Mobilnost

Kruševac finalista Evropske nedelje mobilnosti s još tri grada iz regiona

Krusevac finalista Evropske nedelje mobilnosti

Foto: Krusevac.rs

Objavljeno

28.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Na listi u tri od četiri kategorije su i Retimno i Kardica iz Grčke i turski Ordu. Glavna tema prošlogodišnje manifestacije bila je bezbednost pešaka i biciklista. Kruševac je u vrhu u unapređenju mobilnosti među velikim lokalnim samoupravama.

Četiri grada iz balkanskih zemalja našla su mesto među dvanaest najboljih u konkurenciji za godišnju nagradu Evropske unije za održivu urbanu mobilnost. Kruševac i Retimno sa Krita su sa poljskim Vroclavom na vrhu tabele Evropske nedelje mobilnosti među velikim lokalnim samoupravama.

Nju politički i finansijski podržava Glavna uprava Evropske komisije za mobilnost i prevoz, poznata i kao DG Move.

Još jedan grčki grad – Kardica, i Ordu u Turskoj među odabranima su u dve druge kategorije. Vroclav je kandidat i u oblasti planiranja održive urbane mobilnosti, sa Briselom i Kaunasom.

Pešaci na prvom mestu

Glavna tema poslednje sedmice bila je bezbednost pešaka i biciklista. Kruševac je istaknut zbog svog programa tokom lanjske manifestacije te jake podrške koju su iskazali meštani, preuređenja javnog prostora, uklanjanja parkirališta i pravljenja parkova.

Gradonačelnica Jasmina Palurović dala je lični primer dolazeći pešice na posao i širila je ideju mobilnosti, navedeno je u obrazloženju. Maskota evropske kampanje bila je sveprisutna na lokalnom nivou, dodato je.

Grad može da se pohvali davanjem prioriteta pešacima tokom ovih aktivnosti, čak i u predgrađima, te novim biciklističkim i pešačkim stazama i trgovima. Kruševac godinama učestvuje u akciji i već je bio među finalistima.

Kruševac je avangarda Srbije u mobilnosti

Prvi je u Srbiji, 2017. godine, uveo plan održive urbane mobilnosti. Ambicija je da se do 2030. godine udeo održivih vidova kretanja, uključujući javni prevoz, popne na četiri petine.

Gradska uprava promoviše zdrav život i bezbednost u saobraćaju, na primer đaka prvaka. Obraća pažnju na problem buke i svakodnevno obustavlja saobraćaj motornih vozila kroz glavnu ulicu u letnjem periodu.

Civitas je nedavno u svojoj evropskoj kampanji upisala Kruševac na drugo mesto u tri kategorije: dugoročnim postignućima kroz učešće u aktivnostima mreže, angažovanju građana i zainteresovanih strana i opštoj transformaciji.

Vazduh i obnovljivi izvori, 3D zebre i motivacija

Kardica se nalazi u sredini kopnenog dela Grčke. Ona je grupi opština s manje od 50.000 stanovnika, a preostale dve su Alfandega da Fe iz Portugala i Paide iz Estonije.

Grčki grad je zadivio žiri promotivnim materijalima i partnerstvima. Jedan od aduta su trodimenzionalni pešački prelazi. U prošlogodišnju akciju su se uključile škole, vladine institucije, policija, vatrogasna služba i firme. Vlasti su propisale finansijske podsticaje za kompanije koje uvedu mere za razvoj održive urbane mobilnosti.

Retimno je ostavio utisak motivisanjem građana. Komunikacije su mu se bazirale na kvalitetu vazduha, obnovljivim izvorima energije i bezbednosti na putevima. Žiri će u obzir uzeti tamošnje električne bicikle, trotinete i autobuse, otvaranje prostora za pešake, zone s najvećom dozvoljenom brzinom od 30 kilometara na sat i elektronske sisteme za praćenje saobraćaja.

Prvo priznanje za bezbednost na putevima

S Orduom i španskom Pontevedrom se za prvo priznanje EU za bezbednost na putevima u urbanim područjima nadmeće još jedno mesto iz Poljske, Javožno. Turski grad na crnomorskoj obali podigao je nivo bezbednosti uvođenjem pešačkih zona u delovima grada gde su gužve bile najveće. Ordu takođe iscrtava biciklističke staze.

Evropska nedelja mobilnosti je svake godine od 16. do 22. septembra, kada lokalne samouprave isprobavaju održive alternative u saobraćaju. Prošle godine ih je učestvovalo rekordnih 3.100.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

28. februar 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

28. februar 2020. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

28. februar 2020. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

28. februar 2020. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju