OIE

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

15.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović najavila je 400 miliona evra investicija u Srbiji u revitalizaciju EPS-ovih hidroelektrana. Međunarodne finansijske institucije otežavaju ulaganja u sektoru gasa, napomenula je ministarka i otkrila da će ovogodišnji, drugi krug aukcija za tržišne premije za električnu energiju iz vetra i solara biti održan kada bude procenjeno da je tržište spremno.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef misije Donal Mekgetigan. Sastanak je organizovan u okviru treće revizije stendbaj aranžmana sa Srbijom. Zvaničnici su razgovarali o investicijama, sprovođenju reformi u energetskom sektoru i merama za povećanje bezbednosti i diverzifikaciju izvora i ruta snabdevanja energentima, saopštilo je ministarstvo.

„Država u upravljanju procesom dekarbonizacije energetskog sektora, u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama, mora da se ponaša odgovorno, da obezbedi u svakom trenutku sigurnost snabdevanja i unapređuje energetsku nezavisnost. Radimo na stvaranju povoljnog ambijenta za privatne investicije, ali je realnost da bez značajnih ulaganja države nije realno da pratimo ciljeve dekarbonizacije na koje smo se obavezali Pariskim sporazumom i Sofijskom deklaracijom o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan“, navela je Đedović Handanović.

Postrojenje za odsumporavanje u TENT-u A skoro završeno

Neophodno je povećati efikasnost državnih energetskih preduzeća u pogledu operativnih troškova i planiranju i realizaciji investicija, dodala je. Ministarstvo pregovara sa konzorcijumom kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables o uslovima strateškog partnerstva za koje je izabran, napomenula je Đedović Handanović.

Ministarka rudarstva i energetike očekuje da će nova termoelektrana na ugalj Kostolac B3 uskoro biti na mreži

Reč je o izgradnji solarnih elektrana s ukupnim kapacitetom od jednog gigavata i baterijama. Te sisteme bi investitor predao Elektroprivredi Srbije.

Ministarka kaže da očekuje da će se nova termoelektrana Kostolac B3 uskoro naći na mreži, a u prvoj polovini iduće godine i EPS-ov prvi vetropark, takođe u Kostolcu. Završava se izgradnja postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A), što je trenutno najveći ekološki projekat u termoelektranama u Evropi i treći po veličini u svetu, rekla je Đedović Handanović. Otkrila je da će biti pušteno u rad u narednih nekoliko nedelja.

Završene dve studije za reverzibilnu hidroelektranu Đerdap 3

Đedović Handanović je naglasila da je ostvaren dobar napredak u pripremama za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica. Među prioritetima su četiri projekta revitalizacije hidroelektrana u okviru EPS-a, izjavila je. „Planiramo da uložimo oko 400 miliona evra. Za projekat reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 završeni su hidrološka studija i prethodna studija izvodljivosti“, istakla je.

Obnova i proširenje su predviđeni za Potpeć, Đerdap 2, Vlasinske hidroelektrane i postojeće postrojenje Bistrica. Treba napomenuti da je u njegovoj blizini, preko granice u Bosni i Hercegovini u toku projekat kompleksa hidroelektrana Bistrica, na istoimenoj reci.

Ministarka je navela da rezerve uglja na deponijama kod TENT-a A i B i termoelektrane Kostolac trenutno iznose oko 2,2 miliona tona, te da su trenutne hidrološke rezerve dva puta veće u odnosu na septembar prošle godine, i skoro 40 odsto veće u odnosu petogodišnji prosek.

EPS 2023. godine zaradio 114 milijardi dinara

EPS je prošle godine ostvario dobit od 114 milijardi dinara, kazala je. Pored poboljšane finansijske situacije, i investicije su počele da se efikasnije realizuju, ocenjuje ministarka.

Ministarstvo će drugi krug aukcija za tržišne premije za otkup električne energije iz obnovljivih izvora, preko ugovora o razlici u ceni (CfD), sprovesti ove godine, rekla je Đedović Handanović i dodala: „Kad procenimo da je tržište spremno.“ Ova nadmetanja je po planu trebalo sprovesti do kraja marta.

Prioritetne su gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom, Rumunijom

Istakla je da prošle godine završena u roku izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, kojom je omogućen uvoz gasa iz Azerbezbejdžana i iz terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu u Grčkoj.

„Planiramo da nastavimo sa diverzifikacijom u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, a prioritet su gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom i Rumunijom. Najveći izazov sa projektima u oblasti gasa trenutno je limitirano obezbeđivanje finansiranja, zbog stava međunarodnih finansijskih institucija“, rekla je Đedović Handanović.

U saradnji sa Elektroprivredom Srbije i Srbijagasom se radi na novoj metodologiji obračuna cena električne energije i gasa za privredu, radi fleksibilnosti reagovanja u skladu sa tržišnim kretanjima, objavilo je ministarstvo. Đedović Handanović je ranije kazala da ove godine neće biti povećanja cena električne energije za domaćinstva i da će se cene za privredu kasnije tokom godine snižavati „ukoliko se trenutni tržišni trend nastavi“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

15. mart 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

15. mart 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

15. mart 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

15. mart 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara