Električna energija

Vukosavić: EPS-u ne trebaju strani direktori, već da ga političari ostave na miru

eps vukosavic strani direktori

Foto: EPS

Objavljeno

12.01.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

12.01.2023.

Država

Podeli

Uzrok većine problema Elektroprivrede Srbije je dovođenje politički odanog, ali nesposobnog i neškolovanog kadra i teranje iskusnih stručnjaka, koje Srbija i dalje ima, ali mora im se pružiti šansa, poručio je Slobodan Vukosavić, predsednik Akademijskog odbora Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za energetiku i redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta. On smatra da nije dobra vest da će EPS dobiti strane direktore koje će izabrati domaći političari.

„Pravi je čas da se setimo da postoje domaća struka i nauka, čiji bi integritet i kvalifikacije trebalo koristiti pre posezanja za stranim ekspertima. Decenijama su odluke o energetici donošene pod uticajem tuđih agendi i preporuka koje su nekritički prihvatane i promovisane u dogmu, dok je domaća pamet marginalizovana i dok su naši dugoročni interesi često gurani u drugi plan“, piše u autorskom tekstu za NIN profesor Slobodan Vukosavić.

Odluka da se obnovi Stručni savet EPS-a je čin lične hrabrosti inicijatora

On ističe da je odluka da se 15. decembra 2022. obnovi i proširi Stručni savet EPS-a čin lične hrabrosti inicijatora i njihove posvećenosti interesima društva u celini. Inače, tada je osnovan i Naučni savet EPS-a i Vukosavić je izabran za predsednika.

On ukazuje da suprotno skorašnjim izjavama „da domaća pamet već 60 godina ne uspeva da usmeri razvoj srpske energetike“, EPS i dalje okuplja stručnjake koji ostvaruju vrhunske rezultate. Profesor podseća da srpski eksperti imaju vrlo značajnu ulogu u energetskim sistemima SAD, direktori su vodećih istraživačkih centara i autori brojnih naučnih radova i patenata.

Zato je uveren da Srbija raspolaže stručnjacima koji su spremni i sposobni da uspešno vode EPS i da mu vrate nekadašnji sjaj, ali potrebno je samo pružiti im šansu i pustiti ih da rade bez upliva domaće politike i stranih nalogodavaca.

Nijedan direktor ne može uspešno da vodi elektroprivredu ukoliko mora da ispunjava dnevnopolitičke zahteve političara

„Jer, ma kako stručan bio, nijedan direktor ne može uspešno voditi elektroprivredu ukoliko mora da ispunjava dnevnopolitičke zahteve političara koji ga postavljaju i smenjuju“, piše Vukosavić.

Prema njegovom mišljenju, primere štetnog uticaja politike na energetski sektor daju evropska iskustva i aktuelna energetska kriza, ali i skorašnji događaji u Srbiji – ako se rad ugljenokopa i akumulacionih jezera, kako kaže, menja radi uvećanja prikazane vrednosti BDP-a, cenu plaćaju EPS, životna sredina i stanovništvo.

Za sanaciju i povratak u redovno stanje biće potrebne godine i veliki novci, a koren većini problema je postavljanje politički odanog, ali nesposobnog i neškolovanog kadra, uz postepeno suzbijanje iskusnih i profesionalnih stručnjaka od integriteta, kaže Vukosavić.

slobodan vukosavic etf eps politicko rukovodstvo struka
Foto: Printscreen/Newsmax Adria

EPS više nije Ezopova guska

Za političare, navodi Vukosavić, EPS više nije Ezopova guska koja nosi zlatna jaja, jer se iz njega više ne može uzimati, već treba ulagati.

„Vlast se ograđuje od privatizacije EPS-a, ali sprovodi njegovu transformaciju u akcionarsko društvo. Brojna iskustva drugih pokazuju da privatizacija elektroprivrede negativno utiče na energetsku bezbednost i sigurnost snabdevanja, te da po pravilu dovodi do rasta cena“, navodi on.

Vukosavić ističe da transformacija EPS-a u akcionarsko društvo ne mora da vodi u privatizaciju, ali posledice mogu biti jednako loše ili gore.

EPS-u je od transformacije potrebnija profesionalizacija

Ta transformacija, smatra, stvara uslove za naredne korake, otvara se put uticaju krupnog kapitala i sužava prostor za ostvarivanje interesa stanovništva, industrije i potrošača. On skreće pažnju na neuobičajene procene vrednosti EPS-a, koje su 2012. pokazivale vrednost od 14 milijardi evra, a nedavno se spominjala vrednost od samo tri milijarde.

„EPS-u je od transformacije potrebnija profesionalizacija, i formiranje Stručnog saveta je korak u dobrom pravcu, ali je važnije prepustiti upravljanje EPS-om vrhunskim domaćim profesionalcima i sprečiti neprimeren neposredni uticaj politike, kao i svaki posredan uticaj preko odabranih zastupnika“, kaže Vukosavić.

Ali, kako kaže, nagoveštava se da će ova uloga biti data stranim stručnjacima, koje će odabrati domaći političari, što nije dobra vest.

Vukosavić je uveren da bi rukovodstvo EPS-a, ukoliko bi imalo punu slobodu delovanja, bez uticaja politike i stranih i domaćih interesnih grupa, moglo da obezbedi sigurno snabdevanje i profit dovoljan za razvoj.


Privatni investitori imaju korist, a građani štetu

Vukosavić smatra da je jedan od problema i neodgovarajući odnos prema privatnim investitorima, koji su profitirali od gradnje solarnih elektrana i vetroparkova, dok su građani dobili probleme.

U sistemima sa velikim udelima ovakvih postrojenja, kako je naveo, potrebna je gradnja skupih i ekološki spornih skladišta i primena sistemskih mera koje uvećavaju troškove integracije.

Vukosavić smatra da je dekarbonizacija univerzalan i neupitan cilj, ali da treba reći da su emisije CO2 po stanovniku SAD i Kanade 14 tona, a u Srbiji 6,6.

On ističe da termoelektrane na ugalj nisu glavni krivac za zagađenje vazduha jer je udeo njihovih emisija u emisijama suspendovanih čestica samo 20 odsto. Profesor se zalaže za gradnju modernih termoblokova sa manjim emisijama, što će Srbiji dati sigurnost narednih par decenija do priključenja ekološki prihvatljivih izvora.

Komentara: (5)
Dragana / 16.01.2023.

Ima puno srpskih vrhunskih stručnjaka baš u ovom polju koji bi želeli da se vrate u Srbiju i pomognu svojim znanjem i iskustvom.Ne treba da plaćamo strance koje su naši stručnjaci obučavali na Zapadu.
Ja sam vrhunski stručnjak koji radi u renomiranoj Zapadnoj energetskoj kompaniji zadnjih 25 godina i spreman sam da se vratim i pomognem.
Pomozite nam da vam pomognemo!

HADZI ZORAN JOVANOVIC / 18.01.2023.

Nisam siguran dali iko čita komentare, ali bi voleo da dođem do prof.dr.Vukosavića, koji je otvoreno govorio o energetici u Srbiji.Ovakvi ljudi bez upliva politike mogu da se stručno i odgovorno uhvate u koštac sa problemima i „porobljavanju“ srpskog energetskog područja.Ja imam patent za proizvodnju jedinstvenih energetskih ,ekoloških peleta od biomase dobijene od stabljike industrijske konoplje-u narodu poznate kao kudelja.Polovinom prošlog veka tadašnja Jugoslavija a Srbija na čelu bila je najveći izvoznik industrijske konoplje u Evropi i od tog izvoza prihodovala milijarde dolara.To je bilo kada tehnologija prerade industrijske konoplje nije ni blizu sadašnje tehnologije i gajenje i prerada industrijske konoplje je bila dobra i za državu i za poljoprivrednike.Šta to nevalja danas što sprečava da se hiljade hektara(oko 1,5 miliona hektara od oko 5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta se nikada nije koristilo) zasade tom biljkom koja može da hrani,leči, oblači i greje čoveka?Odevastranom zemljištu ugljenokopa koja su pogodna za gajenje ove biljke da i ne govorimo.Neko želi to zemljište da rekultiviše specijalnim i tajnovitim sadnicama vrba a i vrapci znaju da je vrba zahtevna u pogledu vode,koje je sve manje, ima veomaagresivan polen i samo drvo je veoma niskog kvaliteta.O solarnoj i vetro energiji već su svi svesni osim nas da mogu biti dodatni i skupi izvori energije a nikako osnovni.Molom profesora za kontakt u koliko mu se ovo što sam napisao čini interesantnim kako bi tražili, a nadam se i našli sopstvenu srpsku energiju
kontakt tel.065 936 0 530.Hvala

Vojislav Marković / 19.01.2023.

Potpuno se slažem, kako sa vama profesore, tako i sa komentarima Dragane i Hadži Zorana.
Potrebna nam je sabornost i u ovome (kao i u mnogim drugim stvarima).
Možda je ovo prilika profesore da, kao dokazani autoritet, inicirate i neformalno okupite sve voljne ljude iz struke koji nisu „inficirani“ politikom i „stranačkim“ ciljevima.
Mislim da je krajnje vreme da se čuje i glas stuke.
Pozdrav i hvala na javno izrečenom mišljenju (mnogih).

Aleksandar Grujic / 19.01.2023.

Aleksandar Grujic, P. Eng., aleksandargrujic@shaw.ca

milivoj pejin / 31.01.2023.

NE komentarisem napisano ispred mene posto se sa stavovima i strukom slazem.

Naime ja sam po struci Inzs. Saobracaja i skoro 30 god . sam u penziji i slobodno vreme koristim u delu primenjene energetike i u toj oblasti sam patentirao Klima uredjaj sa jednom unutrasnjom jedinicom ;Grejac vazduha isto sa jednom jedinicom koji nema ni jedan deo koji imaju toplotne i taj moj grejac na struju ima krakteristike bolje od (TP) kad je u pitanju nivo stednje .Tako prototipom koristim Carnotve cikluse i time omogucio resenjem stednju struje koju je pre 195 godina Karnot teoretskiobradio a ga prakticno ozivio patentom pa tako sa tri (TP) iste snage iizradio sam sistem sa varijabilnim robodicem koji obezbedjue naizmenicno koriscenje struje i na taj nacin rade kao postoji jedan grejac a isporuku toplote u zatvorenom prostoru trostruko isporucuje toplotnu energiju i na j nacin imam da
1 kWh potrosene energije isporucuje tri 3 x ( 1 : 3 ) = 1 : 9 kWh toplotne energije.
Drugim recima ovo je Brend za sav Svet za stednju a nasa ministarstva ne reaguju iako sam ih obavestavao jos iz vremena Mihajlovicke .
Koko vidim oni Imaju preca posla i zbog toga je doslo do toga da kupujemo od Norvezana (TP) umesto da bude obrnoto. Ima jos dana i za nova resenja !

31.JAN. 23 god. Sremska Kamenica 064 4360423

Ovo treba da vidi Vukosavic a kod mene su bili da vide (TP) EPS DIstrbucije i objavili su u svom mesecnom listu u oktobru .22 god

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

12. januar 2023. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

12. januar 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

12. januar 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

12. januar 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin