Mobilnost

Kruševac osvojio nagradu Evropske nedelje mobilnosti za 2019.

Krusevac osvojio nagradu Evropske nedelje mobilnosti

Slika: Stanovnici Kruševca učestvovali su u anketi o urbanoj mobilnosti

Objavljeno

29.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kruševac je dobitnik nagrade Evropske nedelje mobilnosti za 2019. godinu u kategoriji većih opština, a grčki grad Karditsa u kategoriji manjih opština. Preostale dve nagrade za održivu mobilnost, koje je dodelila Evropska komisija, otišle su u belgijsku prestonicu Brisel – osma SUMP (sustainable urban mobility plan- plan održive urbane mobilnosti) nagrada i u španski grad Pontevedra – prva EU nagrada za bezbednost u gradskom saobraćaju.

Evropska nedelja mobilnosti (European Mobility Week – EMW) 2019. godine pokazala se kao veliki uspeh za zemlje Zapadnog Balkana, i između ostalog, povećala je svest o održivoj urbanoj mobilnosti u manjim i većim opštinama širom regiona.

Kada se podvuče crta, četiri grada u balkanskim zemljama – Rethymno i Karditsa iz Grčke, Kruševac iz Srbije i Ordu iz Turske bili su među 12 finalista Evropske nedelje mobilnosti.

Čak je i gradonačelnica šetala

Prilikom saopštavanja odluke o pobednicima, Evropska komisija je navela da je Kruševac impresionirao žiri raznovrsnim aktivnostima, koje su podržali građani i lokalna vlast. Čak je i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović dolazila na posao peške kako bi pomogla u širenju glavne ovogodišnje poruke cele manifestacije, a to je pešačenje.

Tokom Evropske nedelje mobilnosti gradske ulice Kruševca bile su bez automobila, i to ne samo u centru – koji su zauzeli pešaci – već i u predgrađima, gde su ljudi organizovali različite aktivnosti. Izgled grada je, takođe, promenjen, postavljanjem novih biciklističkih i pešačkih staza, javnih trgova, gradskih parkova, klupa, pa čak i ljuljaški, navela je Evropska komisija.

Učešće Kruševca u EMW 2019. podržao je GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE).

Како је било током #mobilityweek делићи атмосфере са појединих догађаја #walkwithus #safecycling

Posted by Mobilnost Kruševac on Friday, October 25, 2019

Nakon što je Evropska komisija objavila svoju odluku, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović rekla je da je nagrada rezultat višegodišnjeg rada.

Grad učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti već duži niz godina, a 2016. bio je u užem izboru, među deset najboljih gradova, rekla je ona.

Ovo je, inače, najbolji rezultat grada iz Srbije koji je učestvovao u takmičenju Evropske nedelje mobilnosti.

Ova manifestacija je u Kruševcu organizovana kao jednonedeljni festival, koji osim promocije stalnih mera nudi i svakodnevne aktivnosti za sve uzraste.

Krusevac osvojio nagradu Evropske nedelje mobilnosti
Biciklistička tura u Kruševcu u okviru Evropske nedelje mobilnosti

„To je dobra prilika da se skrene pažnja na korišćenje javnih površina za održive vidove transporta i proprate svakodnevne navike kretanja građana. Manifestacija je dragocena za gradske vlasti, jer na ovaj neformalni način dobijaju povratnu informaciju od strane građana”, izjavila je Jelena Nikolić, savetnica za održivu urbanu mobilnost i energetsku efikasnost u Gradu Kruševcu.

Kruševac je, takođe, poznat kao prvi grad koji je usvojio plan održive urbane mobilnosti (POUM ili na eng. SUMP).

Pozitivan efekat na 23 opštine i šest glavnih gradova u regionu

Kampanja je pozitivno uticala i na ostale partnerske gradove i opštine GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE).

U 23 opštine i šest glavnih gradova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, građani i lokalni lideri ponovo su se upoznavali sa gradskim ulicama i eksperimentisali sa inovacijama u transportu.

Gradonačelnici šest glavnih gradova regiona bili su ambasadori održive urbane mobilnosti. Na onlajn konferenciji, gradonačelnici ili njihovi predstavnici podelili su iskustva i najbolje prakse za urbanu mobilnost.

Entuzijazam i široko učešće građana i lokalnih lidera zabeleženo je u videu koji je pripremio GIZ ORF-EE. Ovaj prilog služi kao uspomena i inspiracija za nove ideje i aktivnosti urbane mobilnosti.

Evropska nedelja mobilnosti je inicijativa za održivu urbanu mobilnost

Evropska nedelja mobilnosti je godišnja inicijativa Evropske komisije za održivu mobilnost u gradovima. Kampanja traži načine za uticanje na mobilnost i transport u gradovima, kao i za poboljšanje javnog zdravlja i kvalitet života.

U regionu Zapadnog Balkana, GIZ ORF-EE je zajedno sa svojim partnerima – nacionalnim asocijacijama opština, podržala učešće u Evropskoj nedelji mobilnosti 2019.

Projekat Održiva urbana mobilnost u Jugoistočnoj Evropi II (SUMSEEC II) realizuje GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost, a finansira ga nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala