Električna energija

Cena struje za privredu u Srbiji od 1. maja 110 evra po MWh

cena struje privreda srbija poskupljenje

Foto. iStock

Objavljeno

27.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena električne energije za privredu u Srbiji od 1. maja trebalo bi da bude oko 110 evra po megavat-satu (MWh), što je povećanje od oko sedam odsto u odnosu na sadašnju cenu od 103 evra, saznaje Balkan Greeen Energy News.

Cena električne energije u Srbiji je pod direktnom kontrolom države od novembra 2021. godine i izbijanje energetske krize, pa Vlada Srbije zaključcima određuje kolika će biti. Najnovije poskupljenje je i ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je na današnjoj vanrednoj, ali ujedno i prvoj sednici Skupštine akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije, doneta odluka da se realizuje zaključak Vlade Srbije kojim je EPS-u preporučena cena električne energije za kupce na komercijalnom snabdevanju. Cena će se, kako se dodaje, primenjivati od 1. maja 2023. godine.

Nova cena, kako saznajemo, biće 110,81 evra po MWh.

Struja za privredu je od 2021. poskupela 60-120 odsto

Sednici Skupštine je, kako se navodi, osim predstavnika osnivača, ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović prisustvovao i predsednik Nadzornog odbora EPS-a Jovan Despotović.

Inače, odlukom vlade da preuzme direktnu kontrolu cena krajem 2021. sprečen je udar energetske krize na firme jer su cene tokom 2022. na domaćoj berzi SEEPEX bile i veće od 500 evra, a na stranim su prelazile i 600 evra. Ipak, srpska privreda je sa cena od 50-70 evra, koje je nekada plaćala, sada došla do 110 evra, što je povećanje od 60 do 120 odsto.

U okviru aranžmana sa MMF-om Srbija se obavezala da električna energija od maja 2023. godine do maja 2024. godine poskupi tri puta, ukupno oko 26 odsto, a prirodni gas oko 30 odsto.

Đedović: Sledi usvajanje strateških investicionih projekata u energetskom sektoru

Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da je nakon održavanja sednice ministarka Dubravka Đedović istakla da je građanima i Srbiji potrebno energetsko preduzeće koje proizvodi dovoljno električne energije i ostvaruje profit, preduzeće koje je dovoljno snažno da efikasno realizuje ciklus značajnih investicija koje predstoje i bude motor privrednog razvoja Srbije.

„U jeku energetske krize uhvatili smo se u koštac sa ključnim izazovima našeg energetskog sistema. Država će kao jedini vlasnik postaviti jasne ciljeve i odlučna je u nameri da strateški važna preduzeća energetskog sektora učini nosiocima budućeg ekonomskog razvoja zemlje. Pred nama je uskoro usvajanje strateških investicionih projekata u energetskom sektoru koji će stvoriti preduslove da Srbija bude energetski nezavisna i sigurna sto je u interesu svih građana naše zemlje. Drago mi je da je prva vanredna sednica uspešno završena“, navela je Đedović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

27. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

27. april 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

27. april 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

27. april 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov