OIE

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

08.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa Masahirom Uekijem, glavnim predstavnikom kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) na Balkanu, o finansiranju i izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica. To je prvi projekat ove vrste u Srbiji posle tri decenije.

Vlada Japana i njeno Ministarstvo spoljnih poslova su, nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije, formalizovali učešće agencije JICA u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica od 628 megavata, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ova hidroelektrana je važna za balansiranje i skladištenje energije, podsetila je ministarka. „Do kraja godine završićemo pripremu tehničke dokumentacije, kako bismo sledeće godine započeli izvođenje pripremnih radova”, rekla je.

Bistrica je najvažniji projekat u energetskom sektoru, koji je prepoznat i u programu Skok u budućnost – Srbija 2027, naglašavaju u ministarstvu. Pritom će to biti prvi projekat ove vrste u zemlji posle tri decenije.

U izradi prostorni plan, dve studije

Đedović Handanović je o finansiranju i izgradnji razgovarala sa Masahirom Uekijem, glavnim predstavnikom kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju na Balkanu. On je izrazio želju da se nastavi saradnja dve zemlje u energetici i ukazao na veliki značaj reverzibilne hidrocentrale Bistrica za sigurnost snabdevanja i dekarbonizaciju energetskog sektora u Srbiji.

Završeni su idejni projekat i studija izvodljivosti

Završeni su idejni projekat i studija izvodljivosti, a u toku su izrada prostornog plana područja posebne namene, studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara, navelo je ministarstvo.

Formalizacija odluke o započinjanju pripremne studije agencije JICA za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica donesena je nakon zvanične posete parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasušija Hosake pre dve nedelje. On je u Srbiji prisustvovao puštanju u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A). JICA je učestvovala i u tom projektu.

Projekat vredan 1,2 milijarde evra

Prema poslednjim procenama, reverzibilna hidroelektrana Bistrica će koštati 1,2 milijarde evra. Nalaziće se nizvodno od postojeće hidroelektrane Bistrica na jugozapadu zemlje. Izgrađena 1960. godine, ona pripada ogranku Drimsko-limske hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, tačnije limskoj kaskadi. Nominalna snaga joj je 104 megavata, a predstoji joj rekonstrukcija. Ima dve turbine.

Biće obnovljene i Vlasinske hidroelektrane. U okviru tog kompleksa radi jedan sistem sa dve pumpe. Srbija ima i jednu pravu reverzibilnu hidroelektranu. Postrojenje Bajina Bašta, završeno 1982, ima 614 megavata u generatorskom režimu sa svoje dve turbine. U pumpnom radu funkcioniše na najviše 620 megavata, po EPS-ovim podacima.

Po jednom ranijem tenderu, reverzibilna hidroelektrana Bistrica bi imala četiri agregata nominalnog turbinskog kapaciteta po 157,1 megavata, što je ukupno 628,4 megavata, a pumpe bi bile snage po 167,9 megavata odnosno u zbiru 671,6 megavata.

Pritom se u blizini, u Republici Srpskoj, na drugoj reci istog imena gradi sistem Hidroelektrane Bistrica od tri postrojenja.

Srbija planira i da instalira reverzibilnu hidroelektranu Đerdap 3.

U skoro svim zemljama u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News su poslednjih godina otpočeti projekti reverzibilnih hidroelektrana. Takva postrojenja već imaju i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Rumunija i Grčka, a planiraju da izgrade još.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

8. maj 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

8. maj 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

8. maj 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

8. maj 2024. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači