VIDEO

SKGO poziva gradonačelnike da obeleže Dan bez automobila u okviru Evropske nedelje mobilnosti

Objavljeno

05.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) će u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovati akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. U tom smislu, SKGO poziva predsednike opština i gradonačelnike da ličnim primerom podrže akciju tako što će u petak, 21. septembra na posao doći bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom).

„Cilj nam je da među lokalnim funkcionerima promovišemo koncept održive urbane mobilnosti, kao i da utičemo na podizanje svesti građana u našim gradovima i opštinama o potrebi da se u budućnosti menjaju navike u lokalnom saobraćaju, u smislu smanjenja upotrebe fosilnih goriva na račun alternativnih načina prevoza, kao što se već uveliko dešava u evropskim prestonicama“, izjavila je za Balkan Green Energy News Klara Danilović, savetnica za urbanizam, stanovanje i izgradnju u SKGO.

SKGO očekuje da će Evropsku nedelju mobilnosti obeležiti više gradova i opština iz Srbije, uključujući i grad Beograd koji je u fazi priprema niza aktivnosti povodom ove manifestracije.

Kada je reč o Danu bez automobila u gradovima i opštinama, broj prijavljenih učesnika raste svakog dana, a za sada SKGO ima sigurno potvrđene gradonačelnike Sombora, Niša, Šapca, Kruševca, Kraljeva, kao i predsednike opština Bela Palanka, Lapovo, Osečina, Batočina, Vrbas, Mionica, Preševo, Srbobran, gradske opštine Stari Grad iz Beograda i Pantelej iz Niša.

U Srbiji su se do sada tri grada uključila u zvaničnu Evropsku nedelju mobilnosti – Bela Palanka, Kruševac i Pančevo, navodi se na sajtu mobilityweek.eu. Sva tri grada su se obavezala da će organizovati aktivnosti tokom cele nedelje, uzimajući u obzir centralnu temu „Kombinuj i kreći se!“, koja promoviše upotrebu različitih vidova transporta u urbanim sredinama, u skladu sa preporukom evropske komesarke za transport Violete Bulc da se 2018. proglasi Godinom mobilnosti.

Ova tri grada u Srbiji su se složila i da sprovedu jednu ili više trajnih mera koje će doprineti modalnom prelasku sa upotrebe privatnih automobila na ekološki prihvatljivo prevozno sredstvo, dok će Bela Palanka i Kruševac organizovati i Dan bez automobila tako što će jednu ili više ulica zatvoriti za automobilski saobraćaj, a otvoriti ih za pešake, bicikliste i javni prevoz.

Gradovi koji primene sva tri kriterijuma – organizovanje aktivnosti tokom cele nedelje, primenu trajnih mera i obeležavanje Dana bez automobila – će postati Zlatni učesnici koji će moći da se tamiče za nagrade EUROPEANMOBILITYWEEK.

Do sada se ukupno 1.881 gradova prijavilo da učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti 2018. Prošle godine je učestvovalo preko 2.500 gradova, a rezultati su između ostalog bili i 935 novih ili poboljšanih elemenata biciklističke infrastrukture, 755 pešačkih zona i 443 novih vidova upotrebe i vlasništva vozila.

Gradovi širom regiona učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti

Neverovatnih 76 gradova u Sloveniji učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti. Na Kosovu* ih je sedam, u Hrvatskoj pet i u Makedoniji jedan.

U širem regionu, Grčka ima jako učešće sa 37 gradova, a učešće je najavilo i 17 gradova iz Rumunije, 13 iz Tursle, osam iz Bugarske i dva sa Kipra.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti