U fokusu

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

eps cena struje privreda dusan stanar

Foto: IStock

Objavljeno

26.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Autor: Dušan Stanar

Skoro celokupna privreda u Srbiji električnu energiju plaća 120 evra po megavat-satu, što je znatno skuplje nego što su trenutne cene na tržištu. Sve njih snabdeva Elektroprivreda Srbije po ceni koju je propisala Vlada Srbije. Ta cena važi do 30. aprila, pa kupci energije na komercijalnom snabdevanju kod EPS-a sa nestrpljenjem očekuju koju će im cenu ponuditi ova državna kompanija, odnosno propisati država, kao i koliko će biti trajanje ponuđenih ugovora.

Važeći ugovori od 120 evra po megavat-satu su terminski određeni prema dinamici dogovorenoj u aranžmanu sa Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), po kojoj je teoretski moguće da EPS još jednom poveća svoje cene za 8% od 1. maja 2024, ali je iz izjava zvaničnika jasno da je to malo verovatna opcija.

Takođe, aranžmanom sa MMF su povećanja cene predviđena samo u slučaju da se održi pokrivenost troškova, a sudeći prema rezultatima za prvih devet meseci 2023. i neto dobitkom od 87,4 milijardi dinara jasno je da je EPS više ne mora da brine o pokrivenosti troškova.

cena struje privreda eps berze fjucersi
Kretanje cene električne energije u relevantnim periodima

U novembru 2023. kada je EPS formirao trenutno važeću cenu od 120 evra po megavat-satu, tržišni forwardi (ugovori za prodaju električne energije u unapred određenom trenutku u budućnosti) za nekoliko narednih mesecu su bili skuplji za oko 10 evra po megavat-satu, tako da je jasno da je EPS pratio tržišna očekivanja i čak nudio povoljniju cenu.

Blaga zima „povukla“ cene gasa i struje nadole

Međutim, Evropa je iskusila drugu zaredom veoma blagu zimu, sa temperaturama koje su na severozapadu kontinenta pri kraju godine bile i oko 10 stepeni Celzijusa niže od tridesetogodišnjih proseka. Time je značajno smanjena potrošnja gasa i evropska skladišta gasa su imala najviše nivoe popunjenosti u poslednjih pet godina.

cena struje privreda eps prirodni gas skladista
Procenat popunjenosti evropskih skladišta gasa

To je dovelo do niže cene gasa, a sa cenom gasa pala i cene električne energije i tako je došlo do značajne razlike između tržišne i EPS-ove cene. Ta razlika bi mogla još više rasti ukoliko se ostvare forwardi koji su trenutno aktuelni za sledeća tri meseca, u kojima je očekivano da cena električne energije nastavlja da pada i gotovo dolazi do prekriznih nivoa.

U malo verovatnom, teoretskom, slučaju da EPS ne ponudi cenu koja bi bila u skladu sa trenutnim tržišnim i očekivanim, verovatno da jedan deo privrede ne bi produžio ugovore sa EPS i počeo bi da se snabdeva sa tržišta.

Ako EPS ne ponudi nižu cenu, jedan deo privrede verovatno ne bi produžio ugovore

Međutim, uzevši sve navedeno u obzir i uz pretpostavku da neće biti ozbiljnijih tržišnih oscilacija izazvanih neočekivanim faktorima kojima smo bili svedoci prethodnih godina (COVID 2020, energetska kriza 2021. i Ukrajina 2022.), verovatno je da neće doći do povećanja cena za komercijalne kupce, već ćemo posle duže vremena videti pad EPS-ovih cena i ponudu koja je u skladu sa sadašnjim tržišnim i očekivanim.

Osim nove cene ostaje i pitanje trajanja tih novih ugovora i da li će oni važiti do kraja 2024. ili će ipak biti kraći, na primer do početka grejne sezone 2024/2025.

Obzirom da je tržište još nestabilno i sklono poremećajima, ima više smisla da ćemo videti kraće ugovore koji će pokušati pratiti tržište, nego duže ugovore koji bi mogli onda i duže odstupati od tržišnih nivoa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

26. februar 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

26. februar 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

26. februar 2024. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

26. februar 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan