Električna energija

Elektroprivreda Srbije ima nov statut – postaje akcionarsko društvo

Foto: EPS

Objavljeno

04.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije je na današnjoj sednici promenio statut, čime su se stekli uslovi da to javno preduzeće postane akcionarsko društvo zatvorenog tipa u stoprocentnom vlasništvu države Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Usvajanjem statuta se sprovodi odluka Vlade Srbije i to je prvi korak ka reformi EPS-a, kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodstvo dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti kompaniju regionalnim energetskim gigantom, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je napomenulo da se pre odluke nadzornog odbora s vladom konsultovalo sa sindikatima.

„Nakon pažljivog razmatranja svih sugestija, u statutu je definisano da jedan član nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih, čime se dodatno štite prava radnika, zatim je naglašeno da osim pretežne i ostalih delatnosti, društvo obavlja i delatnost trgovina električnom energijom, takođe i da društvo nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika“, dodato je u objavi.

Skupština je po novom rešenju jednočlana

Promena pravne forme donosi uređenje odnosa države i upravljanja. Statut predviđa da osnivač, Vlada Srbije, imenuje skupštinu društva, a skupština je po novom rešenju jednočlana i ona imenuje nadzorni odbor, na koji prenosi najveći deo nadležnosti, saopšteno je.

Nadzorni odbor ima sedam članova, a nakon poslednjih kontroverzi je ozvaničeno da je jedan predstavnik zaposlenih. Nadzorni odbor određuje strategiju i poslovne ciljeve društva, odgovoran je za njihovo ostvarivanje i imenuje izvršni odbor, podsećaju u ministarstvu.

Đedović: Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika

„Elektroprivreda Srbije je žila kucavica našeg energetskog sistema i cele privrede. Nacionalni interes je da bude snažna i nezavisna i da bude pokretač ekonomskog razvoja. Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom. Profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije. Istovremeno, transformacija EPS-a je i prvi korak reforme naših energetskih preduzeća. Cilj Vlade RS je jačanje našeg energetskog sektora, uvođenje profesionalnog menadžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenje poslovanja energetskih preduzeća u vlasništvu države. Zahvaljujem se svima na konstruktivnom dijalogu“, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

EPS je saopštio da je nadzorni odbor predloge izmena osnivačkog akta i statuta usvojio sa tri glasa za i jednim uzdržanim, a predsednik tog tela Jovan Despotović izjavio je da je baš on bio uzdržan.

Komentara: (1)
kive / 05.04.2023.

Sad će se videti šta se iza brda valja. A ništa ne valja.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

4. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

4. april 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

4. april 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

4. april 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov