OIE

Srbija odobrila premije za još dva projekta koja su učestvovala na aukciji za solarne elektrane

Srbija premije dva projekta ucestvovala aukciji solarne elektrane B2

Foto: Michael Förtsch on Unsplash

Objavljeno

05.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Dva projekta su u poslednjem trenutku uvrštena na spisak solarnih elektrana koje će imati pravo na tržišne premije, nakon što su prvo diskvalifikovana na prvoj aukciji za električnu energiju iz fotonaponskih postrojenja. Ove investicije su ušle u kvotu nakon što su investori dostavili dodatnu dokumentaciju.

Komisija zadužena za sprovođenje prve aukcije u Srbiji za premije za električnu energiju iz solarnih elektrana preporučila je Ministarstvu rudarstva i energetike da prihvati dva prvobitno odbijena projekta. Inicijalno su ponude samo dve kompanije – Hiperion Sol i Terra Solar – proglašene važećima, za tri projekta. Dobile su pravo da potpišu ugovore o razlici u ceni (CfD) za samo 11,6 od ukupno raspoloživih 50 megavata.

Jedna grupa investitora je dostavila dokaze da računi njihove dve projektne firme nisu bili blokirani duže od tri dana u prethodne tri godine. Komisija je stoga uključila oba projekta na rang-listu, čime je dodeljeni deo kvote porastao na 25,2 megavata ili 50,4 odsto.

Posle ove revizije, odobreni deo raspoložive kvote od 50 megavata više je nego udvostručen, na 25,2 megavata

Na spisku su tako sada i B2 Nova Sun i B2 Sunspot, buduća fotonaponska postrojenja priključnog kapaciteta 9,99 odnosno sedam megavata. Obe lokacije su u Mokrinu u opštini Kikinda.

Pomenuti investitori su na nadmetanju dali ponude za osam megavata iz svog projekta B2 Nova Sun i za 5,6 iz B2 Sunspota. Naime, učesnici su imali mogućnost da u CfD mehanizam uđu sa između 70 i 100 odsto kapaciteta pojedinačnih projekata. Ova dva novoodobrena će moći da potpišu ugovore o otkupu električne energije po ceni od 89,7 evra po megavat-satu. Najniža ponuđena cena koja je prihvaćena na aukciji bila je 88,65 evra po megavat-satu.

Nijedan fotonaponski sistem prijavljen na aukciju nije planiran za deset ili više megavata snage. U tom slučaju bi mu bio neophodan priključak na prenosni sistem, dakle dalekovode i visoki napon, umesto na elektrodistributivnu mrežu. Istovremeno je održana i prva aukcija za vetroelektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

5. septembar 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

5. septembar 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

5. septembar 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

5. septembar 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona