OIE

Vojvodina subvencioniše upotrebu solarne energije sa 25 miliona dinara

vojvodina-subvencije-solarna-energija

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Registrovana poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini dobila su mogućnost da se prijave na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, vredan 25 miliona dinara, za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje projekata korišćenja solarne energije.

Vojvodina je obezbedila sufinansiranje za dve namene.

Za korišćenje solarne energije (putem fotonaponskih panela) za zadovoljenje energetskih potreba u poljoprivrednim gazdinstvima, sa ciljem nabavke i montaže panela sa pratećom opremom, za autonomno generisanje i napajanje električnom energijom, a da pri tome solarna elektrana nije priključena na sistem za distribuciju električne energije, navodi se u tekstu konkursa.

I za korišćenje solarne energije za potrebe navodnjavanja sa ciljem nabavke i montaže novih solarnih pumpnih sistema za navodnjavanje (fotonaponski paneli, solarna pumpa za vodu sa kontrolerom, akumulator) i ostala prateća elektro i mašinska oprema.

Poljoprivredna gazdinstva mogu da dobiju 80 odsto vrednosti investicije ili najviše 3 miliona dinara za zadovoljenje energetskih potreba odnosno 800.000 za potrebe navodnjavanja.

Pravo učešća na konkursu imaju fizička i pravna lica sa teritorije AP Vojvodina koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu. Rok za podnošenje prijava je 4. oktobar.

Prošle godine Vojvodina je raspisala konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje projekata korišćenja solarne energije za potrebe navodnjavanja. Poljoprivrednim gazdinstvima je tada na raspolaganju bilo 10 miliona dinara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo 2021 aukcije obnovljive izvore NEKP

Kosovo* 2021. pokreće aukcije za obnovljive izvore, završava NEKP

02 December 2020 - Kosovo* se sprema da uvede aukcije za projekte za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u...

solarne elektrane drzavna pomoc fid in tarife

Zaustavlja se isplata subvencija za solarne elektrane snage 20 MW na Kosovu*

02 December 2020 - Komisija za državnu pomoć saopštila je da je odluka Regulatornog ureda za energiju o dodeli fid-in tarifa nelegalna jer je usvojena bez njenog odobrenja.

HESS HE Brezice najvecu solarnu elektranu Sloveniji

HESS će u okviru HE Brežice izgraditi najveću solarnu elektranu u Sloveniji

01 December 2020 - HESS planira da hidrocentrali Brežice na donjem toku Save u Sloveniji pridoda solarnu elektranu od šest megavata, čime bi napravio hibridnu elektranu

smernice energetska zajednica prozjumeri eksperti

Ekspertski ugao: Nove smernice Energetske zajednice uklanjaju barijere za razvoj prozjumera

01 December 2020 - Eksperti iz BiH, Severne Makedonije i Srbije govore o tome šta donose nove smernice Energetske zajednice za integraciju prozjumera u mreže.