OIE

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Foto: LCEC from Pixabay

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije je raspisala poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B, čija je izgradnja obustavljena, radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane i izradu investiciono-tehničke dokumentacije za projekat.

I pored svoje inicijative da se nastave radovi na podizanju termoelektrane Kolubara B, Elektroprivreda Srbije je objavila tender za ispitivanja terena za instaliranje solarne elektrane na istom mestu i izradu investiciono-tehničke dokumentacije. Rok za prijave je 23. novembar, kada će ponude biti otvorene. Kompanija je navela da će odluku doneti u roku od 60 dana.

EPS je obustavio izgradnju pomenute elektrane na ugalj u maju, po nalogu Ministarstva rudarstva i energetike. Rukovodstvo insistira na tom projektu, a od države se nije mogla čuti definitivna odluka.

Status kompanije PowerChina nepoznat

Kina je u međuvremenu objavila da će prestati da ulaže u termoelektrane na ugalj izvan svojih granica. Kolubaru B je trebalo da sagradi državna kompanija Power Construction Corp. of China – PowerChina. Međutim, nije jasno da li odluka važi za već sklopljene sporazume. Ne zna se ni status ugovora potpisanog sa EPS-om.

PowerChina, koja je trebalo da izgradi termoelektranu Kolubara B, okreće se energiji iz obnovljivih izvora i ima planove u Srbiji i Crnoj Gori

S druge strane, PowerChina je poslednjih meseci izrazila interesovanje za projekte solarnih elektrana i energije iz drugih obnovljivih izvora u Srbiji i Crnoj Gori i na drugim mestima u Evropi.

Lokacije koje su predmet istraživanja za solarnu elektranu na mestu koje je bilo predviđeno za Kolubaru B nalaze se u Kaleniću, Poljanama, Stepojevcu, Malom Boraku, Velikim Crljenima i Cvetovcu. Maksimalno trajanje ugovora je 24 meseca.

Prvenstvo imaju krovne solarne elektrane na postojećim zgradama

EPS je naveo da bi se solarni paneli postavljali na krovove postojećih objekata kao što su magacini i radionice, i da je to prioritet, ali i na zemlju. Izvođač treba da prikupi podatke potrebne za tendersku dokumentaciju.

Glavni proizvođač električne energije u Srbiji se sprema i da izgradi solarne elektrane na pepelištima i odlagalištima šljake iz svojih termoelektrana na ugalj – jednu snage 97,2 megavata i tri od po skoro 10 megavata. Na projektu vetroelektrane od 66 megavata na takvoj lokaciji i na jednom od navedenih fotonaponskih pogona EPS radi barem od 2014. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. oktobar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

20. oktobar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

20. oktobar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

20. oktobar 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva