VIDEO

SKGO poziva gradonačelnike da obeleže Dan bez automobila u okviru Evropske nedelje mobilnosti

Objavljeno

05.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) će u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovati akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. U tom smislu, SKGO poziva predsednike opština i gradonačelnike da ličnim primerom podrže akciju tako što će u petak, 21. septembra na posao doći bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom).

„Cilj nam je da među lokalnim funkcionerima promovišemo koncept održive urbane mobilnosti, kao i da utičemo na podizanje svesti građana u našim gradovima i opštinama o potrebi da se u budućnosti menjaju navike u lokalnom saobraćaju, u smislu smanjenja upotrebe fosilnih goriva na račun alternativnih načina prevoza, kao što se već uveliko dešava u evropskim prestonicama“, izjavila je za Balkan Green Energy News Klara Danilović, savetnica za urbanizam, stanovanje i izgradnju u SKGO.

SKGO očekuje da će Evropsku nedelju mobilnosti obeležiti više gradova i opština iz Srbije, uključujući i grad Beograd koji je u fazi priprema niza aktivnosti povodom ove manifestracije.

Kada je reč o Danu bez automobila u gradovima i opštinama, broj prijavljenih učesnika raste svakog dana, a za sada SKGO ima sigurno potvrđene gradonačelnike Sombora, Niša, Šapca, Kruševca, Kraljeva, kao i predsednike opština Bela Palanka, Lapovo, Osečina, Batočina, Vrbas, Mionica, Preševo, Srbobran, gradske opštine Stari Grad iz Beograda i Pantelej iz Niša.

U Srbiji su se do sada tri grada uključila u zvaničnu Evropsku nedelju mobilnosti – Bela Palanka, Kruševac i Pančevo, navodi se na sajtu mobilityweek.eu. Sva tri grada su se obavezala da će organizovati aktivnosti tokom cele nedelje, uzimajući u obzir centralnu temu „Kombinuj i kreći se!“, koja promoviše upotrebu različitih vidova transporta u urbanim sredinama, u skladu sa preporukom evropske komesarke za transport Violete Bulc da se 2018. proglasi Godinom mobilnosti.

Ova tri grada u Srbiji su se složila i da sprovedu jednu ili više trajnih mera koje će doprineti modalnom prelasku sa upotrebe privatnih automobila na ekološki prihvatljivo prevozno sredstvo, dok će Bela Palanka i Kruševac organizovati i Dan bez automobila tako što će jednu ili više ulica zatvoriti za automobilski saobraćaj, a otvoriti ih za pešake, bicikliste i javni prevoz.

Gradovi koji primene sva tri kriterijuma – organizovanje aktivnosti tokom cele nedelje, primenu trajnih mera i obeležavanje Dana bez automobila – će postati Zlatni učesnici koji će moći da se tamiče za nagrade EUROPEANMOBILITYWEEK.

Do sada se ukupno 1.881 gradova prijavilo da učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti 2018. Prošle godine je učestvovalo preko 2.500 gradova, a rezultati su između ostalog bili i 935 novih ili poboljšanih elemenata biciklističke infrastrukture, 755 pešačkih zona i 443 novih vidova upotrebe i vlasništva vozila.

Gradovi širom regiona učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti

Neverovatnih 76 gradova u Sloveniji učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti. Na Kosovu* ih je sedam, u Hrvatskoj pet i u Makedoniji jedan.

U širem regionu, Grčka ima jako učešće sa 37 gradova, a učešće je najavilo i 17 gradova iz Rumunije, 13 iz Tursle, osam iz Bugarske i dva sa Kipra.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUKI projektne ideje za prekogranicnu klimatsku akciju

EUKI raspisala 5. poziv za finansiranje prekograničnih klimatskih projekata

01 December 2020 - Evropska klimatska inicijativa – EUKI peti put je pozvala civilno društvo, vlasti i obrazovne ustanove da prikažu prekogranične klimatske projekte

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni