OIE

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Foto: LCEC from Pixabay

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije je raspisala poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B, čija je izgradnja obustavljena, radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane i izradu investiciono-tehničke dokumentacije za projekat.

I pored svoje inicijative da se nastave radovi na podizanju termoelektrane Kolubara B, Elektroprivreda Srbije je objavila tender za ispitivanja terena za instaliranje solarne elektrane na istom mestu i izradu investiciono-tehničke dokumentacije. Rok za prijave je 23. novembar, kada će ponude biti otvorene. Kompanija je navela da će odluku doneti u roku od 60 dana.

EPS je obustavio izgradnju pomenute elektrane na ugalj u maju, po nalogu Ministarstva rudarstva i energetike. Rukovodstvo insistira na tom projektu, a od države se nije mogla čuti definitivna odluka.

Status kompanije PowerChina nepoznat

Kina je u međuvremenu objavila da će prestati da ulaže u termoelektrane na ugalj izvan svojih granica. Kolubaru B je trebalo da sagradi državna kompanija Power Construction Corp. of China – PowerChina. Međutim, nije jasno da li odluka važi za već sklopljene sporazume. Ne zna se ni status ugovora potpisanog sa EPS-om.

PowerChina, koja je trebalo da izgradi termoelektranu Kolubara B, okreće se energiji iz obnovljivih izvora i ima planove u Srbiji i Crnoj Gori

S druge strane, PowerChina je poslednjih meseci izrazila interesovanje za projekte solarnih elektrana i energije iz drugih obnovljivih izvora u Srbiji i Crnoj Gori i na drugim mestima u Evropi.

Lokacije koje su predmet istraživanja za solarnu elektranu na mestu koje je bilo predviđeno za Kolubaru B nalaze se u Kaleniću, Poljanama, Stepojevcu, Malom Boraku, Velikim Crljenima i Cvetovcu. Maksimalno trajanje ugovora je 24 meseca.

Prvenstvo imaju krovne solarne elektrane na postojećim zgradama

EPS je naveo da bi se solarni paneli postavljali na krovove postojećih objekata kao što su magacini i radionice, i da je to prioritet, ali i na zemlju. Izvođač treba da prikupi podatke potrebne za tendersku dokumentaciju.

Glavni proizvođač električne energije u Srbiji se sprema i da izgradi solarne elektrane na pepelištima i odlagalištima šljake iz svojih termoelektrana na ugalj – jednu snage 97,2 megavata i tri od po skoro 10 megavata. Na projektu vetroelektrane od 66 megavata na takvoj lokaciji i na jednom od navedenih fotonaponskih pogona EPS radi barem od 2014. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

20. oktobar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

20. oktobar 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

20. oktobar 2021. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

20. oktobar 2021. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku