U fokusu

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

eps cena struje privreda dusan stanar

Foto: IStock

Objavljeno

26.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Autor: Dušan Stanar

Skoro celokupna privreda u Srbiji električnu energiju plaća 120 evra po megavat-satu, što je znatno skuplje nego što su trenutne cene na tržištu. Sve njih snabdeva Elektroprivreda Srbije po ceni koju je propisala Vlada Srbije. Ta cena važi do 30. aprila, pa kupci energije na komercijalnom snabdevanju kod EPS-a sa nestrpljenjem očekuju koju će im cenu ponuditi ova državna kompanija, odnosno propisati država, kao i koliko će biti trajanje ponuđenih ugovora.

Važeći ugovori od 120 evra po megavat-satu su terminski određeni prema dinamici dogovorenoj u aranžmanu sa Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), po kojoj je teoretski moguće da EPS još jednom poveća svoje cene za 8% od 1. maja 2024, ali je iz izjava zvaničnika jasno da je to malo verovatna opcija.

Takođe, aranžmanom sa MMF su povećanja cene predviđena samo u slučaju da se održi pokrivenost troškova, a sudeći prema rezultatima za prvih devet meseci 2023. i neto dobitkom od 87,4 milijardi dinara jasno je da je EPS više ne mora da brine o pokrivenosti troškova.

cena struje privreda eps berze fjucersi
Kretanje cene električne energije u relevantnim periodima

U novembru 2023. kada je EPS formirao trenutno važeću cenu od 120 evra po megavat-satu, tržišni forwardi (ugovori za prodaju električne energije u unapred određenom trenutku u budućnosti) za nekoliko narednih mesecu su bili skuplji za oko 10 evra po megavat-satu, tako da je jasno da je EPS pratio tržišna očekivanja i čak nudio povoljniju cenu.

Blaga zima „povukla“ cene gasa i struje nadole

Međutim, Evropa je iskusila drugu zaredom veoma blagu zimu, sa temperaturama koje su na severozapadu kontinenta pri kraju godine bile i oko 10 stepeni Celzijusa niže od tridesetogodišnjih proseka. Time je značajno smanjena potrošnja gasa i evropska skladišta gasa su imala najviše nivoe popunjenosti u poslednjih pet godina.

cena struje privreda eps prirodni gas skladista
Procenat popunjenosti evropskih skladišta gasa

To je dovelo do niže cene gasa, a sa cenom gasa pala i cene električne energije i tako je došlo do značajne razlike između tržišne i EPS-ove cene. Ta razlika bi mogla još više rasti ukoliko se ostvare forwardi koji su trenutno aktuelni za sledeća tri meseca, u kojima je očekivano da cena električne energije nastavlja da pada i gotovo dolazi do prekriznih nivoa.

U malo verovatnom, teoretskom, slučaju da EPS ne ponudi cenu koja bi bila u skladu sa trenutnim tržišnim i očekivanim, verovatno da jedan deo privrede ne bi produžio ugovore sa EPS i počeo bi da se snabdeva sa tržišta.

Ako EPS ne ponudi nižu cenu, jedan deo privrede verovatno ne bi produžio ugovore

Međutim, uzevši sve navedeno u obzir i uz pretpostavku da neće biti ozbiljnijih tržišnih oscilacija izazvanih neočekivanim faktorima kojima smo bili svedoci prethodnih godina (COVID 2020, energetska kriza 2021. i Ukrajina 2022.), verovatno je da neće doći do povećanja cena za komercijalne kupce, već ćemo posle duže vremena videti pad EPS-ovih cena i ponudu koja je u skladu sa sadašnjim tržišnim i očekivanim.

Osim nove cene ostaje i pitanje trajanja tih novih ugovora i da li će oni važiti do kraja 2024. ili će ipak biti kraći, na primer do početka grejne sezone 2024/2025.

Obzirom da je tržište još nestabilno i sklono poremećajima, ima više smisla da ćemo videti kraće ugovore koji će pokušati pratiti tržište, nego duže ugovore koji bi mogli onda i duže odstupati od tržišnih nivoa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. februar 2024. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

26. februar 2024. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

26. februar 2024. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

26. februar 2024. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.