OIE

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Foto: LCEC from Pixabay

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije je raspisala poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B, čija je izgradnja obustavljena, radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane i izradu investiciono-tehničke dokumentacije za projekat.

I pored svoje inicijative da se nastave radovi na podizanju termoelektrane Kolubara B, Elektroprivreda Srbije je objavila tender za ispitivanja terena za instaliranje solarne elektrane na istom mestu i izradu investiciono-tehničke dokumentacije. Rok za prijave je 23. novembar, kada će ponude biti otvorene. Kompanija je navela da će odluku doneti u roku od 60 dana.

EPS je obustavio izgradnju pomenute elektrane na ugalj u maju, po nalogu Ministarstva rudarstva i energetike. Rukovodstvo insistira na tom projektu, a od države se nije mogla čuti definitivna odluka.

Status kompanije PowerChina nepoznat

Kina je u međuvremenu objavila da će prestati da ulaže u termoelektrane na ugalj izvan svojih granica. Kolubaru B je trebalo da sagradi državna kompanija Power Construction Corp. of China – PowerChina. Međutim, nije jasno da li odluka važi za već sklopljene sporazume. Ne zna se ni status ugovora potpisanog sa EPS-om.

PowerChina, koja je trebalo da izgradi termoelektranu Kolubara B, okreće se energiji iz obnovljivih izvora i ima planove u Srbiji i Crnoj Gori

S druge strane, PowerChina je poslednjih meseci izrazila interesovanje za projekte solarnih elektrana i energije iz drugih obnovljivih izvora u Srbiji i Crnoj Gori i na drugim mestima u Evropi.

Lokacije koje su predmet istraživanja za solarnu elektranu na mestu koje je bilo predviđeno za Kolubaru B nalaze se u Kaleniću, Poljanama, Stepojevcu, Malom Boraku, Velikim Crljenima i Cvetovcu. Maksimalno trajanje ugovora je 24 meseca.

Prvenstvo imaju krovne solarne elektrane na postojećim zgradama

EPS je naveo da bi se solarni paneli postavljali na krovove postojećih objekata kao što su magacini i radionice, i da je to prioritet, ali i na zemlju. Izvođač treba da prikupi podatke potrebne za tendersku dokumentaciju.

Glavni proizvođač električne energije u Srbiji se sprema i da izgradi solarne elektrane na pepelištima i odlagalištima šljake iz svojih termoelektrana na ugalj – jednu snage 97,2 megavata i tri od po skoro 10 megavata. Na projektu vetroelektrane od 66 megavata na takvoj lokaciji i na jednom od navedenih fotonaponskih pogona EPS radi barem od 2014. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

Beogradske-elektrane-geotermalna-energija

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje