Životna sredina

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A počinje probni rad do aprila

eps tent odsumporavanje krec probni rad

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

18.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Nikola Tesla A je u završnoj fazi i probni rad bi trebalo da počne do aprila, izjavila je danas Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike Srbije.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova (ODG) u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A) je, kako  je saopštila Elektroprivreda Srbije (EPS), ovih dana proizvelo i prve količine gipsa, koji je nusproizvod procesa desumporizacije.

„Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u našoj zemlji čime će se obezbediti čistiji vazduh za građane Obrenovca i okoline kao i smanjenje emisije sumpor dioksida za oko deset puta“, rekla je Đedović Handanović.

EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji

On je dodala da su očekivanja da će do aprila biti pušteno u probni rad ovo postrojenje koje će doprineti zdravijoj životnoj sredini, produžetku radnog veka elektrane i usaglašavanju sa standardima Evropske unije o graničnim vrednostima emisija.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A odnosi se na četiri bloka A3, A4, A5 i A6.

Ministarka je istakla da postrojenje omogućava da se od otpada proizvodi gips kao nusproizvod i koristi u građevinskoj industriji. Time se, kako je dodala, pokazuje da EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji.

Projekat odsumporavanja u TENT-u A realizuje se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), a izvođač je japanska kompanija Micubiši. Inače, isto postrojenje trenutno se gradi i u TENT-u B, a kao rezultat emisije sumpor-dioksida će se smanjiti oko 20 puta.

EPS: Emisije u skladu sa EU propisima

EPS je saopštio da je predviđeno da postrojenje u punom svom kapacitetu bude predato na upotrebu 28. marta.

Prečišćavanjem dimnih gasova na četiri bloka pojedinačne snage 350 MW koncentracija sumpornih oksida biće svedena ispod 200 miligrama po kubnom metru, a praškastih materija ispod 20 miligrama po kubnom metru, što je u skladu sa evropskim standardima i domaćim propisima, objasnio je Srđan Josipović, direktor za proizvodnju energije ogranka TENT, id doao da će koncentracija sumpornih oksida u TENT-u B biti ispod 130 miligrama po kubnom metru.

EPS je naveo da je izgradnja ODG postrojenja u TENT A najznačajni ekološki projekat kompanije u ovom trenutku, vredan gotovo 205 miliona evra.

Prema rečima Ljiljane Velimirović, rukovodioca projekta izgradnje ODG postrojenja u TENT A, očekuje se da godišnja proizvodnja gipsa bude oko 600.000 tona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

18. januar 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

18. januar 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

18. januar 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

18. januar 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže