Električna energija

Elektroprivreda Srbije ima nov statut – postaje akcionarsko društvo

Foto: EPS

Objavljeno

04.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije je na današnjoj sednici promenio statut, čime su se stekli uslovi da to javno preduzeće postane akcionarsko društvo zatvorenog tipa u stoprocentnom vlasništvu države Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Usvajanjem statuta se sprovodi odluka Vlade Srbije i to je prvi korak ka reformi EPS-a, kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodstvo dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti kompaniju regionalnim energetskim gigantom, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je napomenulo da se pre odluke nadzornog odbora s vladom konsultovalo sa sindikatima.

„Nakon pažljivog razmatranja svih sugestija, u statutu je definisano da jedan član nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih, čime se dodatno štite prava radnika, zatim je naglašeno da osim pretežne i ostalih delatnosti, društvo obavlja i delatnost trgovina električnom energijom, takođe i da društvo nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika“, dodato je u objavi.

Skupština je po novom rešenju jednočlana

Promena pravne forme donosi uređenje odnosa države i upravljanja. Statut predviđa da osnivač, Vlada Srbije, imenuje skupštinu društva, a skupština je po novom rešenju jednočlana i ona imenuje nadzorni odbor, na koji prenosi najveći deo nadležnosti, saopšteno je.

Nadzorni odbor ima sedam članova, a nakon poslednjih kontroverzi je ozvaničeno da je jedan predstavnik zaposlenih. Nadzorni odbor određuje strategiju i poslovne ciljeve društva, odgovoran je za njihovo ostvarivanje i imenuje izvršni odbor, podsećaju u ministarstvu.

Đedović: Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika

„Elektroprivreda Srbije je žila kucavica našeg energetskog sistema i cele privrede. Nacionalni interes je da bude snažna i nezavisna i da bude pokretač ekonomskog razvoja. Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom. Profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije. Istovremeno, transformacija EPS-a je i prvi korak reforme naših energetskih preduzeća. Cilj Vlade RS je jačanje našeg energetskog sektora, uvođenje profesionalnog menadžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenje poslovanja energetskih preduzeća u vlasništvu države. Zahvaljujem se svima na konstruktivnom dijalogu“, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

EPS je saopštio da je nadzorni odbor predloge izmena osnivačkog akta i statuta usvojio sa tri glasa za i jednim uzdržanim, a predsednik tog tela Jovan Despotović izjavio je da je baš on bio uzdržan.

Komentara: (1)
kive / 05.04.2023.

Sad će se videti šta se iza brda valja. A ništa ne valja.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

4. april 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

4. april 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

4. april 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

4. april 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka