x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Radionicom do vizije za izradu Plana održive urbane mobilnosti za Kanton Sarajevo

08.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: GIZ ORF-EE
Radionicom do vizije za izradu Plana održive urbane mobilnosti za Kanton Sarajevo

Kanton Sarajevo je 8. jula pozvao više od 40 sudionika iz različitih državnih institucija, nevladinih organizacija i civilnih društava da razviju Plan održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo. Cilj radionice je razviti zajedničku viziju prvog sarajevskog plana održive urbane mobilnosti (SUMP), te kreirati viziju i ideju kako grad treba da izgleda do 2030. godine.

Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo su partneri u regionalnom projektu „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope II“ (SUMSEEC II) u okviru Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (ORF-EE). Projekat finansira njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i implementira ga GIZ.

Vizija koju su razvili učesnici radionice danas predstavlja osnovu za SUMP – strateški plan osmišljen da zadovolji potrebe mobilnosti ljudi u gradovima i njihovom okruženju za bolji kvalitet života.

Foto: GIZ ORF-EE

Prisutnima su se obratili zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Milan Trivić, ekonomski savjetnik u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, Emir Hota, regionalna voditeljica projekta ispred GIZ-a, Dubravka Bošnjak, prof. dr. Osman Lindov ispred CEDES Consortium i Anna Loffing kao njemački ekspert za urbanu mobilnost ispred Mreže za promjene.

Emir Hota, Ekonomski savjetnik u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, istaknuo je sljedeće: “Nadam se da će nam plan održive mobilnosti – SUMP dati dobru osnovu u borbi sa problemima vezanim za transport u urbanim gradskim područjima. Cilj ovoga plana je osiguranje dostupnosti poslova i usluga svim građanima, poboljšanje sigurnosti i zaštite, smanjenje zagađenja potrošnje energije, povećanje efikasnosti i ekonomičnosti u transportu i na kraju povećanje atraktivnosti i kvalitete gradskog života.”

Foto: GIZ ORF-EE

Dubravka Bošnjak, regionalna voditeljica projekta ispred GIZ-a, dodala je: “Kvalitet života u drugim jugoistočnim evropskim prijestolnicama, uz primjenu ovakvih SUMP planova, znatno se poboljšao. Gradovi u regionu imaju podršku u uključivanju u procese strateškog planiranja sa primarnim fokusom na potrebe građana, održivih rješenja, smanjenje emisije stakleničkih plinova i poboljšanje kvaliteta života.”

Anna Loffing, njemački ekspert za urbanu mobilnost, ispred SEE Change Net-a (postavljen od strane Centra za međunarodnu migraciju i razvoj – CIM), istakla je: “Učešće građana i svih sudionika je u središtu održivog planiranja urbane mobilnosti. Naša je uloga da slušamo one koji svakodnevno koriste transportni sistem i da se njihov glas računa prilikom izrade ovakvog plana.”

Haris Ćatić, direktor CEDES.ba, naveo je sljedeće: “Na osnovu vizije razvijene sa svim zainteresiranim stranama, uspostaviće se niz konkretnih ciljeva i mjera. Mjere će podržati odlučnije strateške korake ka evropskim standardima i očekivanjima građana.“

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.