Mobilnost

Evropska nedelja mobilnosti obeležena širom Srbije – Beograd najavljuje čistiji transport

Evropska-nedelja-mobilnosti-obelezena-sirom-Srbije-–-Beograd-najavljuje-cistiji-transport

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradovi i opštine širom Srbije su se priključili akciji Dan bez automobila, neki 21. septembra, a neki 22. septembra, a u zemlji su organizovane i mnogobrojne druge aktivnosti u okviru Evropske nedelje mobilnosti od 16. do 22. septembra.

Beograd je u poslednje četiri godine napravio čak 20.000 kvadratnih metara pešačke zone, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na obeležavanju Dana bez automobila, kom su prisustvovali i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Ministri su na događaj organizovan u okviru Evropske nedelje mobilnosti stigli biciklima.

Vesić je najavio da će tokom jeseni biti organizovan konkurs za izgradnju 150 biciklističkih stanica, navodi se u saopštenju Grada Beograda.

„Želimo da u naredne četiri godine izgradimo još 112 kilometara staza za bicikliste. Time jasno hoćemo da damo prednost biciklima u odnosu na vozila“, izjavio je Vesić.

Vesić je dodao da grad namerava da kupi 10 električnih automobila i oko 80 električnih autobusa.

„Pokrenućemo inicijativu da električna vozila koriste žutu traku i besplatno koriste parking. Želimo da ih bude što više“, rekao je Vesić i poručio da je cilj da Beograd postane „zeleni i ekološki grad“.

Zbog toga, dodao je, grad namerava da od 1. januara 2020. godine zabrani prodaju najlonskih kesa.

U saopštenju se navodi da je Trivan podsetio da je kvalitet vazduha u Srbiji „dramatično loš“, posebno u Beogradu, Pančevu, Nišu i Subotici i poručio da to mora da se menja. Podsetio je i da je prošle godine uvezeno oko 131.000 automobila, a od kojih je 60% starije od 12 godina.

„To je veliki problem, uvešćemo niz mera i pokušaćemo da imamo što više elektronskih i hibridnih automobila. Razgovoraćemo u Vladi da pomognemo subvencijama“, rekao je Trivan i naveo da čak 6.000 ljudi u Srbiji godišnje umre od posledica lošeg vazduha.

RTS: Ikarbus se sprema za proizvodnju električnih autobusa za GSP

RTS je u međuvremenu javio da u Ikarbus za dva meseca dolazi jedan od najvećih proizvođača autobusa i kamiona u Kini i da bi rezultat toga bio da se u pogonima Ikarbusa montiraju isključivo električni autobusi, koji bi se koristili u GSP-u.

Prema ranijim najavama, kineski proizvođač zainteresovan za Ikarbus je Yinlong.

Kineski investitor namerava u Srbiji da izgradi i fabriku baterija, a želi i da autobus proizveden u Ikarbusu bude evropski proizvod sa ovih prostora, što stvara veliki potencijal za izgradnju novih manjih fabrika koje će biti kooperanti u ovom projektu, navodi se u izveštaju RTS-a koji citiraju domaći mediji.

Evropsku nedelju mobilnosti obeležili 21 grad i opština u Srbiji

Na zvaničnom sajtu Evropske nedelje mobilnosti se navodi da su u kampanji učestvovali 21 grad i opština u Srbiji.

Učešće su uzeli Aranđelovac, Bečej, Bela Palanka, Beograd, Bor, Čajetina, Kikinda, Kruševac, Loznica, Mionica, Niš, Novi Sad, Osečina, Pančevo, Pirot, Savski venac (Beograd), Smederevo, Sombor, Srbobran, Sremska Mitrovica i Svilajnac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

24. septembar 2018. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

24. septembar 2018. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

24. septembar 2018. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

24. septembar 2018. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.