Električna energija

Radna grupa za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

19.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica doneće Elektroprivredi Srbije finansijske benefite koji se procenjuju na najviše 140 miliona evra godišnje.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je u Vladi Srbije održana prva sednica Posebne radne grupe radi izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru, koji je prepoznat i u planu Skok u budućnost – Srbija 2027.

Ova godina veoma važna za završetak tehničke dokumentacije

Na prvoj sednici Posebne radne grupe osim predstavnika Ministarstva, učestvovali su i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva unutrašnjih poslova, Elektroprivrede Srbije (EPS), Elektromreže Srbije (EMS), Elektrodistribucije Srbije (EDS), Republičkog geodetskog zavoda, kao i opština Priboj i Nova Varoš.

Na sednici Radne grupe rečeno je da je ova godina veoma važna za završetak tehničke dokumentacije. Završeni su idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok su Prostorni plan područja posebne namene i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu u pripremi.

Radi se i Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara

Takođe, u saradnji sa Ministarstvom kulture i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, u naredna četiri meseca će se izraditi Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara, saopštilo je Ministarstvo.

Đedović Handanović je navela da je RHE Bistrica prva reverzibilna hidroelektrana koju gradimo posle 35 godina i najveći novi energetski kapacitet od 628 MW, vrednosti oko jedne milijarde evra. Elektrana, kako je dodala, ima veliki značaj za balansiranje i skladištenje energije.

EPS će povećati prihode za 140 miliona evra

Prema njenim rečima, bez RHE Bistrica, u godinama pred nama, Srbija neće biti u mogućnosti da obezbedi dovoljno električne energije za svoje potrebe, posebno usled privrednog razvoja i rasta tražnje za električnom energijom.

Ministarka je objasnila da bez novih reverzibilnih hidroelektrana zemlja neće moći da balansira novim kapacitetima za obnovljivu energiju, što je najveći značaj ovog projekta.

Na sastanku je ukazano da će izgradnjom RHE Bistrica, EPS imati značajne finansijske benefite, koji se procenjuju na maksimalno 140 miliona evra godišnje, naročito usled razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu, kao i povećanju potreba za balansnom rezervom i energijom, saopštilo je Ministarstvo.

„Potrebno je da u saradnji sa svim nadležnim državnim institucijama i projektnim timom, efikasno pristupimo zadacima kako bismo ispunili sve preduslove i izgradili ovaj energetski objekat do 2031“, ocenila je Đedović Handanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

19. februar 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

19. februar 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

19. februar 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

19. februar 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.