OIE

Najveća hrvatska integrisana solarna elektrana za sopstvenu potrošnju puštena u rad

Najveca-hrvatska-integrisana-solarna-elektrana-pustena-u-rad

Foto: Genera (Dechra Pharmaceuticals)

Objavljeno

12.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Najveća integrisana solarna elektrana za sopstvenu potrošnju u Hrvatskoj puštena je u rad u krugu fabrike hrvatske kompanije Genera, u većinskom vlasništvu britanskog proizvođača veterinarskih proizvoda Dechra Pharmaceuticals.

Integrisana solarna elektrana predstavlja investiciju vrednu 1,3 miliona funti, koja je delom finansirana subvencijama Evropske unije (EU). Postavljeno je ukupno 5.543 fotonaponskih panela na krovovima zgrada fabrike Genera u zagrebačkoj županiji Sveta Nedelja, navodi se u obaveštenju kompanije Dechra Londonskoj berzi.

Očekuje se da solarna elektrana kapaciteta 1,5 MW, koja je instalirana u junu ove godine, a zvanično puštena u rad ove nedelje, proizvodi oko 1.545.000 kWh električne energije godišnje i pokrije približno jednu trećinu potreba za električnom energijom hrvatske fabrike u vlasništvu kompanije Dechra.

Hrvatski Telekom zajedno sa svojim partnerom za obnovljive izvore energije firmom Enerco Solar implementirao je celokupnu fotonaponsku elektranu, čiji sistem uključuje i punjače za električna vozila, prenose lokalni mediji.

„Elektrana je zvanično najveća integrisana solarna elektrana za sopstvenu potrošnju u Hrvatskoj. Sav višak električne energije koju bude proizvodila ova elektrana predavaće se u lokalnu mrežu“, navodi se u obaveštenju.

Solarna elektrana omogućiće kompaniji Dechra da smanji rizik u vezi sa snabdevanjem električnom energijom fabrike u Hrvatskoj tako što će joj obezbediti sopstvenu proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, izjavio je Ian Page, izvršni direktor kompanije Dechra.

Kompanija očekuje da će se ugljenički otisak zagrebačke fabrike smanjiti za oko 360 tona, što predstavlja 4% ukupnih emisija CO2 kompanije Dechra u 2018. godini. Solarna elektrana će kompaniji omogućiti da smanji varijabilne troškove i rizik promena cena električne energije, što će direktno doprineti smanjenju troškova proizvodnje u budućnosti.

„Tokom narednih pet godina ćemo povećati i obim proizvodnje, pa je važno i sa poslovnog i ekološkog aspekta da koristimo obnovljive i održive izvore energije“, navodi se u obaveštenju.

Projekat „Izgradnja fotonaponske elektrane Genera za potrebe proizvodnog pogona“ delom je finansiran iz programa Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), na osnovu ugovora o dodeli bespovratnih novčanih sredstava, zaključenog između Genere i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u junu 2018. godine, prenose lokalni mediji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

12. septembar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. septembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

12. septembar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

12. septembar 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine