Mobilnost

Radionicom do vizije za izradu Plana održive urbane mobilnosti za Kanton Sarajevo

Plan-odrzive-urbane-mobilnosti-Kanton-Sarajevo-radionica

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

08.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo je 8. jula pozvao više od 40 sudionika iz različitih državnih institucija, nevladinih organizacija i civilnih društava da razviju Plan održive urbane mobilnosti Kantona Sarajevo. Cilj radionice je razviti zajedničku viziju prvog sarajevskog plana održive urbane mobilnosti (SUMP), te kreirati viziju i ideju kako grad treba da izgleda do 2030. godine.

Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo su partneri u regionalnom projektu „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope II“ (SUMSEEC II) u okviru Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (ORF-EE). Projekat finansira njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i implementira ga GIZ.

Vizija koju su razvili učesnici radionice danas predstavlja osnovu za SUMP – strateški plan osmišljen da zadovolji potrebe mobilnosti ljudi u gradovima i njihovom okruženju za bolji kvalitet života.

Foto: GIZ ORF-EE

Prisutnima su se obratili zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Milan Trivić, ekonomski savjetnik u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, Emir Hota, regionalna voditeljica projekta ispred GIZ-a, Dubravka Bošnjak, prof. dr. Osman Lindov ispred CEDES Consortium i Anna Loffing kao njemački ekspert za urbanu mobilnost ispred Mreže za promjene.

Emir Hota, Ekonomski savjetnik u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, istaknuo je sljedeće: “Nadam se da će nam plan održive mobilnosti – SUMP dati dobru osnovu u borbi sa problemima vezanim za transport u urbanim gradskim područjima. Cilj ovoga plana je osiguranje dostupnosti poslova i usluga svim građanima, poboljšanje sigurnosti i zaštite, smanjenje zagađenja potrošnje energije, povećanje efikasnosti i ekonomičnosti u transportu i na kraju povećanje atraktivnosti i kvalitete gradskog života.”

Foto: GIZ ORF-EE

Dubravka Bošnjak, regionalna voditeljica projekta ispred GIZ-a, dodala je: “Kvalitet života u drugim jugoistočnim evropskim prijestolnicama, uz primjenu ovakvih SUMP planova, znatno se poboljšao. Gradovi u regionu imaju podršku u uključivanju u procese strateškog planiranja sa primarnim fokusom na potrebe građana, održivih rješenja, smanjenje emisije stakleničkih plinova i poboljšanje kvaliteta života.”

Anna Loffing, njemački ekspert za urbanu mobilnost, ispred SEE Change Net-a (postavljen od strane Centra za međunarodnu migraciju i razvoj – CIM), istakla je: “Učešće građana i svih sudionika je u središtu održivog planiranja urbane mobilnosti. Naša je uloga da slušamo one koji svakodnevno koriste transportni sistem i da se njihov glas računa prilikom izrade ovakvog plana.”

Haris Ćatić, direktor CEDES.ba, naveo je sljedeće: “Na osnovu vizije razvijene sa svim zainteresiranim stranama, uspostaviće se niz konkretnih ciljeva i mjera. Mjere će podržati odlučnije strateške korake ka evropskim standardima i očekivanjima građana.“

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni

Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za elektricna vozila Srbija

Japanski Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za električna vozila u Srbiji

05 November 2020 - Japanska kompanija planira da uloži oko 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila u Srbiji kako bi ojačao poziciju u Evropi.