x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Zsuzsanna Hargitai preuzela dužnost direktorke EBRD-a za Zapadni Balkan

11.06.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: EBRD
Zsuzsanna Hargitai preuzela dužnost direktorke EBRD-a za Zapadni Balkan

Zsuzsanna Hargitai je preuzela dužnost direktorke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan. Sa sedištem u Beogradu, ona će takođe voditi i poslovanje EBRD-a u Srbiji.

U Srbiji, Zsuzsanna Hargitai će biti na poziciji na kojoj je do sad bio Daniel Berg, koji napušta EBRD posle 25 godina istaknute službe, navodi se u saopštenju EBRD-a.

“Čast mi je i zadovoljstvo da preuzmem ovu poziciju,” izjavila je Hargitai i dodala da će joj cilj biti da dalje poveća investicije EBRD-a i podršku u oblasti ekonomske politike u regionu, imajući u vidu perspektivu tih zemalja u EU. “Proces približavanja i pridruživanja EU je glavni pokretač reformi, a takođe povećava atraktivnost regiona za investicije u privatni sektor. Evropska banka za obnovu i razvoj je dobro pozicionirana kako bi imala važnu ulogu u ovom procesu i potpuno smo spremni da obezbedimo sve što je potrebno u oblasti finansija i savetovanja na polju ekonomske politike”.

EBRD je vodeći investitor na Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, BJR Makedoniju, Kosovo* i Bosnu i Hercegovinu, sa godišnjim iznosom od 1 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Ova međunarodna finansijska institucija podržava razvoj privatnog sektora i transformaciju prema zelenoj ekonomiji. Tako je, na primer, u Srbiji EBRD prošle godine investirao u dva najveća vetroparka u zemlji, Kovačica i Čibuk, ukupne instalisane snage 300 MW.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.