OIE

EPCG i EPS se dogovorili da zajedno grade hidroelektranu Komarnica

EPCG i EPS ce zajedno graditi hidroelektranu Komarnica

Foto: EPS

Objavljeno

02.11.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Elektroprivreda Srbije (EPS) će zajedno graditi hidroelektranu Komarnica, a početak realizacije ove investicije je veoma blizu, izjavili su čelni ljudi dve kompanije posla sastanka u Beogradu.

EPCG i EPS započinju snažniju saradnju koja je izuzetno važna za energetsku stabilnost i bezbednost Crne Gore i Srbije i čitavog regiona, rekli su Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a i Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, saopštio je EPS.

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

EPCG je za gradnju HE Komarnica dobila koncesiju od države.

Grčić je rekao da je od izuzetne važnosti projekat HE Komarnica, osmišljen još 1972. godine, koji je dogovorom dve kompanije pre dve i po godine pokrenut sa mrtve tačke. Dosad je urađen veliki deo posla na izradi studije i idejnog projekta, dodao je on.

Investiciju u HE Komarnica finansirala bi EPCG sa 51 odsto, dok bi ostatak obezbedio EPS

Hidroelektrana bi se gradila na teritoriji Crne Gore, a planirana snaga je 155 megavata, dok je očekivana vrednost investicije oko 265 miliona evra. Od toga bi, kako je naveo Grčić, 51 odsto finansirala EPCG, a 49 odsto EPS.

„Početak realizacije je moguć, realan i veoma blizu“, istakao je on, i dodao da se ova investicija uklapa u želju da se povećaju kapaciteti za proizvodnju zelene energije, uz očuvanje termo sektora.

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, rekao je da energetika nema granica i da sve projekte koji su od zajedničkog interesa treba što pre realizovati.

Đukanović: ubeđen sam da će ova rukovodstva EPCG i EPS početi gradnju

Ubeđen sam da će ova rukovodstva EPCG i EPS ne samo početi, već uspeti da u značajnoj meri i realizuju projekat HE Komarnica, dodao je Đukanović.

On je istakao da EPCG planira i izgradnju HE Kruševo, kao i da sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) razgovara o zajedničkoj izgradnji HE Sutorina/Boka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

2. novembar 2021. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

2. novembar 2021. - Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska elektroprivreda - HEP, ući u proces dokapitalizacije

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

2. novembar 2021. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

miroslav tomasevic eps

Tomašević: Ispunio sam ono što je bio moj zadatak u EPS-u

2. novembar 2021. - Miroslav Tomašević vodi EPS od marta 2022. kada je zbog ogromnih problema u proizvodnji uglja i struje zamenio Milorada Grčića