OIE

EPCG i EPS se dogovorili da zajedno grade hidroelektranu Komarnica

EPCG i EPS ce zajedno graditi hidroelektranu Komarnica

Foto: EPS

Objavljeno

02.11.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Elektroprivreda Srbije (EPS) će zajedno graditi hidroelektranu Komarnica, a početak realizacije ove investicije je veoma blizu, izjavili su čelni ljudi dve kompanije posla sastanka u Beogradu.

EPCG i EPS započinju snažniju saradnju koja je izuzetno važna za energetsku stabilnost i bezbednost Crne Gore i Srbije i čitavog regiona, rekli su Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a i Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, saopštio je EPS.

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

EPCG je za gradnju HE Komarnica dobila koncesiju od države.

Grčić je rekao da je od izuzetne važnosti projekat HE Komarnica, osmišljen još 1972. godine, koji je dogovorom dve kompanije pre dve i po godine pokrenut sa mrtve tačke. Dosad je urađen veliki deo posla na izradi studije i idejnog projekta, dodao je on.

Investiciju u HE Komarnica finansirala bi EPCG sa 51 odsto, dok bi ostatak obezbedio EPS

Hidroelektrana bi se gradila na teritoriji Crne Gore, a planirana snaga je 155 megavata, dok je očekivana vrednost investicije oko 265 miliona evra. Od toga bi, kako je naveo Grčić, 51 odsto finansirala EPCG, a 49 odsto EPS.

„Početak realizacije je moguć, realan i veoma blizu“, istakao je on, i dodao da se ova investicija uklapa u želju da se povećaju kapaciteti za proizvodnju zelene energije, uz očuvanje termo sektora.

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, rekao je da energetika nema granica i da sve projekte koji su od zajedničkog interesa treba što pre realizovati.

Đukanović: ubeđen sam da će ova rukovodstva EPCG i EPS početi gradnju

Ubeđen sam da će ova rukovodstva EPCG i EPS ne samo početi, već uspeti da u značajnoj meri i realizuju projekat HE Komarnica, dodao je Đukanović.

On je istakao da EPCG planira i izgradnju HE Kruševo, kao i da sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) razgovara o zajedničkoj izgradnji HE Sutorina/Boka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata