OIE

EPCG i EPS se dogovorili da zajedno grade hidroelektranu Komarnica

EPCG i EPS ce zajedno graditi hidroelektranu Komarnica

Foto: EPS

Objavljeno

02.11.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Elektroprivreda Srbije (EPS) će zajedno graditi hidroelektranu Komarnica, a početak realizacije ove investicije je veoma blizu, izjavili su čelni ljudi dve kompanije posla sastanka u Beogradu.

EPCG i EPS započinju snažniju saradnju koja je izuzetno važna za energetsku stabilnost i bezbednost Crne Gore i Srbije i čitavog regiona, rekli su Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a i Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, saopštio je EPS.

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

EPCG je za gradnju HE Komarnica dobila koncesiju od države.

Grčić je rekao da je od izuzetne važnosti projekat HE Komarnica, osmišljen još 1972. godine, koji je dogovorom dve kompanije pre dve i po godine pokrenut sa mrtve tačke. Dosad je urađen veliki deo posla na izradi studije i idejnog projekta, dodao je on.

Investiciju u HE Komarnica finansirala bi EPCG sa 51 odsto, dok bi ostatak obezbedio EPS

Hidroelektrana bi se gradila na teritoriji Crne Gore, a planirana snaga je 155 megavata, dok je očekivana vrednost investicije oko 265 miliona evra. Od toga bi, kako je naveo Grčić, 51 odsto finansirala EPCG, a 49 odsto EPS.

„Početak realizacije je moguć, realan i veoma blizu“, istakao je on, i dodao da se ova investicija uklapa u želju da se povećaju kapaciteti za proizvodnju zelene energije, uz očuvanje termo sektora.

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, rekao je da energetika nema granica i da sve projekte koji su od zajedničkog interesa treba što pre realizovati.

Đukanović: ubeđen sam da će ova rukovodstva EPCG i EPS početi gradnju

Ubeđen sam da će ova rukovodstva EPCG i EPS ne samo početi, već uspeti da u značajnoj meri i realizuju projekat HE Komarnica, dodao je Đukanović.

On je istakao da EPCG planira i izgradnju HE Kruševo, kao i da sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) razgovara o zajedničkoj izgradnji HE Sutorina/Boka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata