Mobilnost

Građanima Srbije i u 2023. subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila

Subvencije elektricna hibridna vozila Srbija 2023

Foto: Istock

Objavljeno

23.12.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

23.12.2022.

Država

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije najavilo je za 2023. budžet od 250 miliona dinara za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila. Za različite kategorije vozila predviđeni su iznosi od 250 do čak 5.000 evra. Kako do subvencija pitali smo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila u Srbiji počelo je 2020. godine i odmah u startu je izazvalo brojne kontroverze. Da li je uopšte opravdano davati budžetska sredstva  ionako dobrostojećim kupcima ili ne? Koliki će stvarno biti uticaj na životnu sredinu kada se zna da automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem učestvuju u zagađenju vazduha sa oko sedam odsto? Ima mnogo zagovornika ideje da je taj novac mogao da se preusmeri na stimulisanje vožnje na tečni naftni gas (TNG) ili metan (CNG).

Naravno, odluku Vlade Srbije pozdravili su mnogi. Najsrećniji su, razumljivo bili uvoznici automobila kao i kupci iako su neke ankete pokazale da su “zelene” automobile vozači nabavili pre svega zbog preskupog goriva, uštede na transportu a ne zbog visoko razvijene ekološke svesti, mada je, srećom, bilo i takvih motiva.

Eko vozila  dalje na nivou “statističke greške”

U Srbiji se godišnje proda oko 30.000 novih vozila a uveze 150.000 polovnih, od kojih više od 50 odsto imaju motore sa “Euro 3” standardom (prosek starosti voznog parka je oko 18 godina) pa podaci o prodaji ekoloških vozila izgledaju više kao statistička greška. Cifre to neumoljivo potvrđuju. Prve, odnosno 2020. godine je za subvencije pri kupovini novih električnih i hibridnih vozila bilo namenjeno  120 miliona dinara, a kupljeno je 112 vozila. U prošloj godini iznos subvencija se nije menjao, ali je prodato više, čak  446 vozila, najviše onih sa subvencijom od 2.500 evra.

U Srbiji je prosek starosti vozila 18 godina

Ove godine je namenjen najveći iznos za subvencionisanje, ali je tražnja uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara pa je resorno ministarstvo odvojilo dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržalo sve zainteresovane za kupovinu električnih i hibridnih vozila. U 2022. subvencionisana je kupovina 625 vozila. Ukupno je, za tri godine podržana kupovina 1.183 vozila na hibridni ili električni pogon.

Nastavlja se subvencionisanje sa najvećim budžetom do sada

Iako su mnoge zemlje Evrope najavile ukidanje subvencionisanja kupovine elektrifikovanih vozila, procena naše Vlade i nadležnog ministarstva je da će nastavak subvencionisanja doneti željene ciljeve, pre svega unaprediti zaštitu životne sredine ali će i kroz obnavljanje voznog parka uticati i na veću bezbednost u saobraćaju.

Na naše pitanje da li će se nastaviti subvencionisanje iz Ministarstva za zaštitu životne sredine nam je stigao jasan odgovor:

-Kontinuiranom porastu interesovanja za ekološki prihvatljiviji transport i broju ovih vozila u našoj zemlji značajno doprinose  podsticaji države koji će biti nastavljeni i naredne godine usvajanjem nove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon). U  cilju zaštite i poboljšanja kvaliteta vazduha i  zbog velikog interesovanja pravnih i fizičkih lica,  budžetom za narednu godinu u odnosu na 2022. godinu povećan je iznos za subvencije na  260.5  miliona dinara – kaže se između ostalog u saopštenju poslatom našoj redakciji.

Subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila kreću se između 250 i 2.500 evra

Cela procedura, kažu i uvoznici i kupci bi mogla da bude malo jednostavnija. Najviše primedbe izaziva činjenica da vozilo za koje se podnosi zahtev za subvencionisanje mora da bude već na placu, lageru uvoznika. Srpska asocijacija uvoznika novih automobila i delova je u stalnom kontaktu sa državnim organima i dala je svoja zapažanja i sugestije, a sve u cilju da se kupcima izađe maksimalno u susret.

Kako do subvencija i koliko se dobija za kategorije vozila

Ove godine Uredba Vlade Srbije o subvencionisanju ekoloških vozila  je donesena prvih dana januara, a prijave su se primale do 31. oktobra. Očekuje se da, po istim ili veoma sličnim uslovima Vlada donese, početkom 2023, već na jednoj od prvih sednica, novu Uredbu. To bi značilo da će, uz mnogo veći ukupni budžet od 260 miliona dinara, ostati subvencije od 250 do 5.000 evra po vozilu u zavisnosti od kategorije.

Oni koji žele da kupe novi električni moped ili laki tricikl, moći će da podnesu zahtev za 250 evra državne pomoći, dok subvencije za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle iznose 500 evra.

Za kupovinu novih putničkih i teretnih vozila na isključivo električni pogon država je opredelila subvencije u iznosu od 5.000 evra, dok su za kupovinu hibridnih vozila subvencije manje.

Zahtev za subvencije predaje Ministarstvu zaštite životne sredine sa urednom dokumentacijom

Za plug-in hibride, vozila koji poseduju spoljni priključak za struju i čija emisija ugljen-dioksida ne prelazi 50 g/km sleduje 3.500 evra, dok za  hibride, koji ne poseduju priključak za struju i kod kojih je emisija ugljen-dioksida manja od 140 g/km, subvencije iznose 2.500 evra.

Pravo na državne podsticaje imaju preduzetnici, fizička i pravna lica, a zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila sa dokumentacijom od prodavca i potvrdom da je auto na stanju u zemlji se podnosi Ministarstvu zaštite životne sredine.

Komentara: (15)
Dragan / 31.12.2022.

Ako sam dobro razumeo , uslov za subvenciju je samo za kupovinu Novih vozila. Zasto se ne dobija subvencija I za uvoz polovnih Hibridnih vozila..???

Pavle / 23.01.2023.

Pa drzava pomaze bogate jer oni mogu fa kupuju elektricni auto ,treba subvencije dati polovnjacima(benzin i dizel)jer je to pomoc siromasnijima.

Goran / 23.01.2023.

Zasto nema besplatnog parkinga , koriscenje zute trake , beneficije za uvoz polovnih vozila za hibridna i elektricna vozila ?

Nikola / 23.01.2023.

Kad moze da se preda za suvencije za 2023

Anđela / 28.01.2023.

U naslovu nedostaje „novih“.Ko može danas da kupi nov auto?Političari.pevači….i jos za njih subvencije.a ostali ništa…Program smisljen za bogatase 😡😡😡.mi ostali ne postojimo

Laslopo / 15.02.2023.

Zasto nema subvencija za polovni e. auto? Uzeo sm Reno Zeo star 2 godine sa 23000 km, zasto je on los ? zasto ne zasluzuje subvenciju? Zakon ocito namenjen bogatasima. Zalosno.

Dragan / 21.02.2023.

Kraj februara 2023. a za subvencije kupovine hibridnih ili elektro automobila ministarstvo zaštite životne sredine se ne oglašava. Verovatno će nam predložiti kupovinu dizela.

Danijela / 03.03.2023.

Na ja, obecanje ludom radovanje. Ne kapiram zasto subvencija sami za nova auta, onaj ko sebioze nov auto priustiti i ne treba u biti ni kakvu subvenciju. Samo vise zaduzujete gradjane ovim glupostima.

Jovan / 03.03.2023.

E super, 5.000 evra, sad samo da nadjem jos 30.000 i eto mi novi auto. Znaci samo jos odprilike 4 godine rada pri cemu necu ni dinar svoje plate potrositi na bilo sta drugo, divno. Koja glupost, ovo je samo za bogate da mogu da sacuvaj koji dinar za novi par cipela ili letovanje na Havajima

caslav petrovic / 04.03.2023.

Ja ću kupiti, ako subvencija stvarno bude 5.000 EUR.

Nenad / 13.10.2023.

Uvezao sam auto na steuju iz Norveske . Po broju sasije kazu da je za USA trziste i ne mogu da ga registrujem .
Obracao sam se svim institucijama i nista .
LOPOVSKA POSLA

Karlo loboda / 18.10.2023.

Dali mogu da naruči iz kine el.bicikl i na njega da dobijem subvenciju 250eura?

Dragan / 04.02.2024.

Da bi se munjevitom brzinom pribli#imo evropskim zemljama u kori[‘enju električnih automobila trebalo bi:
1. dati suvenciju i na polovne takve automobile a ne da na naše trižište provladava uvoz polovnjaka na dizel i benzin koje zapodno evropske zemlje ne zele kod sebe. To prvo treba sprečiti na fin i elegatni način.
2. Povećati suvenciju novih električnih automobila svuda u okriženju su veće suvencije 14.000, 12.000 ,…itd. Naravno povećanje suvencija ide uz kupovinu takvog novog automobil iz domaćih fabrika. Ko hoće na tržištu neka napravi fabriku u Srbiji.
3. Sve državne isnstutucije su u obavezi svoja vozila audi, skode…..isključivo domaćim vozilima (ona koja se prozvode u Srbiji) i to da budu elktrična , hibridna,….

Samo tako možemo ići napred……

Nenad Stankovic / 07.02.2024.

Koje su cene vozila gde se to moze pogledati….sobzirom da je subvencija 5000 eura…

Nebojsa / 07.03.2024.

Kome se obratiti za subvenciju posto sam vec kupio elektricni bicikl platio 87000dinara

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

23. decembar 2022. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

23. decembar 2022. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

23. decembar 2022. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

23. decembar 2022. - Project 3 Mobility osnovao je hrvatski preduzetnik Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe