Životna sredina

Hrvatska, grčka i irska ostrva izabrana za sprovođenje pilot projekta energetske tranzicije

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.11.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Cresko-lošinjski arhipelag, koji uključuje ostrva Cres, Lošinj, Susak, Ilovik i Unije, odabran je uz ostrvo Sifnos u Grčkoj i grupu ostrva Aran u Irskoj, za sprovođenje pilot projekta energetske tranzicije u okviru inicijative Čista energija za ostrva EU.

Evropska komisija je na drugom forumu Čista energija za ostrva EU, održanom na španskom ostrvu Lanzarote, objavila javni poziv za ostrva koja su zainteresovana da dobiju podršku u planiranju, pripremi ili unapređenju energetske tranzicije.

Na sajtu Tonina Picule, hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu, koji je prisustvovao forumu, saopšteno je da iako su tri ostrvske zajednice već istaknute u pretkvalifikacionoj fazi, sva ostrva moraju proći kroz službenu proceduru. Zainteresovana ostrva, nezavisno o broju jedinica lokalne samouprave na njima, mogu se prijaviti do 15. januara 2019.

Evropska unija će u narednih 18 meseci podržati do 26 ostrvskih zajednica kako bi razvili planove za energetsku tranziciju i sproveli pojedinačne projekte, navodi se na sajtu Picule.

Samim procesom energetske tranzicije u sklopu javnog poziva upravljaće lokalne zajednice, pri čemu će uloga Sekretarijata inicijative Čista energija za ostrva EU biti da pruži pomoć pri pisanju Programa energetske tranzicije za šest evropskih ostrva.

Drugi poziv, za ostalih 20 ostrva, očekuje se u prvom kvartalu 2019. godine, i biće namenjen ostrvima, koja će tražiti tehničku pomoć za pojedinačne projekte, ne nužno za programe energetske tranzicije.

Početno finansiranje za inicijativu obezbedila tri poslanika

Inicijativu Čista energija za ostrva EU pokrenula je EK u maju prošle godine.

Inicijativi su inicijalnu finansijsku podršku, u obliku granta od 2 miliona evra, osigurali Tonino Picula i još dvoje poslanika s Malte i Sicilije, navodi se na sajtu Picule.

Sekretarijat, prvo radno telo pri EU namenjeno isključivo ostrvima, službeno je s radom počelo u junu ove godine, sa ciljem da podrži energetsku tranziciju ostrva.

Kako se navodi na sajtu, dokaz da je inicijativa zaživela potvrđuje i najava EK da će u okviru programa Horizon 2020 u poslednjem kvartalu 2019. godine biti raspisan poziv vredan 10 miliona evra za sprovođenje projekata energetske tranzicije na ostrvima.

„Izbor Cresko-lošinjskog arhipelaga za sprovođenje pilot projekta energetske tranzicije je potvrda i ispravnosti inicijative za osnivanje Sekretarijata, u čijem pokretanju sam učestvova. Kada sam amandmanima u Evropskom parlamentu tražio novac, koji će sada biti upotrebljen za projekte, mislio sam upravo na pomoć malim ostrvskim zajednicama u sticanju veština potrebnih za pisanje i sprovođenje projekata koji će im omogućiti dugoročnu energetsku nezavisnost i samoodrživost”, izjavio je Picula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

8. novembar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

8. novembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

8. novembar 2018. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

8. novembar 2018. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena