Energetska efikasnost

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Foto: Pokrajinska vlada

Objavljeno

25.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Autonomna Pokrajina Vojvodina će investirati ukupno 16 miliona evra u poboljšanje energetske efikasnosti u obrazovnim, zdravstvenim, sportskim, kulturnim i administrativnim objektima, što će omogućiti značajne uštede za grejanje i električnu energiju.

Ugovor o kreditu u vrednosti od 12 miliona evra potpisali su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, i Mateo Kolanđeli, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan. Izabranih 80 javnih objekata u 20 opština, kako je navela Pokrajinska vlada, ne ispunjavaju standarde energetske efikasnosti.

Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i uvođenje energetski efikasnog osvetljenja. EBRD je saopštio da će energetsko renoviranje javnih objekata doprineti smanjenju potrošnje primarne energije 53 odsto i godišnjem smanjenju emisije CO2 od 56 odsto.

Mirović: Iz sopstvenih sredstava izdvojili smo četiri miliona evra

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade izjavio je da je povećanje energetske efikasnosti važan posao za Vojvodinu, ali i za ceo svet.

„Iz sopstvenih sredstava izdvojili smo i četiri miliona evra tokom prošle godine za ovu namenu – za devet objekata – u Vrbasu, Subotici, Apatinu, Novom Kneževcu. Sa tim sredstvima, Pokrajinska vlada investiraće ukupno 16 miliona evra u podizanje energetske efikasnosti“, izjavio je Mirović.

EBRD je saopštio da saradnja sa Pokrajinskom vladom podrazumeva finansijski paket od 14 miliona evra, s tim da je kredit vredan 12 milona evra, a dva miliona evra su bespovratna sredstva EU.

Osim granta EU obezbeđeno je i skoro dva  miliona evra bespovratnih sredstava za tehničku saradnju preko Švedske agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Italije preko Centralnoevropske inicijative (CEI), naveo je EBRD.

Kolanđeli: Korist za vlasti i energetski sistem

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, izjavio je da je u vremenu visokih cena energenata, sanacija i unapređenje zgrada od vitalnog značaja za uštedu energije i energetsku stabilnost.

„Manja potrošnja energije koristiće kako vlastima, tako i energetskom sistemu u celini. Zajedno sa EU i drugim donatorima, EBRD će nastaviti da pruža finansijska sredstva i tehničku podršku vlastima kako bi investicije u energetsku efikasnost bile mnogo pristupačnije i lakše za pripremu i implementaciju“, poručio je Kolanđeli.

Banka pomaže i renoviranje javnih zgrada u Beogradu i Šapcu

EBRD je podsetio da su zgrade u Srbiji odgovorne za oko 34 odsto ukupne potrošnje energije, pa njihovo renoviranje može da pomogne u smanjenju potrošnje energije i emisija CO2, ali je potrebno da se takve investicije stimulišu i posmatraju kao prioritet.

EBRD trenutno obezbeđuje finansiranje za renoviranje javnih zgrada u Beogradu, stambenih zgrada u Šapcu, kao za kredite za građane preko partnerskih banaka.

Osim toga, EBRD sa Ministarstvom rudarstva i energetike i opštinama širom Srbije priprema prvu fazu programa energetske efikasnosti u stambenom sektoru, i pomaže da se usklade propisi sa pravnim tekovinama EU u oblasti energetske efikasnosti u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti koji finansira Evropska Unija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

25. januar 2023. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

25. januar 2023. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

25. januar 2023. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

25. januar 2023. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.