Električna energija

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Foto: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

22.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je 12 miliona dinara za podsticanje korišćenja solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini dobila su mogućnost da se prijave na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje projekata korišćenja solarne energije.

Inače, u 2019. godini je, prema podacima sa sajta Pokrajinskog sekretarijata, za projekte primene solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima bilo pripremljeno 25 miliona, 2020. ukupno 35 miliona, a prošle godine 12 miliona dinara.

Pokrajinski sekretarijat dodeljuje sredstva za sufinansiranje projekta u iznosu od maksimalno 80 odsto vrednosti investicije

Bespovratna podsticajna sredstva namenjena su za korišćenje solarne energije za potrebe navodnjavanja seoskih gazdinstava sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine.

Namera je da se podrži nabavka i montaža novih solarnih pumpnih sistema za navodnjavanje (fotonaponski paneli, invertor, akumulatori) i ostala prateća elektro i mašinska oprema, navodi se u javnom pozivu.

Subvencije se ne mogu dobiti za izgradnju bunara, rezervoara i dela zalivnih sistema iza rezervoara.

Pokrajinski sekretarijat dodeljuje sredstva za sufinansiranje projekta u iznosu od maksimalno 80 odsto vrednosti investicije. Jedan korisnik može dobiti najviše 800.000 dinara, i podneti prijavu za realizaciju samo jednog projekta.

Rok za podnošenje prijava je 29. februar.

Cilj je da se poveća energetska samostalnosta poljoprivrednih gazdinstava

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj subvencije dodeljuje, kako je naveo, kako bi se podstakla ugradnja energetski efikasnije opreme za korišćenje solarne energije u svrhe navodnjavanja, smanjili troškovi za  energente, uvozna zavisnosti korišćenja fosilnih goriva i emisije štetnih gasova u okolinu.

Cilj je i da se poveća energetska samostalnosta poljoprivrednih gazdinstava, afirmiše korišćenje obnovljivih izvora energije i obnove postojeći sistemi za navodnjavanje kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, piše u javnom pozivu.

Podsticaji se ne mogu koristiti za sve vrste građevinskih radova, kupovinu polovne opreme i materijala, poreze, uključujući i porez na dodatu vrednost, i carinske, uvozne i ostale vrste administrativnih taksi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

22. februar 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

22. februar 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

22. februar 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

22. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka