Mobilnost

Video: Gradonačelnici glavnih gradova Zapadnog Balkana – ambasadori održive urbane mobilnosti u regionu

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Tokom Evropske nedelje mobilnosti 2019, GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) podržao je glavne gradove, kao i veliki broj gradova i opština na Zapadnom Balkanu u promociji mera održive urbane mobilnosti. Gradonačelnici šest glavnim gradova Zapadnog Balkana imali su veoma važnu ulogu u ovoj inicijativi i svojim angažovanjem i predanošću pokazali da su pravi ambasadori održive urbane mobilnosti.

Gradonačelnici glavnih gradova Zapadnog Balkana, ili njihovi predstavnici, učestvovali su u regionalnoj onlajn konferenciji organizovanoj u okviru Evropske nedelje mobilnosti 2019 sa ciljem da međusobno razmene iskustva u sferi održive urbane mobilnosti.

Video koji je napravio GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoističnu Evropu – Energetska efikasnost predstavlja najinteresantnije aktivnosti koje su se širom regiona sprovodile, a u kojima su, osim lokalnih donosioca odluka i gradonačelnika, masovno učestvovali i građani.


O EVROPSKOJ NEDELJI MOBILNOSTI 

Evropska nedelja mobilnosti je inicijativa Evropske komisije za održivu urbanu mobilnost i sprovodi se svake godine od 2002. godine. Ova inicijativa poziva gradove i manja  mesta da jednu nedelju tokom godine posvete održivoj mobilnosti. Tokom prethodnih godina, ova inicijativa je nastojala da osmisli načine kako da utiče na mobilnost i probleme urbanog saobraćaja, a da u isto vreme doprinese javnom zdravlju i kvalitetu života. Ova kampanja pruža učesnicima mogućnost da istraže ulogu gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima za izazove koji postoje, poput zagađenja vazduha.


Evropska nedelja mobilnosti 2019 održana je od 16. do 22. septembra, a fokus aktivnosti bio je na bezbednom pešačenju i bezbednoj vožnji bicikala, kao i na pozitivnim efektima ovih aktivnosti na životnu sredinu, zdravlje građana, ali i na njihove bankovne račune. Zahvaljujući projektu Održiva urbana mobilnost u Jugoistočnoj Evropi II (SUMSEEC II) koji se realizuje u okviru GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost, realizovane su brojne aktivnosti širom regiona Zapadnog Balkana.

Naročito važan događaj u okviru prošlogodišnje Nedelje održive urbane mobilnosti bila je onlajn konferencija na kojoj su učestvovali ambasadori održive urbane mobilnosti, odnosno gradonačelnici glavnih gradova regiona ili njihovi predstavnici (Beograd, Podgorica, Priština, Sarajevo, Skoplje i Tirana). Konferencija je promovisala temu održive urbane mobilnosti i samu inicijativu, a zahvaljujući svom regionalnom karakteru, konferencija je bila korisna platforma za gradonačelnike da razmene iskustva i sa kolegama podele najbolje primere iz prakse kada je reč o urbanoj mobilnosti.

Zahvaljujući saradnji sa asocijacijama opština i gradova sa Zapadnog Balkana, projekat je takođe podržao i učešće brojnih opština i manjih gradova u ovoj inicijativi:

Librazhd, Belsh, Cerrik, Peqin, Mat, Klos, Shkodra u Albaniji, Banjaluka, Bijeljina, Zavidovići i Čapljina u Bosni i Hercegovini, Pljevlja i Rožaje u Crnoj Gori,  Bitolj i Veles u Severnoj Makedoniji, Pirot, Šabac, Bajina Bašta i Kruševac u Srbiji, Gnjilane, Ferizaj, Gračanica i Podujevo na Kosovu.

Pogledajte video koji je GIZ ORF-EE pripremio i saznajte više o prošlogodišnjim aktivnostima, za koje se nadamo da će Vas motivisati i inspirisati za neke nove i sjajne aktivnosti i ideje koje možete implementirati u Vašim gradovima ove 2020. godine, ali i u narednim godinama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

18. mart 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

18. mart 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

18. mart 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

18. mart 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu