Mobilnost

Sarajevo kreira put ka održivoj urbanoj mobilnosti

sarajevo odrziva urbana mobilnost

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

06.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Sa ciljem da obezbede zdraviju i bezbedniju životnu sredinu za sve svoje građane, Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo pozvali su preko 50 ključnih aktera iz vladinih institucija, nevladinog sektora, stručne javnosti i akademske zajednice da daju doprinos u definisanju ključnih mera za izradu Plana održive urbane mobilnosti.

Zagađenje vazduha i bezbednost u saobraćaju već duže vreme veliki su problem u Sarajevu, a javni prevoz i uslove za nemotorizovano kretanje, kao što su biciklizam i pešačenje, zbog nepovoljnih uslova postojeće infrastrukture takođe treba unaprediti i poboljštati.

U aprilu 2019. godine, Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo su zajedno sa Otvorenim Regionalnim Fondom za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) i projektom Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope (SUMSEEC II), koji se sprovodi u okviru Fonda,  započeli proces sagledavanja ovih problema i kreiranja vizije za izradu Plana održive urbane mobilnosti za Sarajevo . Ovaj proces deo je nemačke razvojne saradnje koju GIZ  implementira u ime Vlade Nemačke.

U procesu učestvuju i CEDES konzorcijum i organizacija SEE CHANGE NET, kao i veliki broj različitih zainteresovanih javnosti.

Kao  naredni korak u procesu definisanja strategije i mera za Plan održive mobilnosti, Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo su 27. februara pozvali na sastanak preko 50 ključnih aktera iz vladinih institucija, nevladinih organizacija, eksperata i predstavnika akademske zajednice.

Događaj su otvorili Milan Trivić, zamenik gradonačelnika Sarajeva, Julija Nejdžel, menadžer fonda GIZ ORF-EE i Kemo Zilić iz kantonskog Ministarstva transporta i član Koordinacione grupe za razvoj Plana održive urbane mobilnosti.

Aljaž Plevnik i Tom Rej predstavili su mere koje se najčešće primenjuju u regionu i podsetili su učesnike da je važno razmenjivati iskustva sa drugim gradovima i učiti od njih.

Ana Lofing, predstavnica organizacije SEE CHANGE NET predstavila je rezultate istraživanja sa fokus grupom sastavljenom od profesionalnih vozača tramvaja, vozača autobusa, mini buseva, trolejbusa, taksista i vozača kola hitne pomoći, kao i saobraćajnih policajaca, čija procena stanja u saobraćaju se često ne uzima kao važna:“Iako imaju bogato znanje i iskustvo, rekli su da u proteklih 25 godina nisu pitani za mišljenje u procesima strateškog planiranja i da bi želeli češće da se uključuju,“ naglasila je Lofing.

Profesionalni vozači takođe naglašavaju da je bezbednost u saobraćaju njihova glavna briga.

Uzimajući sva ova saznanja u obzir, profesor Osman Lindov i Haris Ćatić su u ime konzorcijuma CEDES prezentovali proces razvoja Plana održive urbane mobilnosti i definisali mere u okviru ovog dokumenta. Mere će uključiti sledeće aktivnosti usmerene na:

  • unapređenje javnog prevoza
  • unapređenje uslova za nemotorizovano kretanje kao što su biciklizam i hodanje
  • polje elektromobilnosti i transportnih sistema sa niskim emisijama
  • povećanje bezbednosti
  • stimulisanje inovacija u održivoj urbanoj mobilnosti i
  • urbanu logistiku.

Zainteresovane javnosti i eksperti razgovaraju i definišu prioritetne mere za Plan održive urbane mobilnosti za Sarajevo 

Haris Ćatić iz CEDES Konzorcijuma izrazio je zadovoljstvo učešćem velikog broja zainteresovanih strana i rekao: „Mjere idu u pravcu odlučnijeg strateškog iskoraka ka Europskim standardima i očekivanjima građana u svim segmentima saobraćaja, transporta, prijevoza, prostora, razvoja i urbane mobilnosti. Samim usvajanjem ovakvog plana, prešli smo pola puta do realizacije definiranih ciljeva i vizije.”

Ćatić je ukazao da se posle donošenja odluke o kombinaciji mera i definisanja akcionog plana, Plan održive urbane mobilnosti za Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo bi trebalo brzo usvojiti i implementirati.  pointed out that after deciding on the combination of measures and setting up an action plan, the SUMP for Canton Sarajevo and the City Sarajevo should be swiftly adopted and implemented.

Kako je profesor Osman Lindov iz CEDES Konzorcijuma zaključio, koristi od Plana održive urbane mobilnosti za Sarajevo biće višestruki:

“The primary task of the Sustainable Urban Mobility Plan is to build institutions and a system that will provide citizens with a promising future for mobility and accessibility, define Sarajevo as a successful dynamic area, promoting development and environmental protection, and a healthy and safe environment for all residents or participants in the transport system.”

„Primarna zadaća Plana održive urbane mobilnosti  je izgraditi institucije i sistem koji će omogućiti građanima obećavajuću budućnost mobilnosti i pristupačnosti, definirati će područje Sarajeva kao uspješno dinamično okruženje promovirajući razvoj i zaštitu okoliša te zdravo i sigurno okruženje za sve stanovnike ili učesnike u saobraćajnom sistemu, stavljajući naglasak na nemotorizovana kretanja, pješake, bicikliste i starije stanovnike grada Sarajeva, te javni prijevoz niske i nulte emisije.“

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

6. mart 2020. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

6. mart 2020. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

6. mart 2020. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

6. mart 2020. - Project 3 Mobility osnovao je hrvatski preduzetnik Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe