Životna sredina

Zsuzsanna Hargitai preuzela dužnost direktorke EBRD-a za Zapadni Balkan

Zsuzsanna Hargitai preuzela duznost direktorke EBRD-a za Zapadni Balkan

Foto: EBRD

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Zsuzsanna Hargitai je preuzela dužnost direktorke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan. Sa sedištem u Beogradu, ona će takođe voditi i poslovanje EBRD-a u Srbiji.

U Srbiji, Zsuzsanna Hargitai će biti na poziciji na kojoj je do sad bio Daniel Berg, koji napušta EBRD posle 25 godina istaknute službe, navodi se u saopštenju EBRD-a.

“Čast mi je i zadovoljstvo da preuzmem ovu poziciju,” izjavila je Hargitai i dodala da će joj cilj biti da dalje poveća investicije EBRD-a i podršku u oblasti ekonomske politike u regionu, imajući u vidu perspektivu tih zemalja u EU. “Proces približavanja i pridruživanja EU je glavni pokretač reformi, a takođe povećava atraktivnost regiona za investicije u privatni sektor. Evropska banka za obnovu i razvoj je dobro pozicionirana kako bi imala važnu ulogu u ovom procesu i potpuno smo spremni da obezbedimo sve što je potrebno u oblasti finansija i savetovanja na polju ekonomske politike”.

EBRD je vodeći investitor na Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, BJR Makedoniju, Kosovo* i Bosnu i Hercegovinu, sa godišnjim iznosom od 1 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Ova međunarodna finansijska institucija podržava razvoj privatnog sektora i transformaciju prema zelenoj ekonomiji. Tako je, na primer, u Srbiji EBRD prošle godine investirao u dva najveća vetroparka u zemlji, Kovačica i Čibuk, ukupne instalisane snage 300 MW.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija

Virtuelne elektrane prozjumere trziste elektricne energije

Virtuelne elektrane su prilika za prozjumere da izađu na tržište električne energije

25 маја 2022 - U Hrvatskoj postoje zakonski uslovi da domaćinstva s krovnim solarnim panelima plasiraju višak energije na tržištu, mada je to još preskupo

subvencije solarni paneli konkursi prozjumeri

Raspisan konkurs za subvencije za solarne panele za domaćinstva u deset gradova u Srbiji

25 маја 2022 - Uskoro će javne pozive za sufinansiranje do 50 odsto investicije građana raspisati još 14 gradova i opština

ceka nas vrelo leto sa cestim nestasicama struje - Bloomberg

Svet čeka vrelo leto sa čestim nestašicama struje – Bloomberg

24 маја 2022 - Visoke cene energenata i energije, ali i drugih roba, pogodile su ljude širom sveta, ali stvari bi mogle da postanu još gore