OIE

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Foto: LCEC from Pixabay

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije je raspisala poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B, čija je izgradnja obustavljena, radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane i izradu investiciono-tehničke dokumentacije za projekat.

I pored svoje inicijative da se nastave radovi na podizanju termoelektrane Kolubara B, Elektroprivreda Srbije je objavila tender za ispitivanja terena za instaliranje solarne elektrane na istom mestu i izradu investiciono-tehničke dokumentacije. Rok za prijave je 23. novembar, kada će ponude biti otvorene. Kompanija je navela da će odluku doneti u roku od 60 dana.

EPS je obustavio izgradnju pomenute elektrane na ugalj u maju, po nalogu Ministarstva rudarstva i energetike. Rukovodstvo insistira na tom projektu, a od države se nije mogla čuti definitivna odluka.

Status kompanije PowerChina nepoznat

Kina je u međuvremenu objavila da će prestati da ulaže u termoelektrane na ugalj izvan svojih granica. Kolubaru B je trebalo da sagradi državna kompanija Power Construction Corp. of China – PowerChina. Međutim, nije jasno da li odluka važi za već sklopljene sporazume. Ne zna se ni status ugovora potpisanog sa EPS-om.

PowerChina, koja je trebalo da izgradi termoelektranu Kolubara B, okreće se energiji iz obnovljivih izvora i ima planove u Srbiji i Crnoj Gori

S druge strane, PowerChina je poslednjih meseci izrazila interesovanje za projekte solarnih elektrana i energije iz drugih obnovljivih izvora u Srbiji i Crnoj Gori i na drugim mestima u Evropi.

Lokacije koje su predmet istraživanja za solarnu elektranu na mestu koje je bilo predviđeno za Kolubaru B nalaze se u Kaleniću, Poljanama, Stepojevcu, Malom Boraku, Velikim Crljenima i Cvetovcu. Maksimalno trajanje ugovora je 24 meseca.

Prvenstvo imaju krovne solarne elektrane na postojećim zgradama

EPS je naveo da bi se solarni paneli postavljali na krovove postojećih objekata kao što su magacini i radionice, i da je to prioritet, ali i na zemlju. Izvođač treba da prikupi podatke potrebne za tendersku dokumentaciju.

Glavni proizvođač električne energije u Srbiji se sprema i da izgradi solarne elektrane na pepelištima i odlagalištima šljake iz svojih termoelektrana na ugalj – jednu snage 97,2 megavata i tri od po skoro 10 megavata. Na projektu vetroelektrane od 66 megavata na takvoj lokaciji i na jednom od navedenih fotonaponskih pogona EPS radi barem od 2014. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom