Životna sredina

Zsuzsanna Hargitai preuzela dužnost direktorke EBRD-a za Zapadni Balkan

Zsuzsanna Hargitai preuzela duznost direktorke EBRD-a za Zapadni Balkan

Foto: EBRD

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Zsuzsanna Hargitai je preuzela dužnost direktorke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan. Sa sedištem u Beogradu, ona će takođe voditi i poslovanje EBRD-a u Srbiji.

U Srbiji, Zsuzsanna Hargitai će biti na poziciji na kojoj je do sad bio Daniel Berg, koji napušta EBRD posle 25 godina istaknute službe, navodi se u saopštenju EBRD-a.

“Čast mi je i zadovoljstvo da preuzmem ovu poziciju,” izjavila je Hargitai i dodala da će joj cilj biti da dalje poveća investicije EBRD-a i podršku u oblasti ekonomske politike u regionu, imajući u vidu perspektivu tih zemalja u EU. “Proces približavanja i pridruživanja EU je glavni pokretač reformi, a takođe povećava atraktivnost regiona za investicije u privatni sektor. Evropska banka za obnovu i razvoj je dobro pozicionirana kako bi imala važnu ulogu u ovom procesu i potpuno smo spremni da obezbedimo sve što je potrebno u oblasti finansija i savetovanja na polju ekonomske politike”.

EBRD je vodeći investitor na Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, BJR Makedoniju, Kosovo* i Bosnu i Hercegovinu, sa godišnjim iznosom od 1 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Ova međunarodna finansijska institucija podržava razvoj privatnog sektora i transformaciju prema zelenoj ekonomiji. Tako je, na primer, u Srbiji EBRD prošle godine investirao u dva najveća vetroparka u zemlji, Kovačica i Čibuk, ukupne instalisane snage 300 MW.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

11. jun 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

11. jun 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

11. jun 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

11. jun 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.