Mobilnost

Počeli pripremni radovi za gradnju fabrike električnih automobila u Hrvatskoj

kula norinska green tech group

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Kula Norinska počela je sa radovima na infrastrukturi u budućoj poslovnoj zoni na Novim selima, koji predstavljaju početak realizacije projekta kineske firme Green Tech Group za gradnju fabrike električnih automobila, skutera i baterija, prenela je Slobodna Dalmacija.

Investicija u ovoj Opštini Dubrovačko-neretvanske županije procenjena je na 100 miliona evra. Kineska firma je prošle godine na javnom konkursu od Opštine Kula Norinska kupila 550.000 kvadrata zemljišta za 16 miliona kuna.

Nikola Krstičević, načelnik Opštine Kula Norinska, izjavio je da bi infrastruktura u novoj poslovnoj zoni trebalo da bude dovršena do leta, kada na scenu stupa investitor koji bi proizvodne hale trebalo da izgradi za oko godinu i po.

Slobodna Dalmacija navodi da je reč o prvoj fazi radova, procenjenoj na oko 4 miliona kuna, koja podrazumeva izgradnju puteva, dovođenje električne energije, vode, telefona, kao i ostale prateće infrastrukture na kompletnom prostoru poslovne zone. To je preduslov za gradnju fabričkih hala, u kojima bi se sklapala vozila za tržišta srednje i istočne Evrope.

Investitor Karl Soong je u Hrvatsku prvi put došao u želji da kupi firmu Rimac Automobili, čiji je vlasnik Mate Rimac

Sam projekt izgradnje fabrike biće sproveden u tri faze, koje su planirane u narednih 10 godina. Radove koji su počeli finansira opština.

Firmu Green Tech Group u Zadru je registrovao Kinez Karl Soong sa hrvatskim partnerima Mladenom i Antonijem Ninčevićem.

Soong je, kako prenosi Slobodna Dalmacija, vlasnik prototipa električnog vozila koje drži svetski rekord u pređenom rastojanju sa jednim punjenjem baterija od litijuma. U Kini je osnivač i predsednik firme GreenStar Commercial, a u Švajcarskoj je osnivač i izvršni direktor firme GreenTech Automobil AG.

Soong je, kako je izjavio, u Hrvatsku prvi put došao u želji da kupi Rimac Automobile, čiji je vlasnik Mate Rimac, ali u tome nije uspeo. On je rekao i da bi električni automobili proizvedeni u Hrvatskoj trebalo da koštaju od 10 do 15 hiljada evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

11. april 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

11. april 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

11. april 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

11. april 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu