OIE

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

Photo: iStock

Objavljeno

02.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kapacitet za turbinski režim rada buduće reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata, stoji u dokumentaciji Hrvatske elektroprivrede. Postrojenje bi se nalazilo na Sinjskom polju nedaleko od Splita.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske procenjuje uticaj planirane reverzibilne hidroelektrane Blaca na životnu sredinu. Nosilac je državna Hrvatska elektroprivreda odnosno njen ogranak HEP-proizvodnja.

Pored osnovne svrhe, cilj investicije je da poboljša zaštitu od poplava tako što će reducirati velike nalete vode u reci Cetini, poveća navodnjavanje i omogući rad hidroelektrane Orlovac i kada je vodostaj Cetine visok, objavilo je ministarstvo.

Kapacitet za turbinski režim rada bio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata, naveo je HEP u zahtevu za procenu uticaja. U crpnom režimu, pumpe bi koristile viškove električne energije iz vetroelektrana i solarnih parkova za povlačenje vode iz donje akumulacije Gala u gornje jezero, Blaca. Kada potražnja u elektroenergetskom sistemu premašuje proizvodnju, reverzibilne hidroelektrane uključuju turbine i pretvaraju potencijalnu energiju vode iz gornjeg jezera u struju.

Godišnja proizvodnja procenjena na 986 gigavat-sati

Lokacija za postrojenje je na Sinjskom polju u opštini Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zauzimala bi površinu od ispod naselja Gala, u Galjskom polju, do prostora udoline Blaca na padinama planine Kamešnice, stoji u dokumentaciji.

Pre izrade studije o uticaju na životnu sredinu, investicija je pre nekoliko godina procenjivana na do 790 miliona evra.

Ministarstvo je prenelo da bi pumpe u proseku trošile 1,29 teravat-sati godišnje, a turbine proizvodile 986 gigavat-sati. Računa se na osam sati dnevno crpnog rada i šest sati proizvodnje. Postrojenje bi bilo aktivno 11 meseci godišnje, dok je ostatak vremena namenjen remontu i kontroli.

RHE Blaca bi imala tri generatora

Gornja akumulacija Blaca prostirala bi se na 58,1 hektaru i imala bi radnu zapreminu 13 miliona kubnih metara. Zamišljena dužina gornjeg tunela, prečnika šest metara, iznosi 1.929 metara, dok bi cevovod pod pritiskom prečnika 4,7 metara imao 1.719 metara.

Reverzibilna hidroelektrana u nacrtu ima tri generatora. Donji tunel bi bio 3.537 metara dugačak, a prečnik bi mu bio šest metara. Donja akumulacija Gala bi bila površine 74 hektara i zapremine 2,6 miliona kubika. Blaca bi bila priključena na transformator 400/110 kilovolti. Projekat uključuje izgradnju brane.

Višak zemljanog materijala iz izgradnje procenjen je na 2,1 milion kubnih metara, a kamena 182.000 kubika.

U skoro svim zemljama u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News su poslednjih godina otpočeti projekti reverzibilnih hidroelektrana. Takva postrojenja već imaju Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Rumunija i Grčka, a planiraju da izgrade još.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

2. maj 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

2. maj 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

2. maj 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

2. maj 2024. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači