OIE

Statkraft kupio projekat vodene baterije pored Loh Nesa

Statkraft, reverzibilna hidroelektrana, Lok Nes

Foto: Ingeborg from Pixabay

Objavljeno

18.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Norveški Statkraft kupio je od Intelligent Land Investments Group (ILI) projekat reverzibilne hidroelektrane Red John u Škotskoj, čiji bi kapacitet trebalo da dostigne 450 megavata. Nalazi se pored jezera Loh Nes, u kojem po legendi živi jezersko čudovište iz milošte nazvano Nesi.

Projekat je osmišljen 2015. godine, a 2021. godine je dobio zvanično odobrenje od ministara Škotske vlade. Reverzibilna hidroelektrana 14 kilometara jugozapadno od grada Invernesa skladištiće viškove električne energije iz obnovljivih izvora. Na taj način će doprineti bezbednosti snabdevanja i odbacivanju fosilnih goriva iz elektroenergetske mreže Velike Britanije, kažu u kompaniji.

Reverzibilne hidroelektrane su ogromne vodene baterije

Reverzibilne hidroelektrane imaju dve akumulacije ili više njih na različitim nadmorskim visinama. Kada postoji višak u mreži, na primer pri padu potražnje, struja se koristi da se voda pumpa iz donje u gornju akumulaciju. U trenutku kad zafali električne energije, voda se pušta nizbrdo u donju akumulaciju i pokreće elektroturbine.

Hidropostrojenja sa pumpama deluju kao ogromne vodene baterije. Ona su fleksibilan način skladištenja viška energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

„Ovaj značajan infrastrukturni projekat obnovljive energije u Velikoj Britaniji podržaće otvaranje stotina radnih mesta tokom izgradnje i obezbediti stalna radna mesta na lokalnom nivou“, piše u saopštenju.

Vlada Velike Britanije treba da obezbedi finansijsku podršku

Statkraft je u potpunosti posvećen podršci Velikoj Britaniji da ojača svoju energetsku bezbednost i doprinošenju ekonomskoj koristi od tranzicije ka smanjivanju neto emisija na nulu, rekao je direktor uprave kompanije u ovoj zemlji Kevin O’Donovan. Međutim, potreban je odgovarajući mehanizam podrške, napomenuo je. O’Donovan je izjavio da je na britanskoj vladi da se pobrine da ova norveška firma krene u sledeću fazu bez neizvesnosti.

I generalni direktor ILI-ja Mark Vilson kazao je da Ujedinjeno Kraljevstvo treba da uvede sistem podsticaja za projekte dugotrajnog skladištenja električne energije i potrudi se da bude svetski lider u nastojanjima da se eliminišu neto emisije gasova sa efektom staklene bašte. U ovoj državi ima projekata reverzibilnih hidroelektrana ukupnog planiranog kapaciteta pet gigavata, dodao je.

Inače, Škotska vlada je u julu dala zeleno svetlo za jednu reverzibilnu hidroelektranu od 600 megavata. Projekat razvija britanska kompanija Drax Group. U planinu Ben Kruakan je već usečena reverzibilna hidroelektrana Cruachan od 450 megavata, puštena u rad 1965. godine, a zamisao je da se novo postrojenje dogradi pored nje.

Drax je takođe od državnih vlasti zatražio da poboljšaju „mehanizam finansijske stabilizacije“ i istakao da od 1984. nije izgrađena nijedna reverzibilna hidroelektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

18. decembar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

18. decembar 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

18. decembar 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

18. decembar 2023. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj