OIE

EPCG instalira solarne elektrane na branama Hidroelektrane Perućica

EPCG instalira solarne elektrane na branama hidroelektrane Perucica

HE Perućica (foto: EPCG)

Objavljeno

10.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pokrenula je proceduru instaliranja dve solarne elektrana na branama u okviru sistema Hidroelektrane Perućica. Elektrane će imati ukupnu snagu 3,7 megavata (MW).

Gradnja solarnih elektrana na branama ili u blizini jezera postojećih hidroelektrana je praksa koju u regionu koji prati Balkan Green Energy News koriste mnoge energetske kompanije u energetskoj tranziciji. Takve projekte razvijaju ili nameravaju da to urade: bosanskohercegovačka Elektroprivreda Repubike Srpske (ERS), slovenačke Dravske elektrarne Maribor, albanski KESH, rumunska Hidroelectrica, srpska Elektroprivreda Srbije (EPS), dok su pojedini projekti već završeni u Turskoj.

EPCG je za početak raspisala tender za izradu Idejnog projekta solarnih elektrana sa priključnim kablovskim vodovima i trafostanicama na branama akumulacija Slano i Vrtac. Reč je o akumulacijama u sistemu HE Perućica, koja je najveća elektrana za proizvodnju energije u Crnoj Gori sa snagom od 307 MW.

Brane nude brojne prednosti za instalaciju solarnih elektrana

Solarne elektrane Brana Slano,s nage 2,2 MW, i Brana Vrtac, snage 1,5 MW, gradile bi se na nizvodnim kosinama brana Slanog i Vrtačkog jezera, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Kao pogodnosti za razvoj ovakve vrste solarnih elektrana EPCG je navela postojanje velike relativno ravne površine, u vlasništvu EPCG, povoljni uslovi za priključenje na elektroenergetsku mrežu, jednostavno obezbeđenje vode za pranje panela, kao i stvaranje uslova za priključenje na mrežu planirane male hidroelektrane Slano.

Sve ovo što navodi EPCG su u suštini velike prednosti u razvoju projekata solarnih elektrana, posebno obezbeđeno zemljište i uslovi za priključenje na mreže jer štede vreme i novac. Dodatna prednost je da se solarna elektrana i hidroelektrana mogu dopunjavati i tako smanjiti svoju varijabilnost u proizvodnji.

EPCG želi da instalira i plutajuću solarnu elektranu na svojim jezerima

EPCG je vrednost izrade idejnog projekta 20.000 evra, a rok za dostavljanje ponuda je 15. decembar, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, osim gradnje solarnih elektrana na branama i zemljištu pored jezera postojećih HE, sve se više grade i plutajuće elektrane na tim jezerima. U Albaniji je Statkraft izgradio jednu plutajuću solarnu elektranu, a KESH razvija još jedan projekat.

I EPCG namerava da isto uradi na jezeru Slano u okviru sistema HE Perućica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik