OIE

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Foto: Gila River Indian Community / X

Objavljeno

27.11.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

27.11.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Indijanska zajednica koja živi u dolini reke Hila preduzela je inovativan korak kako bi se izborila sa sušom koja pogađa jugozapad Arizone. To pleme je odlučilo da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje i tako smanji isparavanje vode, a istovremeno proizvodi zelenu energiju.

Korišćenje fotonaponskih sistema na različitim vrstama lokacija gotovo da nema granice, a posebno je pogodno da se instaliraju na površinama koje se već upotrebljavaju u druge svrhe. Tako ima sve više prozjumera i projekata za agrosolar kao i solarnih elektrana na branama hidroakumulacija, zatim pored pruga i puteva ali i na parkinzima.

Iz američke država Arizona stiže vest o solarnim panelima iznad kanala za navodnjavanje. Stručnjaci kažu da je suša koja trenutno pogađa zapad Sjedinjenih Država najgora u poslednjih 1.200 godina. Indijanska zajednica reke Hila osmislila je kako da sačuva više vode.

Uprava tog rezervata potpisala je sporazum sa USACE-om – inženjerijom Armije SAD o sprovođenju navedenog projekta. Taj ogranak između ostalog upravlja civilnom infrastrukturom na američkim plovnim vodama.

U prvoj fazi projekta, solarnim panelima biće pokriveno 305 metara kanala

Zajednica u svom saopštenju tvrdi da će ovaj poduhvat biti prvi te vrste u zemlji. U prvoj fazi, koja treba da bude završena 2025. godine, 305 metara kanala biće prekriveno solarnim panelima.

Ovim je omogućena dvostruka ušteda vode. Na prvom mestu smanjiće se količina vode koja isparava. Takođe će se smanjiti i količina vode potrebna za proizvodnju električne energije.

„Ponosni smo što smo lideri u očuvanju vode, a ovaj projekat će učiniti upravo to“, rekao je guverner Indijanske zajednice reke Gila Stiven Ro Luis.

Prva faza će koštati 6,7 miliona dolara, a uprava za vodoprivredu i hidroelektrane je obezbedila 517.000 dolara za projekat.

Nad kanalima može biti instalirano čak 25 gigavata

Savezna vlada u Vašingtonu je stavila na raspolaganje rekordna sredstva za projekte uštede vode. Indijanskoj zajednici reke Hila odobrila je 233 miliona dolara da se spreči smanjivanje dubine jezera Mid za šezdesetak centimetara. To je ogromna, ali ozbiljno osiromašena akumulacija vode na reci Kolorado.

Procenjeno je da bi skoro 13,000 kilometara kanala moglo biti pokriveno panelima

Ranije ove godine, koalicija više od 125 grupa pozvala je ministarstvo unutrašnjih poslova SAD i pomenutu upravu da procene efekte postavljanja solarnih panela nad kanalima. U inicijativi su zaključili da bi iskorišćavanjem skoro 13,000 kilometara tih tokova moglo biti instalirano 25 gigavata.

To je dovoljno energije za napajanje skoro 20 miliona domaćinstava, istakle su te organizacije.

Ideja postavljanja solarnih panela iznad kanala za navodnjavanje ipak je nešto starija. Kompanija SunEdison India je 2012. godine počela projekat na kanalima u indijskoj državi Gudžarat. Uprkos ambicioznom planu, za pokrivanje 19.000 kilometara kanala, završeno je samo nekoliko malih postrojenja.

Komentara: (1)
okram / 30.11.2023.

A uticaj na biodiverzitet u kanalima?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji