OIE

U Nemačkoj instalirano rekordnih 14 GW solara, skoro 10 GW na krovovima

nemacka solar rekord 2023

Foto: Hans from Pixabay

Objavljeno

09.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kapacitet solarnih elektrana u Nemačkoj povećan je prošle godine za rekordnih 14,1 GW, a još je neverovatnije da je polovina instalirana na krovovima domaćinstava. U 2023. postavljeno je više od milion fotonaponskih elektrana, što je, takođe, rekord. Prošla godina otkrila je i dva nova trenda u korišćenju solarne energije: baterije i balkonski sistemi.

Solarne elektrane dale su najveći doprinos ukupnom rastu kapaciteta postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Nemačkoj koji je iznosio više od 17 GW, što je rast od 12 odsto u odnosu na 2022, saopštilo je nacionalno regulatorno telo Federalna agencija za mreže (Bundesnetzagentur ili BNetzA) predstavljajući podatke o tržištu električne energije u 2023.

Ostatak su obezbedile vetroelektrane sa 3,2 GW, pa je trenutno ukupni kapacitet svih elektrana na zelenu energiju 170 GW. Rast solara je bio skoro dva puta veći nego u 2022. kada je iznosio 7,5 GW.

Polovina novih solarnih instalacija odnosi se na kuće

Prema podacima Nemačkog udruženja solarne industrije (BSW), u 2023. je instalirano više od milion novih solarnih sistema za proizvodnju električne i toplotne energije, što je, kako su naveli, rekord.

Polovina novih solarnih instalacija odnosi se na domaćinstva, kod kojih je povećanje iznosilo 135 odsto, saopštio je BSW. Oko 31 odsto elektrana (4,3 GW) su solarni parkovi postavljeni na zemlji (povećanje od 40 odsto), a 18 odsto (2,5 GW) su krovne solarne elektrane koje su instalirale kompanije (povećanje od 75 odsto).

To značli na krovovima kuća i firmi ukupno 9,5 GW.

nemacka solar rekord balkonske elektrane

Na kraju 2023. u Nemačkoj je bilo oko 3,7 miliona solarnih sistema koji su proizveli 62 TWh što je bilo dovoljno za oko 12 odsto potrošnje električne energije, dodao je BSW.

Na kraju prošle godine ukupan kapacitet solarnih elektrana dostigao je 81,7 GW, što, prema proceni agencije BNetzA, znači da će biti potrebno da se svake godine instalira po 19 GW da bi se dostigao cilj od 215 GW u 2030.

Povećava se broj balkonskih solarnih sistema

Dva podatka koje je saopštila ova agencija pokazuju i najnovije trendove u korišćenju solarne energije.

Registar agencije BNetzA zabeležio je oko 260.000 priključnih balkonskih solarnih sistem (eng. plug-in balkony solar modules) ili tri puta više nego 2022. godine.

Balkonski sistemi činili su 1,5 odsto (0,2 GW) ukupnog rasta solarnog kapaciteta u Nemačkoj u 2023. Međutim, agencija procenjuje da je njihov broj veći jer nisu svi registrovani.

Savezna vlada je, kako se navodi, obećala da će stanarima dodatno olakšati pristup solarnoj energiji, između sotalog i preko ovakvih sistema koji se veoma lako instaliraju.

Miler: Solar gura energetsku tranziciju napred

„Napravili smo veliki korak napred, posebno kada je reč o solaru. Rast kapaciteta solarnih elektrana se skoro udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Ove investicije pomažu da energetska tranzicija ide napred“, rekao je predsednik agencije Bundesnetzagentur Klaus Miler.

Prema njegovim rečima, rezultati nisu tako dobri u sektoru vetroelektrana na kopnu. „Veliki rast odobrenja za njihovu gradnju u 2023. daje razlog za optimizam i trebalo bi da omogući snažniji rast kapaciteta“, dodao je Miler.

U 2023. instalirane su vetroelektrane snage 2,9 GW, što je neto rezultat kada se od novootvorenih elektrana odbiju one koje su isključene sa mreže, saopštila je agencija BNetzA.

U 2023. izdato je 80 odsto više odobrenja za gradnju vetroparkova na kopnu nego u 2022.

Ukupni instalirani kapacitet vetroelektrana na kopnu iznosio je 60,9 GW na kraju 2023. Cilj za 2030. je 115 GW, pa je Nemačkoj potrebno da godišnje instalira 7,7 GW.

Razlog za optimizam je podatak da je u 2023. izdato 80 odsto više odobrenja za gradnju vetroparkova na kopnu nego u prethodnoj godini. Odobrenja su data za postrojenja ukupne snage od oko 8 GW.

U 2023. je u rad puštena samo jedna vetropelektrana na na moru Arcadis Ost I u Baltičkom moru sa kapacitetom od 257 MW.

Rast kapaciteta vetroparkova na moru u 2023. bio je sličan prethodnoj godini, dok je ukupni kapacitet u Baltičkom i Severnom moru dostigao 8,5 GW, saopštila je agencija BNetzA.

Solarni bum se nastavlja i u 2024.

Udruženje BSW očekuje da će potražnja za opremom za solarnu energiju ostati visoka i u 2024. zbog rastućih cena električne energije i atraktivnih opcija za finansiranje.

Prema rezultatima istraživanja, više od 1,5 miliona privatnih vlasnika planira da ove godine postavi solarni sistem na svoje krovove.

„Očekujemo nastavak solarnog buma u 2024“, poručio je generalni direktor BSW-a Karsten Kornig.

Ipak, nema razloga za opuštanje, jer je za dostizanje solarnih ciljeva, prema njegovim rečima, potrebno dalje smanjenje birokratije i nadogradnja elektroenergetske i toplovodne mreže kako bi se omogućilo integrisanje sve veće količine obnovljive energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

9. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

9. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji