Električna energija

Ne stišava se bura u vezi sa prelaskom EPS-a u akcionarsko društvo: Nadzorni odbor bez odluke, Đedović tvrdi da je puno dezinformacija

eps statut akcionarsko drustvo dubravka djedovic

Foto: RTS

Objavljeno

03.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Transformacija Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo izaziva dosta bure u javnosti, ali Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, tvrdi da je bilo dosta dezinformacija i uverava da je cilj promena bolje upravljanje, a ne privatizacija kompanije.

Izmene Statuta Elektroprivrede Srbije, koje je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike, predstavljaju korak u pretvaranju u akcionarsko društvo i potrebno je da ih usvoji Nadzorni odbor EPS-a, koji je imenovala Vlada Srbije. Nadzorni odbor je juče održao sednicu na tu temu, ali, prema nezvaničnim informacijama, rešio je da odluku odloži do nove sednice zakazane za sutra.

Kritičari tvrde da je loše to što predložene izmene znače da javno snabdevanje ili snabdevanje po regulisanim cenama, koje sada obavlja EPS, prestaje da bude delatnost od opšteg interesa, da EPS neće moći više da trguje strujom, kao i da će jednočlana skupština akcionara povećati uticaj države na EPS, dok Ministarstvo sve to negira. Ipak, i dalje ima nejasnoća jer obe strane do kraja nisu obrazložile svoje stavove.

Da podsetimo, nesporazumi u vezi sa prelaskom EPS-a u akcionarsko društvo počeli su prošle nedelje kada je Nadzorni odbor pri put trebalo da raspravlja o izmenama statuta. Informacije o tome došle su do predstavnika Sindikata radnika EPS-a, koji su poručili da su te promene štetne za EPS i da će dovesti do njegovog uništenja, pa su zapretili štrajkom i bagerima pred Vladom Srbije.

Naučni savet EPS-a i sindikati tvrde da su izmene Statuta loše za kompaniju

U međuvremenu se sastao i Naučni savet EPS, koji je formiran sredinom decembra prošle godine. Naučni savet, kako je saopštio EPS, takođe, smatra da bi sprovođenje planiranih koraka ugrozilo širi društveni interes i da ih treba obustaviti.

Sužavanje delatnosti EPS-a na proizvodnju energije i stvaranje uslova da neko drugi trguje energijom koju će ova kompanija proizvoditi, prema članovima Naučnog saveta, stvara uslove za prekid oporavka EPS-a koji je upravo u toku, za dovođenje preduzeća u nezavidan finansijski položaj, a samim tim i za naredne korake privatizacije koji bi ugrozili energetski suverenitet Srbije.

Naučni savet smatra i da bi javno snabdevanje moralo da bude delatnost od opšteg interesa, kao i da osnivanje jednočlane Skupštine AD nema smisla, čak ni i u slučaju kada bi taj član bio stručnjak.

Od 67 članova Naučnog saveta 38 protiv predloženih promena

EPS je podsetio da je predsednik Naučnog saveta EPS-a predsednik Odbora za energetiku Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Slobodan Vukosavić, dekani većine stručnih fakulteta u Srbiji, kao direktori instituta Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Jaroslav Černi, direktor Rudarskog instituta, kao i zaposleni u EPS sa naučnim zvanjima, doktori nauka i doktorandi.

Od 67 članova Naučnog saveta, u radu sednice učešće je uzelo njih 45, od kojih je 38 glasalo za predloženi tekst stava Naučnog saveta, naveo je EPS.

Đedović: Niko neće trgovati EPS-ovom strujom, firma će i dalje moći to da radi

eps statut akcionarsko drustvo he djerdap
HE Đerdap I (foto:EPS)

Ministarka Đedović je u pomenutom gostovanju RTS-u na pitanje da li Ministrstvo predlaže da EPS izgubi status trgovca i ostane samo proizvođač struje rekla da su to dezinformacije.

Danas je, kako je navela, EPS pretežno trgovac, a ne proizvođač, i da bi se zaštitili interesi građana, EPS-u bi pre svega opšta delatnost trebalo da bude bude proizvodnja. To je važno da bi EPS proizveo dovoljno struje za potrebe zemlje, rekla je ona, i dodala da ako bude viška time će se trgovati.

Skupština će donositi odluke samo uz saglasnost Vlade Srbije

To što će opšta delatnost EPS-a da bude proizvodnja, kako je naglasila, ne znači da će neko drugi da trguje njegovom strujom i u novom statutu je naglašeno da će nastaviti da trguje strujom, kao i dosad.

U vezi sa predlogom da Skupština akcionara ima jednog člana, Đedović je istakla da EPS ima jednog akcionara – državu i namera Vlade Srbije je da tako i ostane. Država je jedna, jedan akcionar, jedan glas, dodala je ona.

Nije tačno, istakla je, da će Skupština birati direktore, već to čini Nadzorni odbor, na koji se prenosi većina ovlašćenja i odluka. Skupština donosi strateške odrednice, a i za to joj je potrebna odluka Vlade, objasnila je ona.

Najvažniji članovi Naučnog saveta nisu protiv reformi

Na pitanje da Naučni savet EPS-a smatra da taj koncept nije dobro rešenje, Đedović je rekla da je i to dezinformacija, i da je i struka za dubinske promene u EPS-u, jer se došlo do tačke kada je to neminovno.

Ona je istakla da u Naučnom savetu sede dekani Mašinskog, Elektrotehničkog, Rudarskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, kao Tehničkog fakulteta u Novom Sadu i direktori instituta Mihajlo Pupin i Nikola Tesla i niko od njih se nije izjasnio protiv transformacije. Struka je, prema njenim rečima, apsolutno za promene.

Oni koji se opiru promenama štite lične interese

„Što se tiče sindikata kao i svih koji se promenama opiru, svi se oni, pre svega, bore za svoje položaje i beneficije, zbunjuju zaposlene, unose nervozu među njih. Država će zaštititi radnike, i svi oni koji rade odgovorno i profesionalno ne moraju da brinu, ovo neće uticati na njih“, rekla je ministarka.

Đedović je naglasila da se izmene odnose na upravljanje EPS-om, a prava radnika se regulišu kolektivnim dokumentima. Ona je naglasila da je razgovarala sa svim sindikatima i da je prihvaćena njihova primedbada predstavnici radnika budu u Nadzornom odboru i tako se štite zaposleni.

Sve ostalo je zaštita ličnih interesa onih koji se opiru promenama, istakla je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

3. april 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

3. april 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

3. april 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

3. april 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović