OIE

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

08.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa Masahirom Uekijem, glavnim predstavnikom kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) na Balkanu, o finansiranju i izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica. To je prvi projekat ove vrste u Srbiji posle tri decenije.

Vlada Japana i njeno Ministarstvo spoljnih poslova su, nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije, formalizovali učešće agencije JICA u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica od 628 megavata, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ova hidroelektrana je važna za balansiranje i skladištenje energije, podsetila je ministarka. „Do kraja godine završićemo pripremu tehničke dokumentacije, kako bismo sledeće godine započeli izvođenje pripremnih radova”, rekla je.

Bistrica je najvažniji projekat u energetskom sektoru, koji je prepoznat i u programu Skok u budućnost – Srbija 2027, naglašavaju u ministarstvu. Pritom će to biti prvi projekat ove vrste u zemlji posle tri decenije.

U izradi prostorni plan, dve studije

Đedović Handanović je o finansiranju i izgradnji razgovarala sa Masahirom Uekijem, glavnim predstavnikom kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju na Balkanu. On je izrazio želju da se nastavi saradnja dve zemlje u energetici i ukazao na veliki značaj reverzibilne hidrocentrale Bistrica za sigurnost snabdevanja i dekarbonizaciju energetskog sektora u Srbiji.

Završeni su idejni projekat i studija izvodljivosti

Završeni su idejni projekat i studija izvodljivosti, a u toku su izrada prostornog plana područja posebne namene, studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara, navelo je ministarstvo.

Formalizacija odluke o započinjanju pripremne studije agencije JICA za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica donesena je nakon zvanične posete parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasušija Hosake pre dve nedelje. On je u Srbiji prisustvovao puštanju u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A). JICA je učestvovala i u tom projektu.

Projekat vredan 1,2 milijarde evra

Prema poslednjim procenama, reverzibilna hidroelektrana Bistrica će koštati 1,2 milijarde evra. Nalaziće se nizvodno od postojeće hidroelektrane Bistrica na jugozapadu zemlje. Izgrađena 1960. godine, ona pripada ogranku Drimsko-limske hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, tačnije limskoj kaskadi. Nominalna snaga joj je 104 megavata, a predstoji joj rekonstrukcija. Ima dve turbine.

Biće obnovljene i Vlasinske hidroelektrane. U okviru tog kompleksa radi jedan sistem sa dve pumpe. Srbija ima i jednu pravu reverzibilnu hidroelektranu. Postrojenje Bajina Bašta, završeno 1982, ima 614 megavata u generatorskom režimu sa svoje dve turbine. U pumpnom radu funkcioniše na najviše 620 megavata, po EPS-ovim podacima.

Po jednom ranijem tenderu, reverzibilna hidroelektrana Bistrica bi imala četiri agregata nominalnog turbinskog kapaciteta po 157,1 megavata, što je ukupno 628,4 megavata, a pumpe bi bile snage po 167,9 megavata odnosno u zbiru 671,6 megavata.

Pritom se u blizini, u Republici Srpskoj, na drugoj reci istog imena gradi sistem Hidroelektrane Bistrica od tri postrojenja.

Srbija planira i da instalira reverzibilnu hidroelektranu Đerdap 3.

U skoro svim zemljama u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News su poslednjih godina otpočeti projekti reverzibilnih hidroelektrana. Takva postrojenja već imaju i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Rumunija i Grčka, a planiraju da izgrade još.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

8. maj 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

8. maj 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

8. maj 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

8. maj 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže