OIE

Severna Makedonija planira da instalira plutajuće solarne elektrane u okviru mreže za navodnjavanje 

Severna Makedonija plutajuce solarne elektrane navodnjavanje 

Foto: 12019 from Pixabay

Objavljeno

16.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije potpisalo je ugovor sa ambasadom Kraljevine Španije i konsultantskom kućom Globatek o pripremi tehničke studije za integraciju plutajućih fotonaponskih postrojenja u Nacionalnu mrežu za navodnjavanje.

Severna Makedonija već ima jednu solarnu elektranu u okviru sistema na navodnjavanje jer je javno preduzeće Hidrosistem Streževo iz Bitolja nedavno pustilo u rad postrojenje na brani Streževo. Po tome je ova zemlja prva u regionu Zapadnog Balkana. Inače, nedavno je u SAD pokrenut pionirski projekat za instaliranje solarnih panela nad kanalima za navodnjavanje.

Ugovor o postavljanju solarnih elektrana u okviru mreže za navodnjavanje u Severnoj Makedoniji potpisali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Nikolovski, ambasador Kraljevine Španije Hoze Luis Lozano Garsija i predstavnici firme Globatek, saopštilo je Ministarstvo.

Španija je obezebedila grant od skoro 800.000 evra za izradu studije.

Aktivnosti predviđene ugovorom će biti sprovedene u tri faze

Ministar Ljupčo Nikolovski je prilikom potpisivanje ugovora izjavio da je reč o grant sredstvima, podršci u okviru Evropskog okvira za oporavak i otpornost, koji podržava Ministarstvo industrije, trgovine i turizma Španije, u iznosu od 765.158 evra.

Aktivnosti koje će biti finansirane grantom podeljene su u tri faze, od kojih prva predviđa identifikaciju lokacija za postavljanje plutajućih fotonaponskih postrojenja. Druga faza obuhvata izradu idejnog projekta i studije izvodljivosti, a treća pripremu predloga projekata za postavljanje plutajućih solarnih elektrana.

Nikolovski je naglasio da da upotreba ove vrste tehnologije već koristi u nekoliko zemalja Evrope, poput Španije i Belgije. Instalirane elektrane se, kako je dodao, uglavnom koriste u sektoru za navodnjavanje i njima upravljaju firme koje se bave ovim poslovima.

Time poljoprivredni sektor postaje samostalniji i održiviji, istakao je ministar Nikolovski.

Severna Makedonija plutajuce solarne elektrane navodnjavanje ugovor nikolovski
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije

Solar je nezaustavljiv

Solar nezaustavljivo osvaja svet, Evropu, ali i Zapadni Balkan. Posebno je zanimljivo da je sve više elektrana na lokacijama koje se ne mogu upotrebiti u druge svrhe, čime se vodi računa da se ne zauzimaju velike površine zemljišta. Tako se povećava broj postrojenja na krovovima (prozjumeri), projekti za agrosolar, elektrane na branama hidroakumulacija, pored pruga ili na parkinzima.

Tako BiH i Slovenija planiraju da instaliraju solarne panele pored puteva, a energetske kompanije kombinuju solar i hidroenergiju: bosanskohercegovačka Elektroprivreda Repubike Srpske (ERS), slovenačke Dravske elektrarne Maribor (DEM) i Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), albanski KESH, rumunska Hidroelectrica, srpska Elektroprivreda Srbije (EPS), crnogorska Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), dok su pojedini projekti već završeni u Turskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

16. januar 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

16. januar 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

16. januar 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

16. januar 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara