Električna energija

Radna grupa za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

19.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica doneće Elektroprivredi Srbije finansijske benefite koji se procenjuju na najviše 140 miliona evra godišnje.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je u Vladi Srbije održana prva sednica Posebne radne grupe radi izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru, koji je prepoznat i u planu Skok u budućnost – Srbija 2027.

Ova godina veoma važna za završetak tehničke dokumentacije

Na prvoj sednici Posebne radne grupe osim predstavnika Ministarstva, učestvovali su i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva unutrašnjih poslova, Elektroprivrede Srbije (EPS), Elektromreže Srbije (EMS), Elektrodistribucije Srbije (EDS), Republičkog geodetskog zavoda, kao i opština Priboj i Nova Varoš.

Na sednici Radne grupe rečeno je da je ova godina veoma važna za završetak tehničke dokumentacije. Završeni su idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok su Prostorni plan područja posebne namene i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu u pripremi.

Radi se i Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara

Takođe, u saradnji sa Ministarstvom kulture i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, u naredna četiri meseca će se izraditi Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara, saopštilo je Ministarstvo.

Đedović Handanović je navela da je RHE Bistrica prva reverzibilna hidroelektrana koju gradimo posle 35 godina i najveći novi energetski kapacitet od 628 MW, vrednosti oko jedne milijarde evra. Elektrana, kako je dodala, ima veliki značaj za balansiranje i skladištenje energije.

EPS će povećati prihode za 140 miliona evra

Prema njenim rečima, bez RHE Bistrica, u godinama pred nama, Srbija neće biti u mogućnosti da obezbedi dovoljno električne energije za svoje potrebe, posebno usled privrednog razvoja i rasta tražnje za električnom energijom.

Ministarka je objasnila da bez novih reverzibilnih hidroelektrana zemlja neće moći da balansira novim kapacitetima za obnovljivu energiju, što je najveći značaj ovog projekta.

Na sastanku je ukazano da će izgradnjom RHE Bistrica, EPS imati značajne finansijske benefite, koji se procenjuju na maksimalno 140 miliona evra godišnje, naročito usled razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu, kao i povećanju potreba za balansnom rezervom i energijom, saopštilo je Ministarstvo.

„Potrebno je da u saradnji sa svim nadležnim državnim institucijama i projektnim timom, efikasno pristupimo zadacima kako bismo ispunili sve preduslove i izgradili ovaj energetski objekat do 2031“, ocenila je Đedović Handanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. februar 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

19. februar 2024. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. februar 2024. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

19. februar 2024. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.