Vesti

Matteo Colangeli postaje direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, Srbiju

Matteo Colangeli direktor EBRD-a Zapadni Balkan Srbiju

Slika: EBRD

Objavljeno

01.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

EBRD je saopštio da će Matteo Colangeli, čelnik kancelarije u Albaniji, biti njen sledeći direktor za Zapadni Balkan i Srbiju. Predviđeno je da sredinom maja zameni Zsuzsannu Hargitai, koja će postati generalna direktorka za Centralnu Aziju.

Matteo Colangeli je imenovan za direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za region Zapadnog Balkana i kancelarije u Srbiji. Biće zadužen za poslovanje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, a radiće u beogradskoj kancelariji.

Samo prošle godine, EBRD je investirao 1,3 milijarde evra na Zapadnom Balkanu, stoji u objavi. Banka je navela da se usredsredila na jačanje privatnog sektora, promociju tranzicije u zelenu ekonomiju i povezivanje sabraćaja unutar regiona i sa susednim evropskim zemljama.

Prioriteti za Zapadni Balkan su zeleni razvoj, oporavak od udarca korona virusa

Colangeli trenutno vodi EBRD-ovo poslovanje u Albaniji. „Veoma sam ponosan što sam preuzeo ovu funkciju i odlučan da nastavimo da jačamo naše poslovanje u regionu. Bićemo fokusirani na oporavak privrede nakon pandemije COVID-19 i zajedno sa našim partnerima radićemo na izgradnji zelenijih, inkluzivnijih i digitalizovanih privreda na Zapadnom Balkanu“, izjavio je.

Ovaj italijanski bankar je karijeru u EBRD-u započeo 2005. u Londonu. Zatim je radio u Ukrajini i Bugarskoj, s posebnim angažovanjem u oblasti energetike, a nakon toga je 2016. imenovan za direktora kancelarije u Albaniji 2016. Magistrirao je u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Hargitai stupa na čelo EBRD-a u Centralnoj Aziji.

On će 17. maja preuzeti funkciju od Zhuzhane Hargitai, koja je imenovana za generalnu direktorku za Centralnu Aziju. Rukovodiće poslovanjem banke u Kazahstanu, Kirgiziji, Mongoliji, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu, gde je EBRD do danas uložio 16,5 milijardi američkih dolara ili 13,7 milijardi evra kroz skoro 890 projekata, navodi se u saopštenju.

„Radujem se što ću biti u mogućnosti da dodatno ojačam i intenziviram aktivnosti EBRD-a u ovom strateški važnom delu sveta. Centralna Azija ima mnogo potencijala i uloga ovog regiona će tek rasti u narednim godinama. Od podrške privatnom sektoru preko ozelenjavanja privrede na lokalnom nivou, prevazilaženja nedostataka u infrastrukturi, uključujući i digitalizaciju, do promocije ekonomske inkluzije, EBRD će dati značajan doprinos kako bi se uspešno odgovorilo na izazove koji predstoje“, izjavila je Hargitai.

Naslediće Andréa Küüsveka, koji je ranije ove godine imenovan za predsednika Nordijske investicione banke. Hargitai se na sadašnjoj poziciji zadržala tri godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

26 маја 2022 - Dve zemlje planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom u vremenu energetske krize

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija