OIE

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

30.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto pod novim mandatarom Milošem Vučevićem. On je danas predložio da Irena Vujović ostane ministarka zaštite životne sredine, ali i da bude potpredsednica Vlade Srbije.

Nakon decembarskih opštih izbora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odredio čelnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloša Vučevića za mandatara za sastav vlade. Ovaj je danas objavio imena ljudi koje predlaže da čine njegov kabinet. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ministarka zaštite životne sredine bi i dalje bile na tim pozicijama, s tim što bi potonja postala i potpredsednica vlade.

Vučević je u prethodnoj vladi, pod premijerkom Anom Brnabić, bio potpredsednik vlade i ministar odbrane. Od 2012. do 2022. je bio gradonačelnik Novog Sada.

Za vreme mandata ministarke Đedović Handanović održane su prve aukcije električne energije iz obnovljivih izvora, a EPS je postao akcionarsko društvo

Dubravka Đedović Handanović je ministarka rudarstva i energetike postala u oktobru 2022. godine. Tokom njenog mandata su održane prve aukcije električne energije iz projekata solarnih i vetroelektrana. Osim toga, državno odnosno javno preduzeće Elektroprivreda Srbije – EPS pretvoreno je u akcionarsko društvo.

Srbija pregovara s kompanijama Hyundai Engineering i UGT Renewables o strateškom partnerstvu za izgradnju grupe solarnih elektrana ukupnog nominalnog kapaciteta iliti pika od 1,2 gigavata, uz baterijska skladišta energije. Taj konzorcijum bi ih zatim predao EPS-u.

Ministarka je prošle nedelje otvorila sistem za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A), najvećem postrojenju na ugalj u Srbiji. Govoriće 13. maja na otvaranju dvodnevnog Beogradskog energetskog foruma, u organizaciji portala Balkan Green Energy News.

Đedović Handanović ima 18 godina iskustva u međunarodnom bankarstvu.

Pred prelazak na aktuelnu funkciju je bila članica Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo.

Đedović Handanović je bila visoka zvaničnica EIB-a

Dubravka Đedović Handanović je od 2016. do 2021. bila direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan. Do stupanja na tu dužnost u Beogradu je bila menadžerka za Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju u sedištu u Luksemburgu, i zadužena za javno-privatna partnerstva i projektno finansiranje u zemljama među kojima su Irska, Francuska, Velika Britanija i region Beneluksa.

Pre početka karijere u bankarstvu, Đedović Handanović se bavila medijima i komunikacijama. Godine 2001. dobila je priznanje Nacionalne akademije za televiziju, umetnost i nauku Sjedinjenih Država za izveštavanje o ratu u Avganistanu.

Ministarka je diplomirala bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na univerzitetu SDA Bocconi u Milanu i školi mendžmenta UCLA Anderson na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu.

Irina Vujović unapređena u vicepremijerku, ali i zadržala dosadašnju funkciju

Dedovic Djedovic Irena Vujovic ministarka
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Irina Vujović iz SNS-a se sprema da započne svoj treći mandat kao ministarka zaštite životne sredine, ali i da bude unapređena u potpredsednicu vlade. Na ovu funkciju je imenovana 2020. godine. Pre toga je bila poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, pomoćnica gradonačelnika Beograda i predsednica Opštine Savski venac.

Ministarka zaštite životne sredine je diplomirala i masterirala ekonomiju na Megatrend univerzitetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

30. april 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

30. april 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

30. april 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

30. april 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore