Električna energija

Ministarstvo energetike saopštilo koje primedbe sindikata na Statut EPS-a je prihvatilo, a koje odbilo

ministarstvo eps statut sindikat

Đerdap 2 (foto: EPS)

Objavljeno

04.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je posle razgovora sa predstavnicima Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije odlučilo da delimično promeni predlog novog Statuta EPS-a, ali i da određene njihove zahteve nije moglo da prihvati jer su u suprotnosti sa zakonima.

Izmene Statuta Elektroprivrede Srbije izazvale su oštru polemiku između Ministarstva rudarstva i energetike, koje ih je predložilo, i Sindikata radnika EPS-a i Naučnog saveta EPS-a.

Sindikat i Naučni savet tvrde da će predloženi statut dovesti EPS na rub propasti i da bi takve promene trebalo obustaviti. Ministarstvo, sa druge strane, odgovara da ima puno dezinformacija, kao i da oni koji se protive reformama u EPS brane sopstvene pozicije, a ne radnike.

EPS će nastaviti da obavlja javno snabdevanje u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016.

Ministarstvo je danas saopštilo da su nakon pažljivog razmatranja svih sugestija različitih predstavnika podeljenog Sindikata radnika EPS-a usvojili predlog da predstavnik radnika bude član Nadzornog odbora.

Dodatno, u prelaznim i završnim odredbama predloga statuta, dodat je novi stav kojim se uređuje da EPS nastavlja da obavlja javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika, navelo je Ministarstvo.

Glavni razlog zbog kojeg deo predloga dela Sindikata nije mogao biti prihvaćen je, kako se dodaje, njihova nespojivost sa važećim zakonima kojima je uređeno funkcionisanje delatnosti u sektoru energetike.

Snabdevanje građana i malih kupaca ne može da ostane delatnost od opšteg interesa jer to nije u skladu sa Zakonom o energetici iz 2014.

Zahtev da snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom ostane delatnost od opšteg interesa nije moguće prihvatiti jer, kako tvrdi Ministarstvo, nije u skladu sa Zakonom o energetici iz 2014. koji kaže da snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom nije delatnost od opšteg interesa.

Zakonom je propisano da su snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko električnom energijom, energetske delatnosti koje se obavljaju u skladu sa tržišnim principima, što predstavlja usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije, saopštilo je Ministarstvo.

Firme mogu da imaju samo jednu pretežnu delatnost prema odredbama Zakona o privrednim društvima

U vezi sa zahtevom da pretežna delatnost EPS-a mora uz proizvodnju električne energije obuhvatiti i trgovinu električnom energijom, uključujući i snabdevanje, Ministarstvo je navelo da je Zakonom o privrednim društvima propisano da društvo ima jednu pretežnu delatnost, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene.

Ministrarstvo je, ipak, dodalo u predlogu statuta da osim pretežne i ostalih delatnosti, društvo obavlja i delatnost trgovine električnom energijom, koja obuhvata snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko električnom energijom.

U vezi sa kritikama zbog jednočlane skupštine akcionara EPS-a, Ministarstvo je odgovorilo da je članom 198. Zakona o privrednim društvima propisano da u jednočlanom društvu funkciju skupštine obavlja jedini član društva.

Sindikat: nećemo odustati od zahteva

Milan Đorđević, predsednik SIndikata radnika EPS, izjavio je za N1 da je osnovni problem to što Ministarstvo predlaže da pretežna delatnost ne bude trgovina i sigurno snabdevanje građana.

„Mi sada gubimo taj status, sada je osnovna delatnost proizvodnja, i tražimo u preambuli da glavna delatnost bude sigurno snabdevanje. Trgovina može da bude u ostalim delatnostima. To je glavni kamen spoticanja i nećemo odustati dok ne uvaže ovu primedbu“, poručio je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

4. april 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

4. april 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

4. april 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. april 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti