OIE

EPS priprema studiju o gradnji solarnih elektrana na svojim objektima i lokacijama

EPS priprema studiju o gradnji solarnih elektrana na svojim objektima i lokacijama

Foto: Voltaro from Pixabay

Objavljeno

24.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije želi da uradi analizu mogućnosti postavljanja solarnih elektrana na lokacijama i objektima koje poseduje širom Srbije. Cilj je da se za početak izabere najviše pet lokacija ili objekata na kojima će instalirati solarne panele.

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izbor firme koja će uraditi analizu mogućeg iskorišćenja lokacija i objekata u posedu ove kompanije za izgradnju solarnih elektrane. Rok za prijavljivanje je 20. decembar.

Razlozi za izradu studije: Sofijska deklaracija, taksa na CO2, razvoj solarne tehnologije…

Zanimljivo je da EPS navodi više razloga za izradu ove studije. Na početku usvajanje Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, koju vidi kao „politički signal i obavezu da se prihvati klimatski neutralna politika EU i otpočne sa zelenom energetskom tranzicijom u regionu“. Zatim je tu taksa na CO2, čije bi uvođenje donelo visoke dodatne troškove zbog velikih emisija EPS-a od 30 miliona tona. I, na kraju, razvoj solarne tehnologije, koja je jeftinija i brža za instaliranje, posebno za one koji imaju lokacije i objekte u svom vlasništvu.

Treći tender za razvoj solarnih elektrana koji je objavio EPS

Inače, ovo je treći tender koji je EPS objavio u vezi sa gradnom solarnih elektrana. U maju je objavila javni poziv za analizu uslova za gradnju solarnih elektrana na pepelištima Termoelektrane (TE) Morava i TE Kolubara A, a pre mesec dana za postavljanje fotonaponske elektrane na lokaciji za gradnju TE Kolubara B.

Cilj studije, koja se traži na najnovijem javnom pozivu je, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, stvaranje preduslova za izgradnju solarnih elektrana na objektima i zemljištu koje EPS koristi.

EPS navodi da je imajući u vidu prirodne karakteristike koje Srbiju stavljaju u grupu zemalja sa pogodnim uslovima za iskorišćenje sunčeve energije, prepoznao neophodnost da svoje investicione aktivnosti usmeri i ka realizaciji solarnih elektrana.

EPS želi da proizvodnja iz solarnih elektrana smanji njegovu sopstvenu potrošnju energije

Potrebno je ispitati mogućnosti za solarne elektrane na glavnim objektima (elektrane i upravne zgrade, hidrotehnički objekti), pomoćnim objektima (magacini, garaže, radionice), kao i slobodnim površinama (na kojima nema objekata) na kojima je moguće postaviti solarne panele, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Takođe, potrebno je identifikovati postrojenja koja su u funkciji proizvodnje EPS-a, a snabdevaju se energijom iz mreže, i sagleda mogućnost instaliranja solarnih panela u cilju smanjenja troškova energije.

EPS će izabrati pet lokacija ili objekata

Firma koja dobije posao mora da sprovede aktivnosti u tri faze.

EPS će izabrati najviše pet objekata ili lokacija za koje će autor studije u trećoj fazi uraditi detaljne tehno-ekonomske analize, uvažavajući sve informacije potrebne za pristupanje izradi tehničke i planske dokumentacije, navodi se u dokemntaciji, i dodaje da će ova analiza biti osnov za donošenje odluke o nastavku razvoja projekta izgradnje solarne elektane na tom objektu ili prostoru.

Inače, EPS ima samo jednu solarnu elektranu Brana Lazići, snage 330 kW, koja je u sastavu Hidroelektrane Bajina Bašta. Započeo je gradnju solarne elektrane Petka, snage 9,95 megavata (MW) na kopu Ćirikovac u Kostolcu, a početkom prošle godine najavio je i instaliranje solarne elektrane Srednje kostolačko ostrvo, snage oko 100 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

24. novembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

24. novembar 2021. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

24. novembar 2021. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group

srbija JIE evropa veleprodajne cene struje solar vetar bazna energija

Kanibalizacija će sniziti cenu struje iz solara 40-50 odsto u odnosu na vetar i baznu energiju

24. novembar 2021. - Veleprodajne cene bazne energije u Srbiji, ali i celoj JIE, imaće silazni trend do 2050, pokazuju projekcije firme Aurora Energy Research