Mobilnost

Radionicom do vizije za izradu Plana održive urbane mobilnosti za Kanton Sarajevo

Plan-odrzive-urbane-mobilnosti-Kanton-Sarajevo-radionica

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

08.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo je 8. jula pozvao više od 40 sudionika iz različitih državnih institucija, nevladinih organizacija i civilnih društava da razviju Plan održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo. Cilj radionice je razviti zajedničku viziju prvog sarajevskog plana održive urbane mobilnosti (SUMP), te kreirati viziju i ideju kako grad treba da izgleda do 2030. godine.

Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo su partneri u regionalnom projektu „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope II“ (SUMSEEC II) u okviru Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (ORF-EE). Projekat finansira njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i implementira ga GIZ.

Vizija koju su razvili učesnici radionice danas predstavlja osnovu za SUMP – strateški plan osmišljen da zadovolji potrebe mobilnosti ljudi u gradovima i njihovom okruženju za bolji kvalitet života.

Foto: GIZ ORF-EE

Prisutnima su se obratili zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Milan Trivić, ekonomski savjetnik u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, Emir Hota, regionalna voditeljica projekta ispred GIZ-a, Dubravka Bošnjak, prof. dr. Osman Lindov ispred CEDES Consortium i Anna Loffing kao njemački ekspert za urbanu mobilnost ispred Mreže za promjene.

Emir Hota, Ekonomski savjetnik u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, istaknuo je sljedeće: “Nadam se da će nam plan održive mobilnosti – SUMP dati dobru osnovu u borbi sa problemima vezanim za transport u urbanim gradskim područjima. Cilj ovoga plana je osiguranje dostupnosti poslova i usluga svim građanima, poboljšanje sigurnosti i zaštite, smanjenje zagađenja potrošnje energije, povećanje efikasnosti i ekonomičnosti u transportu i na kraju povećanje atraktivnosti i kvalitete gradskog života.”

Foto: GIZ ORF-EE

Dubravka Bošnjak, regionalna voditeljica projekta ispred GIZ-a, dodala je: “Kvalitet života u drugim jugoistočnim evropskim prijestolnicama, uz primjenu ovakvih SUMP planova, znatno se poboljšao. Gradovi u regionu imaju podršku u uključivanju u procese strateškog planiranja sa primarnim fokusom na potrebe građana, održivih rješenja, smanjenje emisije stakleničkih plinova i poboljšanje kvaliteta života.”

Anna Loffing, njemački ekspert za urbanu mobilnost, ispred SEE Change Net-a (postavljen od strane Centra za međunarodnu migraciju i razvoj – CIM), istakla je: “Učešće građana i svih sudionika je u središtu održivog planiranja urbane mobilnosti. Naša je uloga da slušamo one koji svakodnevno koriste transportni sistem i da se njihov glas računa prilikom izrade ovakvog plana.”

Haris Ćatić, direktor CEDES.ba, naveo je sljedeće: “Na osnovu vizije razvijene sa svim zainteresiranim stranama, uspostaviće se niz konkretnih ciljeva i mjera. Mjere će podržati odlučnije strateške korake ka evropskim standardima i očekivanjima građana.“

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 септембра 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 септембра 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 августа 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award