x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

SKGO poziva gradonačelnike da obeleže Dan bez automobila u okviru Evropske nedelje mobilnosti

05.09.2018. | Komentari: 0Autor:

;

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) će u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovati akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. U tom smislu, SKGO poziva predsednike opština i gradonačelnike da ličnim primerom podrže akciju tako što će u petak, 21. septembra na posao doći bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom).

„Cilj nam je da među lokalnim funkcionerima promovišemo koncept održive urbane mobilnosti, kao i da utičemo na podizanje svesti građana u našim gradovima i opštinama o potrebi da se u budućnosti menjaju navike u lokalnom saobraćaju, u smislu smanjenja upotrebe fosilnih goriva na račun alternativnih načina prevoza, kao što se već uveliko dešava u evropskim prestonicama“, izjavila je za Balkan Green Energy News Klara Danilović, savetnica za urbanizam, stanovanje i izgradnju u SKGO.

SKGO očekuje da će Evropsku nedelju mobilnosti obeležiti više gradova i opština iz Srbije, uključujući i grad Beograd koji je u fazi priprema niza aktivnosti povodom ove manifestracije.

Kada je reč o Danu bez automobila u gradovima i opštinama, broj prijavljenih učesnika raste svakog dana, a za sada SKGO ima sigurno potvrđene gradonačelnike Sombora, Niša, Šapca, Kruševca, Kraljeva, kao i predsednike opština Bela Palanka, Lapovo, Osečina, Batočina, Vrbas, Mionica, Preševo, Srbobran, gradske opštine Stari Grad iz Beograda i Pantelej iz Niša.

U Srbiji su se do sada tri grada uključila u zvaničnu Evropsku nedelju mobilnosti – Bela Palanka, Kruševac i Pančevo, navodi se na sajtu mobilityweek.eu. Sva tri grada su se obavezala da će organizovati aktivnosti tokom cele nedelje, uzimajući u obzir centralnu temu „Kombinuj i kreći se!“, koja promoviše upotrebu različitih vidova transporta u urbanim sredinama, u skladu sa preporukom evropske komesarke za transport Violete Bulc da se 2018. proglasi Godinom mobilnosti.

Ova tri grada u Srbiji su se složila i da sprovedu jednu ili više trajnih mera koje će doprineti modalnom prelasku sa upotrebe privatnih automobila na ekološki prihvatljivo prevozno sredstvo, dok će Bela Palanka i Kruševac organizovati i Dan bez automobila tako što će jednu ili više ulica zatvoriti za automobilski saobraćaj, a otvoriti ih za pešake, bicikliste i javni prevoz.

Gradovi koji primene sva tri kriterijuma – organizovanje aktivnosti tokom cele nedelje, primenu trajnih mera i obeležavanje Dana bez automobila – će postati Zlatni učesnici koji će moći da se tamiče za nagrade EUROPEANMOBILITYWEEK.

Do sada se ukupno 1.881 gradova prijavilo da učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti 2018. Prošle godine je učestvovalo preko 2.500 gradova, a rezultati su između ostalog bili i 935 novih ili poboljšanih elemenata biciklističke infrastrukture, 755 pešačkih zona i 443 novih vidova upotrebe i vlasništva vozila.

Gradovi širom regiona učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti

Neverovatnih 76 gradova u Sloveniji učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti. Na Kosovu* ih je sedam, u Hrvatskoj pet i u Makedoniji jedan.

U širem regionu, Grčka ima jako učešće sa 37 gradova, a učešće je najavilo i 17 gradova iz Rumunije, 13 iz Tursle, osam iz Bugarske i dva sa Kipra.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.