveštaju Seebiz portala sa ovog skupa, kao primer navedene su Slovenija i Grčka, koja imaju pet, odnosno 50 puta više solarnih kapaciteta, i na koje bi trebalo da se i Hrvatska ugleda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane