OIE

Statkraft kupio projekat vodene baterije pored Loh Nesa

Statkraft, reverzibilna hidroelektrana, Lok Nes

Foto: Ingeborg from Pixabay

Objavljeno

18.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveški Statkraft kupio je od Intelligent Land Investments Group (ILI) projekat reverzibilne hidroelektrane Red John u Škotskoj, čiji bi kapacitet trebalo da dostigne 450 megavata. Nalazi se pored jezera Loh Nes, u kojem po legendi živi jezersko čudovište iz milošte nazvano Nesi.

Projekat je osmišljen 2015. godine, a 2021. godine je dobio zvanično odobrenje od ministara Škotske vlade. Reverzibilna hidroelektrana 14 kilometara jugozapadno od grada Invernesa skladištiće viškove električne energije iz obnovljivih izvora. Na taj način će doprineti bezbednosti snabdevanja i odbacivanju fosilnih goriva iz elektroenergetske mreže Velike Britanije, kažu u kompaniji.

Reverzibilne hidroelektrane su ogromne vodene baterije

Reverzibilne hidroelektrane imaju dve akumulacije ili više njih na različitim nadmorskim visinama. Kada postoji višak u mreži, na primer pri padu potražnje, struja se koristi da se voda pumpa iz donje u gornju akumulaciju. U trenutku kad zafali električne energije, voda se pušta nizbrdo u donju akumulaciju i pokreće elektroturbine.

Hidropostrojenja sa pumpama deluju kao ogromne vodene baterije. Ona su fleksibilan način skladištenja viška energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

„Ovaj značajan infrastrukturni projekat obnovljive energije u Velikoj Britaniji podržaće otvaranje stotina radnih mesta tokom izgradnje i obezbediti stalna radna mesta na lokalnom nivou“, piše u saopštenju.

Vlada Velike Britanije treba da obezbedi finansijsku podršku

Statkraft je u potpunosti posvećen podršci Velikoj Britaniji da ojača svoju energetsku bezbednost i doprinošenju ekonomskoj koristi od tranzicije ka smanjivanju neto emisija na nulu, rekao je direktor uprave kompanije u ovoj zemlji Kevin O’Donovan. Međutim, potreban je odgovarajući mehanizam podrške, napomenuo je. O’Donovan je izjavio da je na britanskoj vladi da se pobrine da ova norveška firma krene u sledeću fazu bez neizvesnosti.

I generalni direktor ILI-ja Mark Vilson kazao je da Ujedinjeno Kraljevstvo treba da uvede sistem podsticaja za projekte dugotrajnog skladištenja električne energije i potrudi se da bude svetski lider u nastojanjima da se eliminišu neto emisije gasova sa efektom staklene bašte. U ovoj državi ima projekata reverzibilnih hidroelektrana ukupnog planiranog kapaciteta pet gigavata, dodao je.

Inače, Škotska vlada je u julu dala zeleno svetlo za jednu reverzibilnu hidroelektranu od 600 megavata. Projekat razvija britanska kompanija Drax Group. U planinu Ben Kruakan je već usečena reverzibilna hidroelektrana Cruachan od 450 megavata, puštena u rad 1965. godine, a zamisao je da se novo postrojenje dogradi pored nje.

Drax je takođe od državnih vlasti zatražio da poboljšaju „mehanizam finansijske stabilizacije“ i istakao da od 1984. nije izgrađena nijedna reverzibilna hidroelektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

18. decembar 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

18. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

18. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

18. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače