Mobilnost

Počeli pripremni radovi za gradnju fabrike električnih automobila u Hrvatskoj

kula norinska green tech group

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Kula Norinska počela je sa radovima na infrastrukturi u budućoj poslovnoj zoni na Novim selima, koji predstavljaju početak realizacije projekta kineske firme Green Tech Group za gradnju fabrike električnih automobila, skutera i baterija, prenela je Slobodna Dalmacija.

Investicija u ovoj Opštini Dubrovačko-neretvanske županije procenjena je na 100 miliona evra. Kineska firma je prošle godine na javnom konkursu od Opštine Kula Norinska kupila 550.000 kvadrata zemljišta za 16 miliona kuna.

Nikola Krstičević, načelnik Opštine Kula Norinska, izjavio je da bi infrastruktura u novoj poslovnoj zoni trebalo da bude dovršena do leta, kada na scenu stupa investitor koji bi proizvodne hale trebalo da izgradi za oko godinu i po.

Slobodna Dalmacija navodi da je reč o prvoj fazi radova, procenjenoj na oko 4 miliona kuna, koja podrazumeva izgradnju puteva, dovođenje električne energije, vode, telefona, kao i ostale prateće infrastrukture na kompletnom prostoru poslovne zone. To je preduslov za gradnju fabričkih hala, u kojima bi se sklapala vozila za tržišta srednje i istočne Evrope.

Investitor Karl Soong je u Hrvatsku prvi put došao u želji da kupi firmu Rimac Automobili, čiji je vlasnik Mate Rimac

Sam projekt izgradnje fabrike biće sproveden u tri faze, koje su planirane u narednih 10 godina. Radove koji su počeli finansira opština.

Firmu Green Tech Group u Zadru je registrovao Kinez Karl Soong sa hrvatskim partnerima Mladenom i Antonijem Ninčevićem.

Soong je, kako prenosi Slobodna Dalmacija, vlasnik prototipa električnog vozila koje drži svetski rekord u pređenom rastojanju sa jednim punjenjem baterija od litijuma. U Kini je osnivač i predsednik firme GreenStar Commercial, a u Švajcarskoj je osnivač i izvršni direktor firme GreenTech Automobil AG.

Soong je, kako je izjavio, u Hrvatsku prvi put došao u želji da kupi Rimac Automobile, čiji je vlasnik Mate Rimac, ali u tome nije uspeo. On je rekao i da bi električni automobili proizvedeni u Hrvatskoj trebalo da koštaju od 10 do 15 hiljada evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni

Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za elektricna vozila Srbija

Japanski Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za električna vozila u Srbiji

05 November 2020 - Japanska kompanija planira da uloži oko 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila u Srbiji kako bi ojačao poziciju u Evropi.