x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Evropska nedelja mobilnosti obeležena širom Srbije – Beograd najavljuje čistiji transport

24.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Evropska nedelja mobilnosti obeležena širom Srbije – Beograd najavljuje čistiji transport

Gradovi i opštine širom Srbije su se priključili akciji Dan bez automobila, neki 21. septembra, a neki 22. septembra, a u zemlji su organizovane i mnogobrojne druge aktivnosti u okviru Evropske nedelje mobilnosti od 16. do 22. septembra.

Beograd je u poslednje četiri godine napravio čak 20.000 kvadratnih metara pešačke zone, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na obeležavanju Dana bez automobila, kom su prisustvovali i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Ministri su na događaj organizovan u okviru Evropske nedelje mobilnosti stigli biciklima.

Vesić je najavio da će tokom jeseni biti organizovan konkurs za izgradnju 150 biciklističkih stanica, navodi se u saopštenju Grada Beograda.

„Želimo da u naredne četiri godine izgradimo još 112 kilometara staza za bicikliste. Time jasno hoćemo da damo prednost biciklima u odnosu na vozila“, izjavio je Vesić.

Vesić je dodao da grad namerava da kupi 10 električnih automobila i oko 80 električnih autobusa.

„Pokrenućemo inicijativu da električna vozila koriste žutu traku i besplatno koriste parking. Želimo da ih bude što više“, rekao je Vesić i poručio da je cilj da Beograd postane „zeleni i ekološki grad“.

Zbog toga, dodao je, grad namerava da od 1. januara 2020. godine zabrani prodaju najlonskih kesa.

U saopštenju se navodi da je Trivan podsetio da je kvalitet vazduha u Srbiji „dramatično loš“, posebno u Beogradu, Pančevu, Nišu i Subotici i poručio da to mora da se menja. Podsetio je i da je prošle godine uvezeno oko 131.000 automobila, a od kojih je 60% starije od 12 godina.

„To je veliki problem, uvešćemo niz mera i pokušaćemo da imamo što više elektronskih i hibridnih automobila. Razgovoraćemo u Vladi da pomognemo subvencijama“, rekao je Trivan i naveo da čak 6.000 ljudi u Srbiji godišnje umre od posledica lošeg vazduha.

RTS: Ikarbus se sprema za proizvodnju električnih autobusa za GSP

RTS je u međuvremenu javio da u Ikarbus za dva meseca dolazi jedan od najvećih proizvođača autobusa i kamiona u Kini i da bi rezultat toga bio da se u pogonima Ikarbusa montiraju isključivo električni autobusi, koji bi se koristili u GSP-u.

Prema ranijim najavama, kineski proizvođač zainteresovan za Ikarbus je Yinlong.

Kineski investitor namerava u Srbiji da izgradi i fabriku baterija, a želi i da autobus proizveden u Ikarbusu bude evropski proizvod sa ovih prostora, što stvara veliki potencijal za izgradnju novih manjih fabrika koje će biti kooperanti u ovom projektu, navodi se u izveštaju RTS-a koji citiraju domaći mediji.

Evropsku nedelju mobilnosti obeležili 21 grad i opština u Srbiji

Na zvaničnom sajtu Evropske nedelje mobilnosti se navodi da su u kampanji učestvovali 21 grad i opština u Srbiji.

Učešće su uzeli Aranđelovac, Bečej, Bela Palanka, Beograd, Bor, Čajetina, Kikinda, Kruševac, Loznica, Mionica, Niš, Novi Sad, Osečina, Pančevo, Pirot, Savski venac (Beograd), Smederevo, Sombor, Srbobran, Sremska Mitrovica i Svilajnac.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.