Električna energija

Ne stišava se bura u vezi sa prelaskom EPS-a u akcionarsko društvo: Nadzorni odbor bez odluke, Đedović tvrdi da je puno dezinformacija

eps statut akcionarsko drustvo dubravka djedovic

Foto: RTS

Objavljeno

03.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Transformacija Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo izaziva dosta bure u javnosti, ali Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, tvrdi da je bilo dosta dezinformacija i uverava da je cilj promena bolje upravljanje, a ne privatizacija kompanije.

Izmene Statuta Elektroprivrede Srbije, koje je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike, predstavljaju korak u pretvaranju u akcionarsko društvo i potrebno je da ih usvoji Nadzorni odbor EPS-a, koji je imenovala Vlada Srbije. Nadzorni odbor je juče održao sednicu na tu temu, ali, prema nezvaničnim informacijama, rešio je da odluku odloži do nove sednice zakazane za sutra.

Kritičari tvrde da je loše to što predložene izmene znače da javno snabdevanje ili snabdevanje po regulisanim cenama, koje sada obavlja EPS, prestaje da bude delatnost od opšteg interesa, da EPS neće moći više da trguje strujom, kao i da će jednočlana skupština akcionara povećati uticaj države na EPS, dok Ministarstvo sve to negira. Ipak, i dalje ima nejasnoća jer obe strane do kraja nisu obrazložile svoje stavove.

Da podsetimo, nesporazumi u vezi sa prelaskom EPS-a u akcionarsko društvo počeli su prošle nedelje kada je Nadzorni odbor pri put trebalo da raspravlja o izmenama statuta. Informacije o tome došle su do predstavnika Sindikata radnika EPS-a, koji su poručili da su te promene štetne za EPS i da će dovesti do njegovog uništenja, pa su zapretili štrajkom i bagerima pred Vladom Srbije.

Naučni savet EPS-a i sindikati tvrde da su izmene Statuta loše za kompaniju

U međuvremenu se sastao i Naučni savet EPS, koji je formiran sredinom decembra prošle godine. Naučni savet, kako je saopštio EPS, takođe, smatra da bi sprovođenje planiranih koraka ugrozilo širi društveni interes i da ih treba obustaviti.

Sužavanje delatnosti EPS-a na proizvodnju energije i stvaranje uslova da neko drugi trguje energijom koju će ova kompanija proizvoditi, prema članovima Naučnog saveta, stvara uslove za prekid oporavka EPS-a koji je upravo u toku, za dovođenje preduzeća u nezavidan finansijski položaj, a samim tim i za naredne korake privatizacije koji bi ugrozili energetski suverenitet Srbije.

Naučni savet smatra i da bi javno snabdevanje moralo da bude delatnost od opšteg interesa, kao i da osnivanje jednočlane Skupštine AD nema smisla, čak ni i u slučaju kada bi taj član bio stručnjak.

Od 67 članova Naučnog saveta 38 protiv predloženih promena

EPS je podsetio da je predsednik Naučnog saveta EPS-a predsednik Odbora za energetiku Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Slobodan Vukosavić, dekani većine stručnih fakulteta u Srbiji, kao direktori instituta Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Jaroslav Černi, direktor Rudarskog instituta, kao i zaposleni u EPS sa naučnim zvanjima, doktori nauka i doktorandi.

Od 67 članova Naučnog saveta, u radu sednice učešće je uzelo njih 45, od kojih je 38 glasalo za predloženi tekst stava Naučnog saveta, naveo je EPS.

Đedović: Niko neće trgovati EPS-ovom strujom, firma će i dalje moći to da radi

eps statut akcionarsko drustvo he djerdap
HE Đerdap I (foto:EPS)

Ministarka Đedović je u pomenutom gostovanju RTS-u na pitanje da li Ministrstvo predlaže da EPS izgubi status trgovca i ostane samo proizvođač struje rekla da su to dezinformacije.

Danas je, kako je navela, EPS pretežno trgovac, a ne proizvođač, i da bi se zaštitili interesi građana, EPS-u bi pre svega opšta delatnost trebalo da bude bude proizvodnja. To je važno da bi EPS proizveo dovoljno struje za potrebe zemlje, rekla je ona, i dodala da ako bude viška time će se trgovati.

Skupština će donositi odluke samo uz saglasnost Vlade Srbije

To što će opšta delatnost EPS-a da bude proizvodnja, kako je naglasila, ne znači da će neko drugi da trguje njegovom strujom i u novom statutu je naglašeno da će nastaviti da trguje strujom, kao i dosad.

U vezi sa predlogom da Skupština akcionara ima jednog člana, Đedović je istakla da EPS ima jednog akcionara – državu i namera Vlade Srbije je da tako i ostane. Država je jedna, jedan akcionar, jedan glas, dodala je ona.

Nije tačno, istakla je, da će Skupština birati direktore, već to čini Nadzorni odbor, na koji se prenosi većina ovlašćenja i odluka. Skupština donosi strateške odrednice, a i za to joj je potrebna odluka Vlade, objasnila je ona.

Najvažniji članovi Naučnog saveta nisu protiv reformi

Na pitanje da Naučni savet EPS-a smatra da taj koncept nije dobro rešenje, Đedović je rekla da je i to dezinformacija, i da je i struka za dubinske promene u EPS-u, jer se došlo do tačke kada je to neminovno.

Ona je istakla da u Naučnom savetu sede dekani Mašinskog, Elektrotehničkog, Rudarskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, kao Tehničkog fakulteta u Novom Sadu i direktori instituta Mihajlo Pupin i Nikola Tesla i niko od njih se nije izjasnio protiv transformacije. Struka je, prema njenim rečima, apsolutno za promene.

Oni koji se opiru promenama štite lične interese

„Što se tiče sindikata kao i svih koji se promenama opiru, svi se oni, pre svega, bore za svoje položaje i beneficije, zbunjuju zaposlene, unose nervozu među njih. Država će zaštititi radnike, i svi oni koji rade odgovorno i profesionalno ne moraju da brinu, ovo neće uticati na njih“, rekla je ministarka.

Đedović je naglasila da se izmene odnose na upravljanje EPS-om, a prava radnika se regulišu kolektivnim dokumentima. Ona je naglasila da je razgovarala sa svim sindikatima i da je prihvaćena njihova primedbada predstavnici radnika budu u Nadzornom odboru i tako se štite zaposleni.

Sve ostalo je zaštita ličnih interesa onih koji se opiru promenama, istakla je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

3. april 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

3. april 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

3. april 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

3. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme