OIE

Britanski RheEnergise razvio reverzibilno postrojenje za skladištenje energije bez vode

rheenergise-reverzibilna-elektrana.

Foto: RheEnergise

Objavljeno

06.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Britanski RheEnergise počinje da gradi pilot-postrojenje koje će koristiti gustu tečnost umesto vode za skladištenje viška energije iz vetroparkova i solarnih elektrana. Ovo rešenje za dugotrajno skladištenje energije je bolje od konvencionalnih reverzibilnih elektrana i jeftinije od litijum-jonskih baterija, tvrdi kompanija.

Sistem za skladištenje kompanije RheEnergise, pod nazivom High-Density Hydro, jeftin je, energetski efikasan i ne šteti okolini. Umesto vode, on koristi specijalnu tečnost 2,5 puta gušću od vode koja može da obezbedi 2,5 puta više energije nego konvencionalni sistemi, navodi se u saopštenju.

Novo rešenje može da obezbedi 2,5 puta više energije u poređenju sa konvencionalnim sistemima

Rešenje nije 100% bez vode, već se ona meša sa mineralnim prahom R19 kojeg je razvio RheEnergise, pri čemu se dobija gusta tečnost. Ova tehnologija omogućava izgradnju takvih postrojenja u oblastima sa mnogo manjim brdima, budući da je neophodna razlika u visini između gornje i donje akumulacije 40% manja nego kod konvencionalnih postrojenja.

RheEnergise takođe tvrdi da je njegova tehnologija jeftinija od velikih litijum-jonskih baterija i da, u zavisnosti od potreba, može da skladišti energiju satima, danima, nedeljama, mesecima ili čak godinama.

Ako pilot-projekat bude uspešan, mogle bi da uslede investicije u projekte komercijalnih razmera, dodaje kompanija. Prema rečima Stivena Krošera, generalnog direktora RheEnergise-a, kompanija bi želela da njeno prvo veće postrojenje, kapaciteta 10 MW, bude u pušteno u rad u roku od dve godine.

Rešenja za dugotrajno skladištenje energije smatraju se ključnim za energetsku tranziciju

Razvoj i komercijalna primena tehnologija za dugotrajno skladištenje energije, kao što je High-Density Hydro kompanije RheEnergise, smatraju se ključnim za globalnu tranziciju ka obnovljivoj energiji, navodi se u saopštenju.

Pilot-postrojenje, nominalne snage 500 kW, gradi se u rudniku kaolina u Devonu, u Velikoj Britaniji, kojim upravlja međunarodna rudarska kompanija Sibelco, a početak postupka puštanja u rad očekuje se u septembru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

6. maj 2024. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

6. maj 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Đorđa Meloni: postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

Đorđa Meloni: Postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

6. maj 2024. - Vlada Italije je donela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

6. maj 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec