Mobilnost

Počeli pripremni radovi za gradnju fabrike električnih automobila u Hrvatskoj

kula norinska green tech group

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Kula Norinska počela je sa radovima na infrastrukturi u budućoj poslovnoj zoni na Novim selima, koji predstavljaju početak realizacije projekta kineske firme Green Tech Group za gradnju fabrike električnih automobila, skutera i baterija, prenela je Slobodna Dalmacija.

Investicija u ovoj Opštini Dubrovačko-neretvanske županije procenjena je na 100 miliona evra. Kineska firma je prošle godine na javnom konkursu od Opštine Kula Norinska kupila 550.000 kvadrata zemljišta za 16 miliona kuna.

Nikola Krstičević, načelnik Opštine Kula Norinska, izjavio je da bi infrastruktura u novoj poslovnoj zoni trebalo da bude dovršena do leta, kada na scenu stupa investitor koji bi proizvodne hale trebalo da izgradi za oko godinu i po.

Slobodna Dalmacija navodi da je reč o prvoj fazi radova, procenjenoj na oko 4 miliona kuna, koja podrazumeva izgradnju puteva, dovođenje električne energije, vode, telefona, kao i ostale prateće infrastrukture na kompletnom prostoru poslovne zone. To je preduslov za gradnju fabričkih hala, u kojima bi se sklapala vozila za tržišta srednje i istočne Evrope.

Investitor Karl Soong je u Hrvatsku prvi put došao u želji da kupi firmu Rimac Automobili, čiji je vlasnik Mate Rimac

Sam projekt izgradnje fabrike biće sproveden u tri faze, koje su planirane u narednih 10 godina. Radove koji su počeli finansira opština.

Firmu Green Tech Group u Zadru je registrovao Kinez Karl Soong sa hrvatskim partnerima Mladenom i Antonijem Ninčevićem.

Soong je, kako prenosi Slobodna Dalmacija, vlasnik prototipa električnog vozila koje drži svetski rekord u pređenom rastojanju sa jednim punjenjem baterija od litijuma. U Kini je osnivač i predsednik firme GreenStar Commercial, a u Švajcarskoj je osnivač i izvršni direktor firme GreenTech Automobil AG.

Soong je, kako je izjavio, u Hrvatsku prvi put došao u želji da kupi Rimac Automobile, čiji je vlasnik Mate Rimac, ali u tome nije uspeo. On je rekao i da bi električni automobili proizvedeni u Hrvatskoj trebalo da koštaju od 10 do 15 hiljada evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

Porsche ce postati vecinski vlasnik firme za elektricne bicikle Greyp Bikes

Porsche preuzima većinsko vlasništvo nad hrvatskom fabrikom električnih bicikala Greyp Bikes

22 новембра 2021 - Nemački automobilski gigant Porsche AG kupiće većinski udeo u firmi koju je osnovao Mate Rimac

procredit aplikacija elektricna vozila punjaci

ProCredit razvio aplikaciju za punjače za električna vozila u jugoistočnoj Evropi

12 новембра 2021 - Banka ima 54 stanice za punjenje električnih vozila u Albaniji, Bugarskoj, Gruziji, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji