Električna energija

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Foto: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

22.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je 12 miliona dinara za podsticanje korišćenja solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini dobila su mogućnost da se prijave na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje projekata korišćenja solarne energije.

Inače, u 2019. godini je, prema podacima sa sajta Pokrajinskog sekretarijata, za projekte primene solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima bilo pripremljeno 25 miliona, 2020. ukupno 35 miliona, a prošle godine 12 miliona dinara.

Pokrajinski sekretarijat dodeljuje sredstva za sufinansiranje projekta u iznosu od maksimalno 80 odsto vrednosti investicije

Bespovratna podsticajna sredstva namenjena su za korišćenje solarne energije za potrebe navodnjavanja seoskih gazdinstava sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine.

Namera je da se podrži nabavka i montaža novih solarnih pumpnih sistema za navodnjavanje (fotonaponski paneli, invertor, akumulatori) i ostala prateća elektro i mašinska oprema, navodi se u javnom pozivu.

Subvencije se ne mogu dobiti za izgradnju bunara, rezervoara i dela zalivnih sistema iza rezervoara.

Pokrajinski sekretarijat dodeljuje sredstva za sufinansiranje projekta u iznosu od maksimalno 80 odsto vrednosti investicije. Jedan korisnik može dobiti najviše 800.000 dinara, i podneti prijavu za realizaciju samo jednog projekta.

Rok za podnošenje prijava je 29. februar.

Cilj je da se poveća energetska samostalnosta poljoprivrednih gazdinstava

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj subvencije dodeljuje, kako je naveo, kako bi se podstakla ugradnja energetski efikasnije opreme za korišćenje solarne energije u svrhe navodnjavanja, smanjili troškovi za  energente, uvozna zavisnosti korišćenja fosilnih goriva i emisije štetnih gasova u okolinu.

Cilj je i da se poveća energetska samostalnosta poljoprivrednih gazdinstava, afirmiše korišćenje obnovljivih izvora energije i obnove postojeći sistemi za navodnjavanje kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, piše u javnom pozivu.

Podsticaji se ne mogu koristiti za sve vrste građevinskih radova, kupovinu polovne opreme i materijala, poreze, uključujući i porez na dodatu vrednost, i carinske, uvozne i ostale vrste administrativnih taksi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

22. februar 2024. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

22. februar 2024. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

22. februar 2024. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

22. februar 2024. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.